torsdag 24. juli 2014

"Det forbudte barnet" av Katherine Webb

Det forbudte barnet
Katherine Webb
Roman
Oversatt fra engelsk av Jan Chr. Næss
528 sider
Gyldendal
2014

Katherine Webb (f. 1977) vokste opp i landlige Hampshire før hun begynte å studere historie ved Durham University.
Siden har hun hatt tilhold i London og Venezia, men bor nå i Bath.
Webb brakdebuterte med "Arven", som kom på norsk i 2011. Også oppfølgerne "Det du ikke ser" (2012) og "En sang fra fortiden" (2013) har ligget mange uker på de norske bestselgerlistene. "Det forbudte barnet" er hennes fjerde roman.
Katherine Webb har siden debuten med "Arven" i 2011 solgt over 135 000 bøker i Norge.

"Det forbudte barnet" er en fengslende, uimotståelig, og underholdende bok. En historie satt til det attende århundre, om tap, løgner og om hvordan hemmeligheter kan komme tilbake og hjemsøke oss - at de alltid vil finne en måte å komme til overflaten på, og prisen man må betale for dem. Dette er også en historie om svik, lidenskap og mot.

Handlingen finner sted i byen Bath, i det sørlige England, og begynner i 1803 da et lite barn blir funnet gående alene fra

det nærliggende myr landskapet. Alice, en godhjertet kvinne, men med en hemmelig fortid, tar henne til seg og gir henne navnet Stær. De to blir fort som søstre, nesten uatskillelige.

Dette er også historien om en guvernante Rachel Crofton, som gjør en rask beslutning om å gifte seg inn i familien til Richard Weekes, en selvgjort forretningsmann, som egentlig befinner seg under hennes klasse. Men dette ekteskapet gir henne høye håp for fremtiden.
Rachel avgjørelse er påvirket av hennes ensomhet og hennes fars tap av familieformuen før han døde.
Dessuten synes Richard synes å være genuint forelsket i henne.

Det er også historien om den sønderknuste Jonathan Alleyn, en mann herjet av Englands krig på
Pyreneerhalvøya mot Napoleon og dypt plaget av barndomskjæresten Alice sin forsvinning. Jonathan elsket Alice mer enn livet selv, og helt siden hun forsvant har han vært redusert. Han lever nå et nesten tilbaketrukkent liv.

Stær ble fortalt at Alice hadde rømt, men hun har selv en annen oppfatning. Hun tror at Alice ble
myrdet av Jonathan og at han plages av sine synder.
Løp Alice vekk? Eller skjedde det noe mer uhyggelig med henne? Dette dveler hun ved.

"Det forbudte barnet" er en dramatisk og oppslukende fortelling om to sterke kvinner som er villig til å risikere alt for å avsløre knusende og svikefulle løgner.

Dette er en kompleks roman. På kløktig vis sammenvever den ulike tidsperioder og inkluderer avsnitt med tilbakeblikk i det narrative uten at det går ut over flyten i selve historien. Dette hadde ikke mange andre forfattere enn Webb klart med en slik bravour.
Karakterene er også brakt til liv på glimrende vis. De er både flerdimensjonale og engasjerende.
Historien er spekket med mysterier, og karakterene har ulike motivasjoner og fengslende fortider.

Dette var definitivt en bok som jeg likte. Handlingen var særdeles fengslende, der avdekkingen av en hemmelighet ledet vei til en enda mørkere hemmeligheter, noe som i hvert fall holdt meg på pinebenken og fikk meg til å lese hver eneste gjenværende side med hjertet i halsen.

Dette var en svært lesverdig bok, som til tross for lengden på hele 528 sider evnet å fenge meg fra første- til siste side.
Jeg må si at jeg liker Katherine Webbs evner til å skape nye fantasifulle historier og karakterer. Hver og en av hennes bøker er nærmest diamentralt forskjellige, men de innehar likevel den samme høye standard av skriftlig kvalitet.

Boken var intet annet enn en fryd å lese, og "Det forbudte barnet" får derfor en sikker anbefaling fra meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar