mandag 7. juli 2014

"Brasil - i sol og skygge" av Arne Halvorsen

Brasil - i sol og skygge
Arne Halvorsen
Dokumentar
288 sider
Pax Forlag
2014

Arne Halvorsen er journalist og tidligere Viking-spiller. Han har vært Latin-Amerika-korrespondent for NRK og har senere jobbet i Brasil for blant annet Aftenposten,
Dagbladet og TV2. I 2011 utga han boka "Amazonas - Brasils grønne gull". Arne Halvorsen har bodd i Rio de Janeiro siden 1999, nå med sin brasilianske familie.
Den tidligere Viking-spilleren har stått for utallige reportasjer fra Brasil i norske medier, og det er ingen stor overraskelse at sambafotballen har fått stor plass. Men Brasil har mer å by på - mye mer, noe han har viet god plass til i denne boken.

Brasil er en stormakt - både geografisk, politisk og økonomisk. Det var ikke landet for knappe 20 år siden, da inflasjonen var på over 5000 prosent og statsgjelden astronomisk. I dag er inflasjonen under kontroll, valutaen er sterk,


eksporten går godt, og landet spiller en sentral rolle i det store globale spillet. Og aller viktigst - fattigdommen er på retur, ikke mye, men det går i riktig retning.
Skal vi tro ekspertene går landet i 2015 forbi Storbritannia og blir verdens femte største økonomi.
I 2014 arrangerer landet VM i fotball i 12 delstater, byen Rio de Janeiro skal arrangere sommer OL i 2016, og til sammen skal det investeres 100 milliarder kroner i infrastruktur og anlegg.
Brasil er som et kontinent, med 27 delstater og i overkant av 200 millioner innbyggere.

Forfatter Arne Halvorsen har reist land og strand rundt. Snakket med mennesker han har møtt på buss, båt og langs landeveien. Det er dagens Brasil han ønsker å beskrive i boken, men drar selvfølgelig paralleller og forteller i korte avsnitt om landets utvikling fra 1500-tallet frem til i dag.

Forfatteren starter boken med et kapittel om forholdet mellom våre to land.

Kontakten mellom Norge og Brasil begynte for over 160 år siden, da portugisiske handelsmenn importerte klippfisk ferdig tørket og saltet fra Norge til Brasil. I dag er norsk bacalao et begrep, og en populær jule- og påskerett. I 1854 sendte Berent Friele i Bergen hjem den første kaffelasten direkte fra Brasil. Dermed var samhandelen mellom de to landene i gang. I dag er Norge det viktigste samhandelslandet i Norden, og faktisk et av de viktigste landene Brasil samarbeider med overhodet. Ikke minst takket være olje, offshore, shipping og norsk innsats for Amazonas og miljøet. Rio de Janeiro er blitt hovedkvarter for over 100 norske selskaper, inkludert Statoil.

Ennå forbindes Brasil med stereotypene samba, fotball og lettkledde mulattkvinner. Galt er det jo ikke, men verden har fått opp øynene for så mye mer, og Brasil spiller i dag i en helt annen divisjon.
Landet har nemlig blitt en økonomisk stormakt og er viktig politisk.

Brasil har kommet langt siden militærdiktaturet. I dag fungerer demokratiet, landet er blant de seks største økonomier i verden, avstanden mellom fattig og rik er minsket, inflasjonen er under kontroll og arbeidsledigheten er under 10 prosent. Også miljøet er i fokus, og tiltakene som settes inn for å redusere avskogingen i Amazonas, viser nå konkrete resultater.

Arne Halvorsen har skrevet en svært ambisiøs bok. Den er godt skrevet, innholdsrik, lettlest og har et forståelig språk. Den både underholder og utdanner sine lesere, men lider dessverre under noen faktafeil.

Boken er delt inn i tolv hovedkapitler med beskrivende, korte underkapitler.

Både politikk, økonomi og kultur, ikke minst fotball, er utførlig behandlet.

Andre anmeldere misliker at forfatteren hele tiden har plassert seg i sentrum av fortellingen. Jeg syntes faktisk dette var bra. Halvorsen har tross alt bodd i landet lenge, og kjenner det dermed bedre enn de fleste nordmenn. Jeg tror heller ikke hans intensjon har vært å skrive et standardverk om Brasil, da utallige andre slike bøker er å oppdrive, men mer en skildring av det han opplever og finner spennende ved landet. Det synes jeg er en ærlig og god tilnærmingsmåte.

Jeg hadde stort utbytte av å lese "Brasil - i sol og skygge", og tror det er mange andre som også kan ha noe å lære av den.

Dette er intet annet enn en underholdende og kunnskapsrik reise i Brasil, og man sitter igjen med et inntrykk av at – om man ikke har vært der – dit "må jeg"!

I "Brasil - i sol og skygge" får du vite det du trenger om vertsnasjonen for Fotball-VM 2014 og OL i 2016.

Boken inneholder for øvrig kart illustrasjoner og en egen seksjon i midten for bilder.

2 kommentarer:

  1. Bra anmeldelse! Jeg visste ikke at Norge og Brasil hadde så mange bånd. Mulig jeg blir nødt å lese denne ;)

    SvarSlett
  2. Flott skrevet om flott bok. Har fått lyst å bevege meg ut av Europa og kanskje besøke Brasil. Midt i blinken å lese om denne boken. Nesten litt vemodig forresten, etter å ha sett Tyskland gruse Brasil i går kveld, tenk de hulket så tårene rant på tribunen.

    SvarSlett