mandag 5. mai 2014

"Stallo" av Stefan Spjut

Stallo
Stefan Spjut
Roman
537 sider
Oversatt av Bjørn Alex Herman
Forlaget Oktober
2014
Stefan Spjut er født i 1973 og bor i Stockholm. Han debuterte i 2008 med "Fiskarens garn". "Stallo" er hans andre roman, og utkommer i 13 land. Filmrettighetene er solgt.

"Stallo" foregår i Norrlands karrige ødemark.
Bokens hovedperson er Susso Myrén. Hun er en nokså ordinær ung kvinne fra Kiruna. Men hun har en litt sær interesse. Hun kan nemlig det meste som har med kryptozoologi og troll å gjøre, og hun samler alt av materiale og informasjon som er tilgjengelig om emnet på sin hjemmeside (på nettet).
Det inkluderer også et bilde som hennes morfar, naturfotograf Gunnar Myrén, tok i skogene på slutten av 80-tallet. Et bilde som ikke ga ham noe fred så lenge han levde, og som ingen andre ville tro på.
Bildet viser en bjørn med en mystisk skapning på ryggen, og det er hverken et menneske eller dyr. Men at det var noe som ingen hadde sett før, var morfaren overbevist om.

Når Susso får vite at en eldre kvinne har sett en underlig skapning snike rundt utenfor huset der hun bor, setter hun opp et kamera der, i håp om å fange skapningen på film.
Når kvinnens barnebarn forsvinner, klarer ikke Susso slippe tanken om at bildene hun tar, har noe med forsvinningen å gjøre.
Dermed begynner hun sitt eget søk gjennom landet.
På denne reisen får Susso oppleve ting som hun trodde bare eksisterte i eventyr.
Og snart begynner mørke krefter å innse at Susso er på sporet av dem, noe som setter henne i stor fare.

Bokens historie følger to ulike tidsspor som begge har med forsvunnede barn å gjøre. Det ene har med en liten gutt som forsvant på 70-tallet å gjøre, det andre med et barn som forsvinner i nåtid. I det første tilfellet, hevdet moren at barnet ble bortført av en gigant, i det andre tilfellet, har heller ikke politiet noen mer konkrete spor å gå etter.

Stallo er både en spennende og annerledes bok.
Forfatteren har et fengslende språk. Jeg synes han skriver særdeles godt, og at selve historien bærer et preg av god bearbeidelse. Både troll og skrømt forsterker den nord-svenske romatikken, på samme vis som vinteren, mørket og kulden.
Historien snor seg langs landeveier, mellom snøfnugg og i Kirunas mange souvernirkiosker. Men den kunne godt ha vært litt kortere slik at både spenning og intensitet hadde vært sterkere.
Koblingen til John Bauer er forøvrig også interessant.

Jeg likte denne boken. Nord Sverige er en eksotisk setting, men på samme tid veldig svensk.
Historien er både mystisk og spennende, og utfordrer fantasi og forestillingsevne. Den er en artig blanding av fantasi, myter og virkelighet.
Ifølge samisk mytologi er en Stallo et menneskeliknende gigantisk troll som om nødvendig kan forandre seg til forskjellige dyr.
Ifølge mytene tar også Stallo noen ganger menneske barn, ikke for å drepe dem, men for å gjøre dem til sine egne.

Stallo er en svært fascinerende bok, og jeg likte den troverdige, om enn tilspissede blandingen av realisme og eventyr, samt det kjente og ukjente.
Dette er en roman som sprudler av fantasi og fortellerglede. Og det er merkbart at forfatteren tar gamle legender og folklore på høyst alvor.

Anbefales!

"Stallo av Stefan Spjut er en fantastisk roman i alle betydninger av ordet. Jeg var bergtatt fra aller første side, ikke bare fordi historien er intenst medrivende og hele tiden overraskende, ikke bare fordi Spjut har klart det mesterstykket å skrive overbevisende om eksistensen av troll og skrømt i de nordiske skogene, men også fordi det skjer i et språk som har øye for den hverdagen vi ellers kjenner ut og inn, så presist og velskrevet at den ligger og lyser på sidene."
KARL OVE KNAUSGÅRD

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar