mandag 26. januar 2015

"Populær - En selvbiografi" av Maya van Wagenen

Populær - En selvbiografi
Vintagetips for nerdete jenter
Maya van Wagenen
Ungdomsbok
264 sider
Oversatt av Line Almhjell
Gyldendal
2014

Kan rådene i en over seksti år gammel Glamour Guide for Teens hjelpe en sjenert jente å bli populær? Det ville 15-årige Maya van Wagenen prøve å finne ut. Bloggen hun skrev om disse opplevelsene ble snart lest av mange, også det store forlaget Penguin, som bladde opp 300 000 dollar for å utgi blogginnleggene hennes i bokform.

Allerede et halvt år før utgivelse sikret Dreamworks seg filmrettighetene til Popular: Vintage Wisdom for a Modern Geek, og gjorde jenta til tidenes yngste ikke-skuespiller med filmkontrakt.
Time Magazine kåret henne nylig til en av verdens mest innflytelsesrike tenåringer.

Den 15 år gamle Maya Van Wagenen har aldri vært spesielt populær. Hun har ikke så mange venner og hun skiller seg ikke nevneverdig ut fra mengden. Men etter at hun på farens kontor finner en gammel bok som er utgitt i 1951 - Betty Cornell's Popularitetsguide for Tenåringer, begynner virkelig hennes liv å forandre seg.

Maya bestemmer seg for å følge popularitetsguiden slavisk, og bruker derfor en måned (av skoleåret 2012-13) på hvert av rådene i boken. Omtrent alt dekkes, fra vekt til mote, til hvordan man skal få flere venner, og Maya gir aldri opp.

Etterhvert får hun bedre selvtillit, den sosiale omgangskretsen hennes blir større og hun oppdager at ungdomsskolen faktisk ikke er det verste stedet å være likevel.

Maya har for øvrig et nært forhold til sin kreftsyke lærer, hun har en søster med autisme og familien hennes har heller ikke så mye penger å rutte med.

Det er mye som skjer i Mayas liv, så denne boken gir en svært god sniktitt inn i et tenåringssinn.

Maya van Wagenen skriver på et engasjerende vis uten å være belærende. Hun er heller ikke redd for å skrive om sine feil.
Hun har en sterk og tydelig stemme, og det er umulig å ikke heie på henne. Faktisk så holdt jeg nærmest pusten under noen av eksperimentene hennes og håpet på at de ville bli godt mottatt, men fryktet det verste. Det er nemlig ingen stor hemmelighet at ungdomsskoleelever kan være svært så grusomme mot hverandre.

Mayas observasjoner vedrørende popularitet er dessuten imponerende, særlig med tanke på hennes alder.
Hun er også en flott rollemodell for tenåringsjenter, og det faktumet at hun bega seg ut på dette eksperimentet sier ikke så rent lite om hennes karakter.
Maya er en ekte, ærlig, varm og morsom tenåring. Hun vet nøyaktig hvordan det er å være i denne vanskelige alderen, og hvordan det er å gå igjennom disse nær sagt katastrofale men likevel spennende årene.

"Populær - En selvbiografi" tar også opp tøff tematikk (av og til kanskje en smule overfladisk) som narkotika og vold på skolen, som begge dessverre er utbredt på ungdomsskolen til Maya.

For meg var denne boken en særdeles god påminnelse om hvordan det var å gå på ungdomsskolen.

Det er dessuten trolig den mest inspirerende boken jeg har lest som er rettet mot tenåringer. Og noe som er enda bedre; den er faktisk er skrevet av en tenåring selv.

Jeg virkelig elsket denne boken. Håper bare at den vil hjelpe andre unge mennesker i tilsvarende situasjoner som Maya.

Anbefales på det sterkeste!

2 kommentarer:

  1. Så bra omtale av en absolutt aktuell bok. Takk for tupset!

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett