søndag 4. januar 2015

"Skatten fra Miklagard" av Tom Egeland

Skatten fra Miklagard
Tom Egeland
Ungdomsbok
269 sider
Aschehoug
2014

Tom Egeland (født 8. juli 1959 i Oslo) er en norsk forfatter, journalist og bokanmelder.

Han har skrevet en rekke bøker for voksne og nå også for unge. Han er kjent for de fem spenningsromanene om arkeologen Bjørn Beltø: "Sirkelens ende", "Paktens voktere", "Lucifers evangelium", "Nostradamus' testamente" og "Den 13. disippel". Egelands bøker er oversatt til 24 språk.

Forfatteren og journalisten fikk Rivertonprisen for "Lucifers evangelium" og han har også skapt seg en internasjonal karriere med sine kodekrimbøker om arkeologen Bjørn Beltø.

I 2013 utga han den første ungdomsromanen i serien om 14 år ganle Robert: "Katakombens hemmelighet". Den ble tildelt ARKs barnebokpris.

Det er sommer, og den fjorten år gamle Robert er i Vestfold sammen med moren, der hun er leder for en arkeologisk utgravning.

Robert er med som en slags assistent, og har alltid fått være med moren på jobb. Dette passer ham bra, siden Robert elsker arkeologi - å vekke fortiden til live igjen.

Morens team av arkeologer har funnet en vikinggrav. De fleste historikerne hadde trodd at denne graven var blitt tømt av gravrøvere for hundrevis av år siden.

Men ikke moren til Robert. Hun hadde nemlig klart å overbevise sjefene sine om å betale for utgravningen. Hun mente at graven aldri var blitt åpnet og at det virkelig var høvding Njål som lå begravd der.

Enkelte har til og med trodd at Njål var oppdiktet, en slags vikingtidens James Bond. Men når teamet finner skjeletter og et skip, tyder det på at Roberts mor har hatt rett hele tiden.

Den legendariske vikinghøvdingen Njål er mest kjent for å ha stjålet en stor og hellig skatt fra byen Miklagard, eller Istanbul som byen heter i dag.

Robert finner en gammel trebit med runer i utgravningen (en såkalt runepinne), og han forteller ikke moren noe om dette funnet.

Han blir kjent med en jevnaldrende jente som heter Anita. Hun er også svært interessert i arkeologi og gamle mysterier, og Robert bestemmer seg for å dele hemmeligheten om plankebiten og runene med henne.

Omtrent samtidig begynner Robert å drømme noen underlige drømmer. Drømmene handler om noe av det samme som Njåls saga, om lange reiser og rike skatter.
En vikinggutt med navn Ulv, snakker til ham i drømmene.

Robert forstår at han må få tydet runene på plankebiten og han får Anita med seg.

Men det viser seg snarlig at de ikke er de eneste som leter etter skatten og svarene om runepinnen…..

"Skatten fra Miklagard" en spennende bok som er drevet fram av et spennende plott og interessante karakterer.

Kapitlene er forholdsvis korte og tempoet er høyt.

Historien fortelles igjennom flere parallelle handlingsforløp, der de to primære er satt til nåtiden med Robert og 900-tallet med vikinggutten Ulv. På denne måten blir fortiden rullet opp, og forklarer det som skjer i nåtiden.

Hovedpersonen Robert er en gutt som flere unge vil kjenne seg igjen i.

I løpet av boken skriver han dessuten notater til en forestående skoleoppgave. Disse illustreres som grå-aktige faktabokser, og gir leseren både kunnskap og en dypere innsikt i historien som blir fortalt.

Miljøskildringene er for øvrig særdeles bra. De er detaljerte og gir derfor leserne en ganske god idé om hvordan det ser ut der de ulike karakterene befinner seg. Særlig miljøskildringene fra vikingetiden virker uhyre realistiske, noe som tyder på en grundig research.

Forfatteren har et rikt og godt språk med fine skildringer som gjør det lett å lese og forstå.
Han er også dyktig på å bygge opp spenningen. Dessuten har han vartet opp med en slutt av det høyst overraskende slaget.

"Skatten fra Miklagard" er en bok som vil passe for både gutter og jenter i alderen 11-12 år og oppover, og selvsagt andre med en viss forkjærlighet for vikingtiden.

En meget leseverdig og flott opplevelse av Tom Egeland!

2 kommentarer:

  1. Dette var et godt tips. Dette blir bursdagsgave til mitt barnebarn på tretten, da hans mor er arkeolog, og han er omgitt av arkeologisk litteratur.

    SvarSlett
  2. Jeg likte også denne godt, minst like godt som Katakombenes hemmelighet. Skrevet litt over samme lest, så jeg håper han tar en ny vri på bok nummer tre, som jeg selvfølgelig også skal lese :)

    SvarSlett