Sukkerplantasjen på Puerto Rico
Esmeralda Santiago
Roman
479 sider
Oversatt av Miriam Lane
Bazar Forlag
2015
Esmeralda Santiago ble født i San Juan, Puerto Rico, og flyttet til New York da hun var 13 år gammel, sammen med moren og syv yngre søsken. Hun har tidligere skrevet bestselgerne "When I was Puerto Rican", "Almost a Woman", "The Turkish Lover" og "Américas Dream".
Vi befinner oss på midten av 1820-tallet, og blir kjent med Ana Cubillas, datter av velstående spanske foreldre. Hun er sikret et liv i luksus i Spania, men memoarene til en av hennes forfedre fanger den unge jentas interesse.
Han reiste til Puerto Rico med den berømte Juan Ponce de Leon, og hans beretning om reisen og landet de fant i Karibien trigger Anas fantasi. Som kvinne, har hun få muligheter til å utforske sin besettelse. I hvert fall inntil den dagen hun møter Argoso tvillingene, Ramón og Inocente.
Hun klarer å overbevise brødrene om at de bør dra til Puerto Rico for å administrere en avsidesliggende sukkerplantasje som de har arvet.
Ana gifter seg med Ramón og sammen reiser de tre over Atlanterhavet til sitt nye hjem.
Slik begynner Esmeralda Santiagos roman, "Sukkerplantasjen på Puerto Rico". Boken følger Anas liv de neste førti årene. Det er en viltvoksende historie som utforsker det daglige livet på plantasjen, slaveri og forholdet mellom slavene og deres eiere, politikk, økonomi, militære hendelser, epidemier og medisin, så vel som kjærlighetsforhold mellom ulike mennesker.
Men det er Anas historie som driver selve historien, akkurat som hennes ukuelige vilje driver henne og alle de hun omgås til å erobre det nye landet og skape en arv for etterkommerne.
Livet på plantasjen var ofte kort og brutalt, og døden var aldri mer enn et øyeblikks uoppmerksomhet unna. Barn ble født og hvis foreldrene var heldige, overlever de til å bære familiens arbeide videre.
Sivilisasjonen er bygget på svært stive sosiale strukturer. En av ulempene ved samfunnet i kolonien, er de små evnene til å unnslippe klassen man fødes inn i og å tjene seg rik gjennom hardt arbeid og flaks.
Ana er en kompromissløs kvinne, og hun trosser både ekstrem hete, sykdom og isolasjon for å drive plantasjen. Med da den amerikanske borgerkrigen bryter ut i 1861, trues både levebrødet og livet hennes av dem hun er avhengig av; slavene.
Selve historien startet på et forholdsvis keitete vis, men vokste etter hvert mens jeg leste.
Karakterene er ikke skissert spesielt dypt, ei heller følelsesmessig involverende, men jeg lot meg likevel engasjere og følte at historien som ble fortalt var sannferdig i henhold til tiden den utspant seg i.
Ana er en relativt kald kvinne med ambisjoner og planer, og uten sterke følelser for andre. Til tross for at forfatteren beskriver hennes kjærlighet for andre, ser ingen ut til å være så viktige for Ana som henne selv. Til og med barna kommer i andre rekke.
Gjennom henne blir vi ikke vitne til Puerto Rico som en øy full av lidenskap og pasjon, men grusomhet og likegyldighet.
Til sist, en liten advarsel til de av dere med sarte følelser. Boken er full av grusomme dødsfall, fra ulykker og mord til epidemi. Den forteller også om prostitusjon, incest og noe som helt sikkert er historisk korrekt men likevel helt urovekkende; mengder av utroskap og voldtekt.
Til tross for noen svakheter, gir "Sukkerplantasjen på Puerto Rico" et overbevisende dypdykk i en nokså kompleks tid i den puertoricanske historie, og på hva som kan skje når en desperat person tillater seg å være fullstendig egoistisk.
Forfatteren har skrevet en fengslende roman som både er lærerik og underholdene. Oversetteren har også gjort et godt stykke arbeide.
Derfor vil jeg anbefale denne boken, kanskje spesielt til de som liker historiske drama.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar