Forundringens dal
Amy Tan
Roman
726 sider
Oversatt av Lene Stokseth, MNO
Juritzen forlag
2014
Amy Tan (f. 1952) er en av USAs mest populære forfattere, oversatt til mer enn 35 språk. Hun debuterte i 1990 med "Lykke og glede", som ble mottatt som en litterær sensasjon. Senere romaner er "Kjøkkengudens kone", "Hundre hemmelige sanser", "Beindoktorens datter" og "Å redde fisk fra å drukne". Siden debuten har Amy Tan vært en bestselgende forfatter i Norge. Hun er en av pionerene som har skapt de dramatiske, romantiske og episke fortellingene. Etter åtte år er hun nå tilbake med romanen "Forundringens dal". Boken har et førsteopplag i USA på utrolig 750.000 eksemplarer! Amy Tan bor med sin ektemann i San Fransisco og New York.
San Francisco, 1897. Lucia er 16 år og tar et fatalt valg. Hun følger sin elskede til hans hjemby Shanghai. Der blir hun sjokkert over hvordan hennes mann forandrer seg og tvinger henne til å følge et tradisjonelt kinesisk levesett.
Shanghai, 1912. Violet er fjorten år og lever et privilegert liv. Hennes amerikanske mor jobber på byens mest eksklusive selskapshus. Men når Ching-dynastiet faller, blir hun skilt fra sin mor og tvunget til å jobbe som den yngste gledespiken. Halvt amerikansk, halvt kinesisk er veien lang for å finne sine røtter.
"Forundringens dal" er en gripende fortelling om de dype forbindelser mellom mødre og døtre. Handlingen foregår gjennom 40 år og beveger seg fra de overdådige salongene i Shanghai til bortgjemte, fattige fjellandsbyer.
"Forundringens dal" er en svært god bok.
Det er kanskje ikke så rart at boken er hele 726 sider lang, historien følger nemlig hovedpersonene i mer enn førti år. Til og begynne med føltes dette noe skremmende, men likevel kom jeg fort igjennom den.
Visse partier av historien virket unødvendige og kunne godt ha vært forkortet noe ned eller fjernet helt, men Amy Tan er en fantastisk historieforteller, og "Forundringens dal" eksemplifiserer virkelig hennes ferdigheter. På et særdeles utmerket vis bringer hun liv til karakterene.
Med politiske uroligheter som et bakteppe for historien, inneholder denne romanen mange flotte øyeblikk.
Hovedpersonen, Violet, vokser opp i et kurtisanehus i Shanghai. Huset eies og drives av hennes amerikansk mor, Lulu. Det er et førsteklasses kurtisanehus og Lulu er en svært respektert og
forbindelsesrik forretningskvinne.
Når historien begynner er Violet en rampete liten jente. Hun tror at hun i rang befinner seg både over kurtisene og kineserne som arbeider og besøker huset.
Senere i romanen får hun vite at hennes far var kinesisk, og at hun dermed bare er halvt amerikansk. I tillegg til en higen etter kjærlighet og oppmerksomhet fra moren, medfører dette for Violet et selvidentitetsproblem som vedvarer i gjennom hele historien.
Historien er dypt flettet sammen med historien av det tidlige 1900-tallet og den politiske uroen i Kina på den tiden.
Omtrent når Violet fyller 14 år, bestemmer moren seg for å forlate Shanghai. Hun vil dra til San Francisco for å finne sønnen, Teddy, som ble tatt fra henne (av hans kinesiske fars familie) da han var baby. I det Lulu forsøker å forlate landet, blir hun lurt av en tidligere flamme. Han selger Violet
til et annet kurtisanehus for å nedbetale en gjeld. Der blir hun tvunget til å jobbe som den yngste gledespiken.
Dette er bare den første av de etterhvert så mange sorgene Violet vil erfare på sin lange vei mot
selvoppdagelse og kamp for å overleve den brutale verdenen hun er blitt tvunget inn i.
Amy Tan klarer på vakkert vis å demonstrere kjærligheten mellom en mor og datter, både gjennom separasjon, slit og hjerteskjærende tragedier.
Jeg lot meg overraske av hvor sterke disse kvinnene var, og hva de kunne tåle i håpet om en bedre fremtid.
Dette var en bok jeg ikke klarte å legge fra meg. Jeg ble nærmest fanget av det nittende århundrets Kina med all sin skjønnhet...
Jeg lot meg hypnotisere av Amy Tans "Forundringens dal".
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar