fredag 2. januar 2015

"Rotteburger" av David Walliams

Rotteburger
David Walliams
Illustrert av Tony Ross
Barnebok
311 sider
Oversatt av Sverre Knudsen
Aschehoug
2014

Barnebøkene til den britiske forfatteren og komikeren David Walliams topper bestselgerlistene i Storbritannia, og hylles av kritikerne.

Med sine elleville og hysterisk morsomme bøker har han tatt barna med storm. Men som alltid: Ingenting er ordentlig morsomt hvis det ikke ligger en kime av alvor bak.

Walliams er en mester i å skape klassiske barnehelter og actionfylte historier med humor, satire - og kjærlighet. Bøkene hans er proppfulle av situasjonskomikk, absurde situasjoner og gode replikker, og persongalleriet er mildt sagt fargerikt. Men det er aldri noen tvil om hvor Walliams' sympati ligger. Han er alltid på barnas side. Hovedpersonene i bøkene hans er gode, omsorgsfulle og smarte barn. De voksne derimot, de får så hatten passer: De er egoistiske, late og mest opptatt av reality på TV.

David Walliams har aldri lagt skjul på at Roald Dahl er hans store litterære idol, og anmelderne sammenligner ofte disse to.

Tre ganger har han vært nominert til Roald Dahl Funny Prize, blant annet for "Gangster-Bestemor".

Bøkene til Walliams er oversatt til mer enn 30 språk.

Hans siste bok, "Rotteburger", er en underholdende, morsom og tidvis en litt trist bok.

Hovedpersonen, jenta Sol, har faktisk en forhistorie som nærmest kan bringe frem en tåre i øyekroken.

Moren hennes døde da hun var baby, og faren er nå trygdet. Han mistet jobben sin på den lokale
iskremfabrikken da hele produksjonen ble flyttet til Kina.

Om ikke det var nok, så har Sol fått en fryktelig ny stemor som heter Sølvi. Sølvi er en dame som spiser potetgull med rekecocktailsmak dagen lang, og så lat at Sol må hjelpe henne med å pille seg på nesen.

Heldigvis har Sol og faren alltid vært nært knyttet til hverandre.

Sammen bor de tre i en liten leilighet i 37. etasje i en skakk og lett svaiende høyblokk.

Den eneste lyspunktet i Sols ensomme liv er hamsteret Sirupsnipp.

Men en dag finner hun hamsteret død i buret sitt. Hun blir fryktelig lei seg og får direkte en mistanke om at Sølvi kan ha hatt noe å gjøre med Sirupsnipps plutselige bortgang.

Kort tid etterpå, om natten, hører Sol en svak gnaske lyd på rommet sitt. Hun finner en liten babyrotte i hjørnet av rommet og bestemmer seg for å adoptere ham som sitt nye kjæledyr.

Desperat etter å skjule gnageren fra den ugudelige Sølvi, legger hun rotta i brystlomma på skoleblazeren og tar han med til skolen. Sol gir ham navnet Gustav Berg, etter navnet på produsenten av toalettet på skolen (Gustavsberg).

Dessuten gjør skolens bølle det hun kan for å plage Sol. Og det verste av alt: Birger Burger er ute etter Gustav Berg...

"Rotteburger" er en lettlest bok, og historien er godt skrevet.

Måten som forfatteren skriver på minner meg faktisk litt om Roald Dahl, en av mine favorittforfattere som barn.

Og det er faktisk flere likheter mellom stil og handling i denne boken og i Roald Dahls bøker:
Først av alt, er det i historien et barn som lever i en situasjon som er så vanvittig forferdelig at det nærmest blir morsomt, og for hvilken som helst årsak, er ikke de voksne rundt kapable til å hjelpe. Skurken, som for øvrig er ganske todimensjonal, har nok av både ekle og skremmende kvaliteter til å gjøre leseren skjelvende i en slags frydefull forventning når han/hun dukker opp. Og det virker som at elendigheten bare hoper seg opp til det ikke synes å være noen vei ut.

Det er ikke bare det nostalgiske i skrivestilen som tiltaler meg ved denne boken, men også de mange artige illustrasjonene til Tony Ross. Samarbeidet mellom forfatter og illustratør har ikke annet enn en magisk kvalitet ved seg, og Ross sitt bidrag er i følge mitt syn helt avgjørende for at historien kommer til liv. Det er faktisk flere sider i boken hvor illustrasjonene alene vil gi leserne hysteriske latter anfall. 

Som det er med de fleste barnebøkene, er det et hjerte i kjernen av historien som fortelles. Og i dette tilfellet, er det å overvinne det onde.

Jeg likte"Rotteburger" svært godt, og jeg syntes historien var veldig morsom, så vel som ganske rørende. Og med strålende illustrasjoner av Tony Ross, er dette en bok som garantert vil falle i smak hos både gutter og jenter.


1 kommentar: