onsdag 25. november 2015

"Fifty Shades of Grey - fortalt av Christian" av E L James

Fifty Shades of Grey - fortalt av Christian
E L James
Roman
603 sider
Oversatt fra engelsk av Inge Ulrik Gundersen
Gyldendal Norsk Forlag
2015

E L James er forfatteren bak den sensasjonelle triologien "Fifty Shades of Grey", med de norske titlene "Fifty Shades - Fanget", "Fifty Shades - Bundet" og "Fifty Shades - Fri". Bøkene har solgt mer enn 125 millioner eksemplarer verden over.

"Fifty Shades of Grey" holdt seg på New York Times' bestselgerliste i 133 uker, og da filmversjonen utkom i 2015, knuste den alle publikumsrekorder for Universal Pictures.

I 2012 ble E L James kåret av The Time Magazine til en av de mest innflytelsesrike personene i verden. Hun bor i London med familie.

"Fifty Shades of Grey - fortalt av Christian" forteller den fra før av kjente historien fra "Fifty Shades of Grey" fortalt fra

Christian Greys perspektiv. Hvorfor tiltrekkes han av Anastasia (Ana)? Hva tenker han på? Hvordan ser hans verden ut? Denne boken gir svar på disse og mange andre spørsmål om den kjekke, men litt forskrudde mannlige hovedpersonen i Fifty Shades of Grey-trilogien.

Jeg har tidligere lest Fifty Shades of Grey-trilogien. Det er helt ikke helt min type bøker, men jeg så likevel frem til på ny å lese historien fra den første boken, "Fifty Shades Fanget", denne gangen sett fra Christians perspektiv.

Den mystiske Christian Grey er altså tilbake. Fanskaren har tydeligvis ønsket seg mer og E L James har lyttet. Og med "Fifty Shades of Grey - fortalt av Christian" tilbyr forfatteren et nytt perspektiv på kjærlighetshistorien som har forført millioner av lesere verden over.

Dersom du allerede har lest "FiftyShades of Grey" trilogien, så vet du nok alt om Anastasia Steeles fortelling, og hennes møte og opplevelser med Christian Grey.

Han er en sexy og rik forretningsmann som mange kvinner faller for. En mann som stort sett får det akkurat slik som han ønsker. Han er singel, høyst privat og nådeløs i sine forretningsmetoder. En nokså brutal oppvekst har gitt ham dype arr i sjelen, noe som krever at han nå alltid må ha full kontroll på alle områder. Han vet ikke hva det vil si å ha et romantisk forhold, men har utelukkende uforpliktende sex, der han lever ut sine mørke sider. Inntil han én dag møter den vakre og svært så uskyldsrene Anastasia Steele, som totalt snur opp ned på hans tilværelse.

Ulik noen kvinne han tidligere har møtt, synes den stille og sjenerte Ana å se tvers gjennom ham - forbi finansvidunderet og jet-set-livet inn til Christians kalde, sårede hjerte.

Vil et forhold med Ana lette marerittene fra barndommen som hjemsøker ham hver natt? Eller vil hans mørke, seksuelle begjær, hans trang til å kontrollere og selvforakten som fyller sjelen hans, jage henne bort og ødelegge det lille glimtet av håp som hun tilbyr ham?

"Fifty Shades of Grey - fortalt av Christian" er underholdende nok, men Ikke les den hvis du regner med å få en ny vri på historien. I boken gjenoppleves nemlig møtet mellom Christian og Ana og alle de scenene som er verdt å huske fra Fifty Shades of Grey-trilogiens første del ("Fifty Shades Fanget"). Flere ting virker nærmest direkte kopiert fra den, så ja, det er en del repetisjoner i historien.

Forfatteren skriver, som sedvanlig, lettleselig, og jeg falt enkelt inn i selve historien. Det var absolutt nye ting om Christian som kom for dagen, og det var for øvrig interessant å følge hans tankerekker og hvordan han taklet møtet med den ekte kjærligheten. En prosess han egentlig ikke lyktes spesielt godt med. Det blir også lettere å forstå hvorfor han er den han er, og hvorfor han reagerer som han gjør i visse situasjoner.

Om ikke annet, så les denne boken for Christians skyld og for at du nå endelig får lov til å komme inn bak pannebrasken hans. Men vær for all del forberedt på å møte et svært så dominerende mannlig perspektiv, uten Anas følelser og tanker. Denne gangen er det også et langt røffere språk, og Christians tanker om å forfølge, ha kontroll og seksuell dominans over Ana synes tidvis å være ganske skremmende, faktisk på grensen til det psykopatiske. Utvilsomt trenger han hjelp, denne stakkars mannen. Heldigvis så vet de av dere som har lest den originale trilogien, at han kan endre seg. At han dypt der inne et sted, har et hjerte fylt med kjærlighet.

Hvis du allerede er en Fifty Shades of Grey-fan, er denne boken definitivt en du må lese. Du får et innblikk i Christian Greys litt forstyrrende tankegang, og det kan faktisk, tro det eller ei, være svært så interessant.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar