onsdag 18. november 2015

"Playground" av Lars Kepler

Playground
Lars Kepler
Thriller
400 sider
Oversatt av: Henning J. Gundersen  
Cappelen Damm
2015

Lars Kepler er pseudonym for Alexander Ahndoril (f.1967) og Alexandra Coelho Ahndoril (f.1966). Keplers første bok, "Hypnotisøren", kom i 2009. Den ble en stor suksess, og ble filmatisert med Michael Persbrandt i en av hovedrollene. "Hypnotisøren" var første bok i en krimserie på til nå fem bøker som er gitt ut på til sammen 38 språk. Etter "Hypnotisøren" følger "Paganinikontrakten", "Ildvitnet", "Sandmannen" og "Stalker". Alle bøkene handler om den finsk-svenske kriminaletterforskeren Joona Linna.

Etter mer enn fem millioner solgte bøker om Joona Linna får leserne nå møte en annen, siden – "Playground" er noe helt nytt innen spenningssjangeren.

Hovedpersonen er den svenske løytnanten Jasmin Pascal-Andersson. Hennes kommandogruppe inngår i Natos Operation Joint Force. Når hun er på et spesialoppdrag i Socanica, nord i Kosovo, blir hun skutt og hjertet hennes

stanser i førti sekunder.

Når hun senere våkner opp fra narkosen på Országos Orvosi-sykehuset i Budapest, kan hun fortelle om en nær-døden-opplevelse. Hun forteller om en havneby der det henger røde lykter overalt, og hvor alle skilt er på kinesisk. En by hvor menneskene står i kø nede ved havna for å forsvinne med båtene, men også en by der barna tas fra foreldrene sine.
For henne er ikke dette dødsriket et rettferdig sted, men et ødelagt sted. En voldelig havneby der de som styrer er i ferd med å miste kontrollen over den organiserte kriminaliteten.
Jasmin forteller også at hun så to av medsoldatene, som døde i Socanica, gå ombord i en båt.

Men, ingen synes å tro på det hun har å si.

Og etter hjemreisen blir Jasmin behandlet på krise- og traumesenteret i Stockholm, og i tre måneder blir hun behandlet med nevroleptika for den psykoselignende vrangforestillingen om å ha sett dødsriket i virkeligheten. Fagpersonellet mener at den hallusinatoriske drømmen var et produkt av de traumatiske opplevelsene fra trefningen i Socanica - at det var en helt naturlig forsvarsmekanisme.

Jasmin innser raskt at hun vil bli ansett for å være psykisk syk så lenge hun fortsetter å snakke om havnebyen, og at enkelte sannheter må man, rett og slett, holde for seg selv.

Hun flytter hjem til vennen Mark, som hun etter hvert innleder at seksuelt forhold til.
Da menstruasjonen hennes uteblir en måned, viser det seg at hun er gravid.
Etter ni måneder får hun en sønn.

Når han er fem år gammel havner de to i en bilulykke. Sønnen må opereres, men for å gjøre det, må de stanse hjertet hans. Det tør ikke Jasmin å ta sjansen på. Hun vet at sønnen ikke kommer til å klare å komme seg tilbake til livet på egen hånd hvis havnebyen virkelig fins.

Den andre siden er nemlig et svært farlig sted, og farligst av alt er lekeplassen – playground.

I " Playground" får vi som lesere være med og utforske dødens hemmeligheter. Livet etter døden og hva som venter på den andre siden.

Handlingen er innovativ og svært så nyskapende. Den er annerledes, mørk og tidvis voldsom.

Forfatter-paret evner så definitivt å holde på mareritt følelsen igjennom boken. Fortellerstilen er effektiv, og vi får god kjennskap til både Jasmins bakgrunn og hverdag. Det er få dødpunkter.
Og vi forstår at hun, før eller siden, sannsynligvis vil dra frivillig tilbake til havnebyen.

Beskrivelsene av den litt forfalne havnebyen er av ypperste klasse. Byen føles realistisk og betegner seg som et sted hvor man absolutt ikke ønsker å være.

Dessuten er plottet bærekraftig. Og mot slutten tenker man seg hvordan Jasmin vil takle alt presset, men det løser Kepler lurt.

Som sedvanlig har Kepler levert en roman som er eminent godt skrevet, dramatisk og spennende nesten fra ende til annen. Men, dessverre er den ikke fullt så god som parets tidligere bøker.

Likevel er "Playground" en bok som i høyeste grad bør appellere til de av dere som liker en driftig thriller.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar