fredag 20. november 2015

"Gyllen sol" av Shilpi Somaya Gowda

Gyllen sol
Shilpi Somaya Gowda
Roman
399 sider
Oversatt av Sidsel Mellbye, MNO
juritzen forlag
2015

Shilpi Somaya Gowda er født i Toronto i 1970, men begge hennes foreldre kommer fra Mumbai. Nå bor hun i California med mann og barn. Hun er utdannet økonom ved Stanford University, men jobbet i 1991 som frivillig ved et barnehjem i India. Der fikk hun ideen til sin debutroman "Indias datter". Boken er oversatt til over 25 språk, har blitt solgt i over 1 million eksemplarer (160 000 eksemplarer i Norge og har ligget på bestselgerlisten siden den utkom i 2011).

Hennes siste bok, "Gyllen sol", handler om Anil Patel og hans barndomskjæreste, Leena. De to vokser opp på nabogårder i det landlige Gujarat i India. Han bor på storgården og er medlem av landsbyens mest respekterte familie, hun derimot er datteren til en forpakter. Anil er familiens eldste, og dermed den mest verdsatte sønnen. Foreldrene har et stort ønske om at han skal bli lege. Dessuten forventes det at Anil en dag skal bli klanens overhode. En posisjon der han bl.a. vil fungere som landsbyens voldgiftsdommer.


Leena er Anils nærmeste følgesvenn, og en svært modig jente som mer enn noe annet elsker det ville terrenget i området der de bor. Som barndomsvenner, er de to uatskillelige. Men jo eldre de blir, jo mer vokser de fra hverandre.

Anil sendes til storbyen for å studere, han er best i sitt kull og får stipend for å fortsette legeutdannelsen i USA. Dermed blir han den første i sin familie som reiser ut av India, den første som studerer, og den første som etter hvert kan titulere seg som lege.

En halv verden unna i Dallas, Texas, er Anil opptatt med sitt nye liv. Han opplever alle de friheter og fristelser som den amerikanske kulturen har å by på. Han smaker på alkohol for første gang, forelsker seg, og lærer om det nye hjemlandets forlokkende, men farlige motsetninger. Selv om legegjerningen på et av byens nedslitte sykehus er knallhard, er Anil fast bestemt på å lykkes i USA.

Samtidig er Leenas skjebne i India mye mer annerledes og vanskelig. Hennes bryllup blir arrangert takket være en ulovlig og kostbar medgift, og det blir fort klart at den tilsynelatende gode familien hun har giftet seg inn i, ikke er som den synes å være. Hun går inn i ekteskapet med et stort håp, men dets mangel på kjærlighet blir den minste av hennes bekymringer, når hun oppdager den nye familiens plan for å presse hennes egen familie for mer penger. Deres manglende evne til å holde tritt med kravene ender nesten med en tragedie, og hun må flykte tilbake til sine foreldre, alvorlig skadd og i skam.

Anils første virkelige store prøvelse finner sted når en pasient, på hans vakt, dør som følge av at han har mistolket alvorlighetsgraden av dennes symptomer.

Kort tid etter dør også faren hans uventet, og han reiser hjem uten sykehusets tillatelse. Tilbake i India innser han snarlig at han har arvet farens rolle som landsbyens voldgiftsdommer.

Men Anil fortsetter likevel å reise frem og tilbake mellom Dallas og India.

På et av besøkene i hjemlandet, gjenopptar han vennskapet med Leena, som ser ut til å forstå ham bedre enn noen andre, til tross for at livene deres har utviklet seg i svært ulike retninger. Men forholdet deres kompliseres av en skjebnesvanger avgjørelse som har blitt tatt noen år tidligere. De to gamle vennene forsøker endog å få rede på hvilke følelser de har overfor hverandre, og må til sist finne en måte der de kan balansere ansvar med frihet og lojalitet med kjærlighet.

Revet mellom barndomskjæresten, familien og et komfortabelt liv i USA, må Anil gå igjennom både prøvelser, diskriminering og vanskeligheter.
Vil han forsake sitt nye liv for å redde Leena? Vil han velge landsbyen som behøver ham?

"Gyllen sol" er en gripende og tankevekkende roman der de to hovedpersonene Anil og Leena prøver å overvinne sine individuelle traumer.

Språket er flytende. Ja, boken er så godt skrevet at det ikke er enkelt å legge den fra seg.

Historien er vakkert fortalt med en ekte innlevelse og forståelse for de smerter, som hver enkelt av karakterene går rundt med.

Karakterene er interessante, og underveis i lesingen hadde jeg en viss aning om hvor ferden ville bringe dem (trodde jeg), men Gowda hadde noen uventede vendinger på lager. Boken endte nemlig med et annet utfall enn jeg hadde ventet, men det var likefullt en svært tilfredsstillende slutt.

Selve tematikken berører de følelser og justeringer som må tas ved å flytte til et nytt land, der både kultur, språk og folk er annerledes.

På utmerket vis, fanger forfatteren en innvandrers frykt og frustrasjon, utfordringer med å skaffe til veie relevant arbeidserfaring og praksis under studier og bosted, og konfliktlinjene mellom de tradisjonelle kravene til en indisk familie og et liv i USA.

Når f.eks. Anil reiser frem og tilbake mellom Dallas og landsbyen i India, står han overfor en innvandrers dilemma: Hvor hører han egentlig hjemme? Ikke bare er det umulig for han å virkelig høre hjemme i USA, men han passer ikke lengre inn i India heller. Han blir nærmest som en innbygger i to land, akseptert av ingen.

Forfatteren gir for øvrig et godt innblikk i den indiske kulturen. Hun er flink til å formidle kompleksiteten, men også det skjønne i den. Dessuten er miljøskildringene hennes av ypperste klasse.

"Gyllen sol" er en bok man ikke kan unngå å lese med hjertet, men som likevel ikke blir sentimental.
Romanen fortjener de varmeste anbefalinger herfra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar