lørdag 31. januar 2015

"Zack" av Mons Kallentoft & Markus Lutteman

Zack
Mons Kallentoft & Markus Lutteman
Krim
462 sider
Oversetter: Kurt Hanssen
Kagge Forlag
2015

Mons Kallentoft har med sine kriminalromaner om Malin Fors blitt hyllet av både lesere og kritikere. Hans bøker er oversatt til 30 språk og har solgt i over 2,5 millioner eksemplarer. Mons er født i 1968, vokste opp utenfor Linköping og bor i dag på Mallorca.

Markus Lutteman debuterte med dokumentarromanen "El Choco" og fikk mye oppmerksomhet med Patrick Sjöbergs biografi "Det du inte såg". Til sammen har bøkene hans solgt i nesten 400 000 eksemplarer. Markus er født i 1973 og bor i Örebro.

"Zack" er den første actionfylte boken i Hercules-serien.
Over hele serien skal det visstnok tre et voldsomt skjebnedrama frem, der den komplekse antihelten Zack, akkurat som en moderne Herkules, slites mellom to ulike verdener.

Zack er en 27 år gammel kriminalinspektør ved spesialenheten i Stockholms politiet. Han har steget raskt i gradene, noe som er høyst iøyenfallende. Men så er han også et naturtalent når det gjelder å arbeide etter sin intuisjon. Det eneste problemet er at han står med en fot på hver side av loven, fordi når han forlater sin polititjeneste for dagen, driver han med narkotika på de ulovlige klubbene i byen.

En gruppe burmesiske kvinner blir funnet brutalt myrdet på en massasjesalong og Zack og hans kolleger får saken på sitt bord. Det er mye som tyder på at menneskehandel og prostitusjon kan være med i bildet.
Men hvem er det som kan stå bak ugjerningen? Kan det være de samme som formodentlig tok dem til Sverige, eller noen andre? Er kvinnehat eller rasisme blant motivene?

Da kvinnen som er ment å være politiets fremste kilde til informasjon i saken, blir funnet dumpet utenfor et sykehus, med bein som ser ut til å være avgnagde av en rasende hundeflokk, men fortsatt i live, synes det klart at det er en ekstremt brutal verden som Zack og de andre må forholde seg til.
Og samtidig blir det stadig mer vanskelig for Zack å holde styr på sitt forbruk av narkotika.

"Zack" er en meget godt skrevet bok, med både språk og fortellerteknikk av høyeste kvalitet.

Karakterene er særpregede, godt beskrevet, og vil helt sikkert bli værende i minnet en god stund.

Hovedpersonen Zack er en kompleks karakter, noe som i mine øyne gjorde ham mer troverdig.
Han har definitivt mye å ta tak i på det rent personlige plan, og det blir spennende å se om han i den neste boken klarer å få bukt med sin avhengighet, eller om han bare beveger seg enda lenger inn i den, og således flykter fra seg selv.

Selve plottet er både intrikat og gripende, og boken har nokså korte kapitler med et skiftende fokus på de ulike karakterene som er involvert.

Tempoet er forholdsvis høyt og spenningskurven bratt, selv om det av og til ble litt for rått og brutalt for min personlige smak.

Likevel er dette en skikkelig bladvender, og den er vanskelig å legge fra seg, selv om jeg inne i mellom kunne føle et snev av ubehag.

Til tross for at "Zack" er en ganske hard og voldelig bok, noe som antakelig vil skremme unna noen lesere, er den totalt sett særdeles underholdende.

Jeg gleder meg i hvert fall allerede til neste bok. Det blir spennende å følge antihelten Zack og hans kolleger videre i denne nye og lovende svenske krimserien.

1 kommentar:

  1. Interessant omtale, siden du likte boka mye bedre enn meg. Jeg brukte mange dager på denne, så det var ingen pageturner for min del. men jeg ser abolsutt at den har sine kvaliteter, og jeg skal gi bok to en sjanse.. Ble litt nysgjerrig på denne Zack, tross alt.. Linker til deg i mitt blogginnlegg.:)

    SvarSlett