søndag 25. oktober 2015

"Hodeskallegåten. Clue 8" av Jørn Lier Horst

Hodeskallegåten. Clue 8
Jørn Lier Horst
Barnebok, 9-12 år
166 sider
Kagge Forlag
2015

Jørn Lier Horst har bakgrunn som etterforskningsleder i politiet. Han er en av Nordens fremste kriminalforfattere for voksne, og har blant annet vunnet Bokhandlerprisen, Riverton-prisen og Glassnøkkelen for sine romaner. "Hodeskallegåten" er åttende bok i kriminalserien CLUE.

Ut i fra de barna jeg kjenner, var den 2.10. en D-dag, for da kom den åttende boken i Clue-serien ut.
Dette er nemlig skjønnlitteratur for barn/unge.
De vet også, at nå skal de endelig få svaret på gåten som har versert i de fire siste utgavene av Clue-serien.
Fordi det er nemlig slik:

Hver eneste bok i Clue-serien inneholder en krimgåte. Og hver fjerde bok en større krimgåte som har versert i de siste fire utgavene av serien. Og i den tolvte boken kommer svaret på krimgåten som har berørt de alle tolv bindene.

Clue er engelsk og betyr ledetråd, spor for å løse en gåte. I tillegg er CLUE satt sammen av forbokstavene til hovedpersonene i serien: Cecilia, Leo, Une og hunden Egon.

Baksiden av boken:
Jakten på den berømte Kutter-skatten fører til at Cecilia, Leo, Une og hunden Egon gjør et oppsiktsvekkende funn bak en skjult vegg på et forlatt landsted. Funnet vekker stor oppmerksomhet både på TV og i aviser, og flere uventede gjester dukker i etterkant opp på Perlen pensjonat. Merkelige ting begynner å skje. For å løse mysteriet med Kutter-skatten må vennene løse en annen gåte, en gåte som involverer både  skjelett og hodeskaller. I denne boka får du svaret på det overhengende mysteriet som har preget de fire siste bøkene i CLUE-serien, nemlig hvor Kutter skatten befinner seg og hva den inneholder, men først og fremst får du oppklart den mystiske Hodeskallegåten.

I hver bok blir leseren kjent med en filosof. Og i "Hodeskallegåten" er det Arkimedes.

Han er blant annet kjent for denne denne setningen:
"Eureka; Jeg fant det!"

ARKIMEDES, 287 F.KR. - 212 F.KR.
På sidene 158 - 160 står det en fyldig presentasjon av Arkimedes.

Så kan man spørre seg, hvorfor denne filosofen er presentert i akkurat Hodeskallegåten. Uansett, så får dette, unge lesere til å undre seg.

Historien er godt skrevet på et fengende språk som leseren forstår. Der forfatteren er i dialog med leseren i stedet for å snakke til han/henne.

Fra begynnelse til slutt, inneholder "Hodeskallegåten", 25 kapitler.
Ikke alle er like glad i å lese, og da er det en god begynnelse å lese et kapittel på 5 sider.

Boken er spennende, men litt skummelt også. Derfor har politietterforskeren og forfatteren av boken, Jørn Lier Horst anbefalt at vi ikke skal lese den før vi er 9 år gamle.
Boken kan for øvrig fint leses frittstående, uavhengig av de syv første i serien.

"Hodeskallegåten" er en morsom, spennende og velskrevet barnebok. En klar anbefaling herfra.

Husk også de andre bøkene i serien:
"Salamandergåten", "Maltesergåten", "Undervannsgåten", "Gravrøvergåten", "Libertygåten", "Esmeraldagåten" og "Rivertongåten".


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar