torsdag 5. november 2015

"Helvete åpent" av Gard Sveen

Helvete åpent
Gard Sveen
Krim
493 sider
Vigmostad og Bjørke
2015

Gard Sveen (f. 1969) debuterte med "Den siste pilegrimen" i 2013. Han fikk en rekke priser for boken: Rivertonprisen 2013, Glassnøkkelen 2014 og Maurits Hansen-prisen. Den ble solgt til 11 land og har et norsk opplag på 50 000.
Sveen jobber som seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet.
Han bor i Ytre Enebakk.

"Helvete åpent" er andre bok om politietterforsker Tommy Bergmann.

Den trettini år gamle politietterforskeren Tommy Bergmann finner en prostituert jente, av utenlandsk opprinnelse, hardt skadet i en leilighet på Frogner i Oslo. Jenta er stukket på en måte som gjør at han antar at hun ikke skulle dø av selve stikkene, men av blodtapet. Likevel, har gjerningsmannen truffet nok av vitale organer. Drapsforsøket virker mer eller mindre identisk med fremgangsmåten i de seks drapene læreren Anders Rask ble dømt for på nittitallet.

Sykehusrapportene tyder også på at den prostituerte jenta hadde de samme metodiske kniv- og slagskadene som de seks andre jentene.

Men Rask kan ikke stå bak. Han sitter nemlig innelåst på Ringvoll psykiatriske på Toten da ugjerningen skjer. Kan det være en såkalt copycat som er på ferde, eller er det realistisk å tro at feil mann kan ha blitt satt bak lås og slå? Rask ble nemlig i sin tid domfelt på et fullstendig sviktende grunnlag.

Elisabeth Thorstensen, moren til en av de drepte jentene (Kristiane Thorstensen som hadde vært Rasks elev på ungdomsskolen fra 1986), leser om saken i Dagbladet. Hun mener at Kristianes tidligere lærer er uskyldig dømt. Hun hevder dessuten å vite hvem som tok livet av datteren. Eller er det bare noe hun innbiller seg? Selv om Elisabeth synes å være overbevist, kan hun ikke avsløre noe for politiet. Da vil nemlig hennes egen hemmelighet fra den gangen datteren forsvant i 1988, bli avdekket.

Samtidig har Rask gitt sin nye advokat beskjed om at han vil ha en gjenopptakelse av Kristiane-dommen.

Spørsmålet politiet stiller seg, er om Rask kan ha hatt en medkonspiratør, for mange av dem betegner Rask for å være den mest beregnende psykopaten de noen gang har vært utsatt for.
Er Anders Rask Norges skrekkeligste morder eller har han vært utsatt for et justismord?

I jakten på sannheten må Bergmann og hans kollega Susanne Bech tre inn i menneskets mørkeste irrganger, inn i helvete åpent.

Historien dreier seg ikke bare om forbrytelser, men også om tung psykiatri, og er beslektet med både Thomas Quick- og Birgitte Tengs-saken. Politiets undersøkelser utløser angst, vrangforestillinger og samvittighetsnag blant de impliserte.
På toppen av det hele har Tommy Bergmann sitt eget turbulente privatliv å stri med.

Hvor herlig det er å få lov til å lese en kriminalroman som tar seg god tid til å kjæle med detaljene, har gode beskrivelser av oppklaringsarbeidet, og som i tillegg er blendende godt skrevet.
Beskrivelsene av de involverte parter er også mesterlige og gjør virkelig inntrykk.

Selve handlingen er satt til november/desember 2004, med noen tilbakeblikk til 1988, da Bergmann var tjuetre år gammel og nyutdannet politimann.

Historien føles autentisk, og kunne definitivt ha funnet sted utenfor fiksjonens verden.
Den er også av det originale slaget, og er elementært spennende, hele veien igjennom.

Sidene i boken er informative og nøye skildret, og man aner konturene av et klokt menneske som fører pennen. Og når krimgåten er inntakt, da er det bare å lene seg bakover, og vite at du blir underholdt, så det holder.

"Helvete åpent" er ikke en enkel bok å legge i fra seg, og det er lett å glemme både tid og sted, når man kaster seg ut i den.
Selv var jeg tidvis på grensen til redd, da jeg leste denne kriminalromanen. Uhyggen ligger nemlig som et tykt lag allerede etter de første kapitlene. Og når man omsider aner en slutt på grunn av et enestående plott, så slutter det ikke der. Da, har Riverton-vinneren, 2013 og Glassnøkkelen-vinneren 2014, Gard Sveen klart det. Bok nr 2, er minst like god som debutromanen han fikk Maurits Hansen-prisen i 2014, for beste norske krimdebut.

Jeg kan trygt anbefale "Helvete åpent" videre!

1 kommentar:

  1. Flott omtale! Jeg likte også denne godt, men Pilegrimen hakket bedre :)

    SvarSlett