søndag 4. mai 2014

"Leserne i Broken Wheel anbefaler" av Katarina Bivald

Leserne i Broken Wheel anbefaler
Katarina Bivald
Roman
400 sider
Oversetter: Gøril Eldøen
Gyldendal Norsk Forlag
2014

Katarina Bivald (f. 1983) jobbet deltid i bokhandel i store deler av oppveksten og kan fremdeles ikke gå inn i en bokhandel uten å begynne å rydde i hyller. I dag bor hun i Älta utenfor Stockholm sammen med sin søster og så mange bokhyller hun får plass til. Hun har fremdeles ikke bestemt seg for om hun foretrekker bøker eller mennesker.

Debutromanen "Leserne i Broken Wheel anbefaler" kom ut i Sverige i august 2013. Den er solgt til 14 land og kom ut på norsk i 2014.
Dette er en hjertevarm historie om et møte mellom en ung svensk bokhandler og menneskene i en fraflyttingstruet amerikansk småby.

Boken utspiller seg i bøkenes verden og handler om den 28-årige Sara fra Huddinge i Sverige. Hun har i en tid brevvekslet med den 65-årige Amy fra Broken Wheel i Iowa.

Begge to har et lidenskapelig forhold til bøker og lesning. Amy innviterer Sara til USA, og Sara som har arbeidet i en nedlagt bokhandel, bestemmer seg for å reise.
Men når hun kommer fram er Amy død.

Sara befinner seg dermed ensom i en liten by midt i ingenmannsland. Amy har i brevene sine skrevet om en del av menneskene i byen. De må nå ta hånd om Sara, og de ser på henne nærmest som en forvirret turist.

Turister er ikke vanlig i den søvnige lille byen Broken Wheel. Likevel blir Sara ønsket velkommen på beste mulige måte. Hun får, som planlagt, bo i Amys hus. Men hun får ikke lov til å betale for seg i butikken eller på puben, og den tidligere alkoholikeren George blir utstedt som hennes sjåfør.
Sara har ikke lyst til å stå i noen takknemlighetsgjeld, så når hun oppdager Amys fantastiske bokhyller, bestemmer hun seg for å åpne en liten bokhandel for å selge bøker og spre leseglede til byens innbyggere.

Innbyggerne i den lille byen leser ikke bøker. Men det vil Sara endre på. Hun vet at det finnes en bok som vil passe for alle mennesker, det gjeder bare å finne den rette.

Problemet er at hennes visum snart går ut. Men de nye vennene hennes vet råd. De har nemlig en helt gal, men likevel fantastisk idé...

Dette er en skikkelig feel-good bok. Jeg identifiserte meg med Sara som sitter, står eller ligger, med nesen i en bok nærmest hele tiden. Når en bok er ferdig lest, kaster hun seg umiddelbart inn i neste leseopplevelse. Er bøker mer viktige enn mennesker undrer Sara seg over i boken...

"Leserne i Broken Wheel anbefaler" er treffsikker, og oppfyller omtrent alle de klisjéer man kan tenke seg når det kommer til en feel-good roman.

Karakterene gjorde meg ikke uberørt, selv om noen av dem godt kunne ha vært litt bedre beskrevet.
Hovedpersonen Sara beskrives som ganske ordinær, men vinner på sin brennende lidenskap for bøker.
Tom forsøker mest å stå ut med livet og samle sammen det som trengs for å overleve, George kjemper mot alkoholsuget og forsøker så godt han kan å komme over lengselen etter datteren som eks-kona tok med seg da hun dro.
Alle innbyggerne i byen har sine historier og bekymringer, og til sammen utgjør de en helhet som etterlater et varmt avtrykk.

Om du vil lese en varm og morsom bok som omhandler kjærlighet, vennskap og småstedsrarieteter, er denne boken definitivt noe for deg!

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar