Heretter er jeg ingen
Hanne-Vibeke Holst
Roman
615 sider
Oversatt fra dansk av Bente Klinge
Gyldendal Norsk Forlag
2015
Hanne-Vibeke Holst (f. 1959) er en av Danmarks mest anerkjente og prisbelønte forfattere. Hun har, foruten romaner for ungdom og voksne, skrevet både film- og TV-manuskripter. Gyldendal har tidligere utgitt bestselgerne "Thereses tilstand", "Det virkelige livet" og "En lykkelig kvinne", som handler om journalisten Therese Skårup. I Danmark vakte de den gang voldsom debatt og ble trykket i over 220 000 eksemplarer.
Hanne-Vibeke Holsts siste roman, "Heretter er jeg ingen", har mottatt flere litterære priser, og har solgt over 100 000 eksemplarer i Danmark.
Hun ble i 2015 slått til ridder av Danneborgordenen.
"Heretter er jeg ingen" forteller en sterk historie om et halvt århundre og et helt liv.
Hanne-Vibeke Holsts rørende beretning om sin egen far, dikteren Knud Holst, følger i sporene til episke fortellere som
Herbjørg Wassmo og Kristin M. Baldursdóttir. Dette er en gripende generasjonsroman og et sterkt portrett av en levende kunstner, en søkende familiefar og et land i endring.
Hanne-Vibeke Holst har også i sine tidligere bøker, skrevet om fraværende fedre. "Heretter er jeg ingen" gir en god forklaring på det.
En råkald aprildag i 1936 fødes Knud Holst inn i en fattig, arbeiderklasse familie i Vendsyssel, nord på Jylland. Allerede fra han er ganske liten, har han en følelse av å være helt annerledes enn sin høyst pietistiske familie. Han har store drømmer, han vil bli dikter, og han vil bli rik og berømt.
Men en streng far som aldri helt forstår ham, en oppdragelse som gir dype arr i sjelen, og lillebroren Leos død, vil for alltid prege Knuds liv.
Han forelsker seg etter hvert i den livskraftige og herlige kvinnen, Kirsten. De gifter seg i 1958, og sammen bosetter de seg i en liten by ved havet og får tre døtre.
Knud er en uhyre kompleks mann som nokså tidlig i livet begynner å slite med en litt skjør psyke. Ikke bare har han høye forventninger til seg selv og sine omgivelser, han kjemper også med stor trang til å bryte vekk fra alt det som foreldrene representerer.
Men han mangler både empati og ansvarsfølelse. Og i følge ham selv, er han helt uten skyld når diktskrivingen tidvis uteblir, eller når familien sliter økonomisk.
Knuds totalt urealistiske krav til omgivelsene er dømt til å gi ham nederlag, og livet hans blir nærmest som en lang og hard motbakke.
Han setter hverken pris på familien, barna, vennene eller samarbeidspartnerne. Heller ikke er han i stand til å sette pris på andres fremgang og suksess, men er tvert imot misunnelig og ondsinnet.
Og gjennom hele livet, etterlater han seg en sti av gjeld og svik, og venner som han misbruker både økonomisk og menneskelig.
Den 18. august 1995 dør Knud, kun 59 år gammel.
"Heretter er jeg ingen" er en biografi, en stor roman, en generasjonshistorie og en kjærlighetshistorie.
Boken gir et innblikk i både lyse- og mørke sider i en kronologisk fremstilling av en kunstners liv og hvilke kostnader det har for familien hans.
Likevel føler man Hanne-Vibeke Holsts kjærlighet til faren. Den skinner klart igjennom ordene.
Skildringene hun gir av sin far, hans sosiale drivkraft kombinert med et uomtvistelig talent og hemmet av en konstant angst for ikke å være god nok, er overbevisende og høyst kompetente.
Jeg kan ikke si annet enn at jeg er mektig imponert over Holst, og at hun i det hele tatt har vært i stand til å skrive denne boken, og dermed gitt sin far et helt annet ettermæle, enn det som til nå visstnok hadde vært tilfelle. Og slik jeg oppfatter det, tegner hun ikke annet, enn et svært så balansert bilde av ham.
Dessuten gir hun et meget godt tidsbilde av Danmark, særlig av perioden mellom 1950 og 1980.
Jeg ble i hvert fall underholdt hele veien. Det var også mye i boken som ga rom til ettertanke, f.eks. hvor fort ting egentlig kan endre seg.
Jeg har tidligere lest flere av Hanne Vibeke Holsts bøker. Samtlige har gitt meg stor glede. Og denne var ikke noe unntak.
"Heretter er jeg ingen" er særdeles godt skrevet, og fengende fra aller første side. Og både mennesker og miljøer er ypperlig skildret.
Hanne Vibeke Holst har skrevet en flott roman og en pageturner!
Denne har jeg begynt på, men da jeg oppdaget at forfatteren er dansk og ikke norsk, ble den lagt til side til fordel for nye norske titler. Er ajour med det norske, så den tas snart frem igjen. Etter å ha lest din omtale, gleder jeg meg ekstra mye :)
SvarSlett