søndag 18. januar 2015

"Med våre egne ord" av Caroline Vagle og Lars O. Gulbrandsen

Med våre egne ord
Kongefamiliens historie - slik de selv husker den
Caroline Vagle og Lars O. Gulbrandsen
Billedbok
181 sider
Aller Forlag
2014

"Med våre egne ord" er ført i pennen av hoffreporter Caroline Vagle og Lars O. Gulbrandsen som har skrevet flere biografier.

Boken byr på et unikt bildemateriale, med mange fotografier fra kongefamiliens private sfære. Her er det bilder fra galla og hverdagsliv, og "i kulissene-fotografier", som ikke kunne brukes da de var nye. Flere av disse har aldri tidligere vært publisert.
Sammen med tidsriktige sitater formidler boken øyeblikk som viser hvordan de fant universalnøkkelen til våre hjerter.

17. mai 2014 var det 200 år siden Grunnloven ble vedtatt av riksforsamlingen på Eidsvoll. Etter noen korte måneder som selvstendig nasjon i 1814 ble Norge en del av en union med Sverige.

Vi ble en selvstendig stat, men med felles konge og felles utenrikspolitikk. Først da Norge gikk ut av unionen i 1905, kunne Norge få sin egen konge: Haakon VII. Det er ham og hans familie boken følger.

Medlemmene av kongefamilien har bidratt med memoarer, synspunkter og betraktninger i norsk presse gjennom mange år. Forfatterne har valgt ut sitater og ord som setter bildene inn i en ny og spennende kontekst, som gir leseren en bedre forståelse av hvordan det er å leve et "kongelig" liv.

Helt siden 1905 har kongefamilien vært blant de mest fotograferte menneskene i norsk offentlighet. Aviser, ukeblader og bøker har i alle disse årene vist oss bilder av medlemmene i vårt sterke monarki. Kongefamilien selv har også alltid hatt sine favorittfotografer som har blitt benyttet for å forevige store og små begivenheter for ettertiden.

Fotograf Sjøwall har i alle år hatt en særdeles nær relasjon til familien på Slottet - rett og slett fordi det var et ønske fra de kongelige selv. Det er fra familiens eget arkiv mange av denne bokens bilder er hentet, og gjort tilgjengelige ekslusivt for leserne.

"Med våre egne ord" er en billedbok på 184 sider fordelt på kapitler - kronologisk fremstilt fra 1905 og frem til kong Olav sovnet inn 17. januar 1991.

Det er en praktbok, og den er spekket med historie, spennende mennesker og et enestående bildemateriale av kongefamiliens liv i hverdag og fest, glede og sorg.

"Med våre egne ord" er ikke noe tunglest bok, men heller en bok man bør bla i og ta frem jevnlig. Så det er absolutt en bok som bør kunne ligge framme.

Boken er en hyllest til fotokunsten, men gir mest av alt et innblikk i hvordan en liten familie skapte sitt eget kongedømme tuftet på kjærlighet, hjertevarme og dyp, gjensidig respekt.
Det unike bildematerialet gjør dette til et funn først og fremst for de som fra før av har god kjennskap til kongefamiliens historie, men boken lar seg også lese som biografi.

"Med våre egne ord" er en usedvanlig vakker bok med mange bilder som fortjener å nå ut til mange lesere.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar