tirsdag 22. juli 2014

"Papirbyer" av John Green

Papirbyer
John Green
Roman
312 sider
Oversatt av Stian Omland, MNO
Gyldendal
2014

John Green (født 24. august 1977 i Indianapolis i USA) ble introdusert for norske lesere med romanen "Faen ta skjebnen" (The Fault in our Stars) i 2013; boka som ble kåret til "The #1 fiction title" i USA i 2012 av Time Magazine, og som har bidratt til å gi ungdomsboka en en helt ny status blant leserne og i offentligheten verden over.
Suksessen med TFIOS i USA førte umiddelbart til at samtlige av John Greens tidligere bøker føk inn på bestselgerlistene. Også i Norge har vi vårt John Greeniana, og planlegger å utgi samtlige av John Greens tidligere bøker i norsk oversettelse.

I dag er John Green en av verdens mest anerkjente ungdomsbokforfattere. Han har skrevet flere bøker, vunnet en rekke priser, har fast plass på bestselgerlistene og blir utgitt av forlag over hele verden. Han bor for tiden i Indianapolis, Indiana med sin kone Sarah Green (Kjent som Yetien i videobloggene fordi hun ikke ønsker å vises på kamera), sin sønn Henry Atticus Green, datter Alice Green og sin hund: Dread Pirate Fireball Wilson Roberts, er mest kjent som bare Willy,

Bubbles, eller Bubbles the nerdfighting puppy.

"Papirbyer" er en ungdomsroman der handlingen finner sted i nåtid, i byen Orlando, Florida.

Den noe nerdete Quentin Jacobsen lever et nokså ordinært high school liv. Tilfeldigvis bor han ved siden av den svært populære Margo Roth Spiegelman i boligområdet Jefferson Park.
I barndommen pleide de to å leke sammen. De dro til parken sammen, og de ​​delte til og med skremmende hendelser med hverandre. Men ting har endret seg siden den tid.

De går begge i siste klasse på Winter Park High School, men mens Margo befinner seg i toppsjiktet av high school hierarkiet og bare henger med de såkalte kule jevnaldrende, er Quentin, eller Q, nærmest den rake motsetningen.

Q og Margo har ikke snakket med hverandre på flere år, men én natt forandrer alt seg.

Omtrent på rent innfall, kommer Margo seg inn på Quentins rom. Hun kommer klatrende igjennom vinduet, kledd i svart, som en ninja, og hun har en plan om å hevne seg på eks-kjæresten sin og noen få andre. Men hun trenger Q til å kjøre seg.

Han låner morens bil uten tillatelse. Selv om tanken på å måtte være ute hele natten skremmer ham, bestemmer han seg for å følge med Margo på hennes hevntokt.

Muntre følelser oppstår, og Margo og Q finner raskt igjen tonen sammen. Q tenker at ting kanskje vil endre seg, og at Margo fra nå av og frem mot avsluttende eksamen ikke vil overse ham på skolen.

Men ting er aldri slik de virker å være, og etter deres natt sammen, og en ny dag gryr, møter Q på skolen og oppdager at Margo, som alltid har vært en gåte, nå har blitt et mysterium.
Men Q oppdager snart at det finnes spor - og at de er til ham. Han blir lokket ut på en uventet ferd, og jo nærmere han kommer, desto mindre ser Q av jenta han trodde han kjente.

En papirby er for øvrig et begrep som brukes for å beskrive en by eller sted som angivelig eksisterer, men som i virkeligheten kun eksisterer på papiret. Margo anser Orlando for å være en slik papirby.

John Greens "Papirbyer" er en bok som vil passe for de som liker underholdning, ung kjærlighet, eventyr, og en smart historie. Boken er også original, innsiktsfull og den har et viktig budskap. Dessuten besitter den et mangfoldig persongalleri.

En ting er i hvert fall sikkert: Green evner å fange et tenåringsliv på et vis som ingen annen forfatter har gjort før han.

Selv om "Papirbyer" ikke er den beste boken jeg har lest, kan jeg ikke nekte for at jeg svært godt likte forfatterens skrivestil, og måten han evnet å fortelle historien på.

Jeg kommer garantert til å lese flere av hans bøker i fremtiden.

Anbefales!


Jeg vil også anbefale John Greens "Faen ta skjebnen".
 

1 kommentar:

  1. Så kjekt at du også likte boken, det gjorde jeg også, selv om den ikke kom helt opp til Faen ta skjebnen :) Kjekt å lese omtalen din!

    SvarSlett