søndag 20. juli 2014

"Alle sommerens dager" av Jenny Wingfield

Alle sommerens dager
Jenny Wingfield
Roman
318 sider
Oversatt av: Ragnhild Eikli
Pax Forlag
2013

Jenny Wingfield bor i Texas sammen med et stort antall katter, hunder og hester. Hun har tidligere jobbet med å skrive filmmanus. "Alle sommerens dager" er hennes første roman. Den er under utgivelse i over ti land og har blant annet vært en bestselger i Italia.

Jenny Wingfield har med "Alle sommerens dager" skrevet en usedvanlig medrivende roman i samme tradisjon som "Stekte grønne tomater" og "Drep ikke en sangfugl".
Boken er breddfull av herlige karakterer og frodige miljøskildringer, og Swan er en djerv og uforglemmelig hovedperson.

Det er 1956 og sommer. Moses familiens årlige slektsstevne blir rystet av en tragedie som setter i gang en kjede av hendelser som ingen kunne ha forestilt seg. I kjølvannet av denne flytter predikanten Samuel Lake med sin kone Willadee og deres tre barn, Noble, Swan, og Bienville, inn hos svigermoren (Willadees mor) på gården i Arkansas, hvor

han håper å finne et midlertidig arbeid mens han venter på et nytt kirkelig oppdrag; et trekk som vil vise seg å ikke være lett for noen av dem.

Swan og brødrene trives som plommen i egget med det frie livet på landet. Men når Swan blir venner med den foreslåtte nabogutten Blade og bestemmer seg for å ta ham under sine vinger, begynner idyllen å slå sprekker. Faren til Blade er ikke en mann som lar noen slippe unna ustraffet. Og den modige guttejenta Swan blir satt på sitt livs prøve.

Denne bemerkelsesverdige debutromanen fra Jenny Wingfiels ville ikke ha vært like hypnotiserende uten de fantastiske karakterene. De fleste av dem er omtenksomme, snille og kjærlige, men de er også beheftet med feil og mangler, noe som gjør dem virkelige og identifiserbare.
Noen er selvsentrerte, andre late, noen drikker for mye,  mens andre igjen ikke er så ærlig som de selv tror at de er.
Hovedpersonen i denne boken, som for øvrig er min favoritt, er den frittalende Swan Lake. Hun er en unik jente og besitter et svært så fascinerende sinn.
Calla Moses, Swans bestemor, er en kvinne jeg faktisk ville likt å ha i min egen familie. Hun er ærlig, praktisk og kjærlig. Dessuten har hun en høy grad av rettferdighetssans.
Hun er glad i hagearbeid, lager fantastisk mat og har et særdeles givende hjerte. Hun forguder barnebarna og er begeistret for at Lake familien har flyttet inn på gården i Arkansas.
Calla har én stor beklagelse i livet som hun deler med Willadee, slik at datteren kan unngå å gjøre den samme feilen. En annen karakter jeg hadde sansen for var Swans far, svovel predikanten Samuel. Han var en snill mann, full av entusiasme for livet. Når han endelig finner det han tror han er ment å gjøre, er hans glede følbar.

"Alle sommerens dager" er et fantastisk, intenst og nervepirrende familiedrama. Forfatteren har skapt et persongalleri med rå og ærlig karakterutvikling.
Boken beveget meg på utallige måter etterhvert som historien utviklet seg, både gjennom latter, tårer, frykt, sinne, angst og håp.

Dette er en bok jeg på det sterkeste vil anbefale, og jeg kan ikke påstå annet enn at jeg allerede gleder meg til Jenny Wingfields neste bok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar