søndag 8. november 2015

"Hviskende skygger" av Jan-Philipp Sendker

Hviskende skygger
Jan-Philipp Sendker
Roman
352 sider
Oversatt av Kurt Hanssen
Cappelen Damm
2015

Jan-Philipp Sendker er journalist og forfatter. Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd med "Kunsten å høre hjerteslag" (på norsk i 2013), som er solgt til over 20 land og skal bli film. Også oppfølgeren "Kunsten å være den man er" (2014), ble en stor suksess. Sedker bor i Berlin med sin familie.

"Hviskende skygger" er første bok i en spennende ny triologi fra Jan-Philipp Sendker, forfatteren av "Kunsten å høre hjerteslag". Romanen gir en unik innsikt i Kinas nære historie.

Boken forteller en gripende historie, fra nåtidens Kina, om en pensjonert journalist som forsøker å løse en drapssak, samtidig med at han kjemper mot sine egne demoner og tapet av sin sønn.
"Hviskende skygger" er en slags blanding mellom en kjærlighetshistorie og thriller, og handler om én manns desperasjon og søk etter forsoning, i et land der hemmeligheter fra fortiden truer med å ødelegge fremtiden.

Amerikanske Paul Leibovitz har bodd tretti år i Hong Kong før en personlig tragedie rammer ham, som også fører til at ekteskapet havarerer, og hans liv begynner å rakne og falle fra hverandre, nærmest bit for bit.

Etter at Paul og Merediths sønn, Justin dør av leukemi, trekker Paul seg tilbake og kjøper et hus på Lamma, en eksotisk øy som ligger en fergetur unna Hong Kong. Der lever han i isolasjon, inntil han møter den amerikanske kvinnen Elizabeth Owen, hvis sønn har forsvunnet. Hun vil han skal hjelpe henne med å finne sønnen. Siden Justins død, har Paul knapt hatt kontakt med andre mennesker, med unntak av Christine, en enslig mor som bor i Hong Kong, og Zhang, en mordetterforsker i Shenzhen.

Mindre enn et døgn senere blir Elizabeths sønn funnet død, og Paul bestemmer seg for å finne ut hva som har skjedd.

Jakten leder Paul og hans etterforsker-venn, Zhang, inn i Hong Kongs underverden hvor ondskap, makt, grådighet og korrupsjon rår. Hvor underslag av offentlige midler, skatteunndragelser og drap, er dagligdagse hendelser.

I en by der rike forretningsmenn kan bestikke de juridiske myndighetene, er det nok av muligheter for de som har onde skygger.

I tilbakeblikk, minnes Zhang livet under kulturrevolusjonen, og innser at byens ansikt har endret seg med en kompleksitet utover fatteevne.

"Hviskende skygger" forteller en lagdelt og eksepsjonell historie om universelle menneskelige følelser som tap, kjærlighet, svik, og tillit.

Historien er en uhyggelig reise som tar deg med fra de mørkeste- til de mest eksotiske og rike steder, og er et hypnotiserende eventyr, som holder deg limt til sidene.
Den er i tillegg rik på levende og utsøkte settinger, natur, kultur og følelser.

Jan-Philipp Sendker skriver om lidenskap med ærlighet og intensitet, fra fysiske- og følelsesmessige perspektiver. Karakterene hans er både velutviklede og overbevisende.
Forfatteren har også gjort en fremragende jobb med å skape en god historie, og han er på bølgelengde med både østlig filosofi og kultur. Han har også bragt lidenskap, spenning og realisme til denne velskrevne romanen.

For øvrig er oversettelsen av ypperste kvalitet.

"Hviskende skygger" er en fengslende bok, og en hjerteskjærende skildring av kulturrevolusjonens ødeleggende effekt.

Jeg ser definitivt frem til å lese flere av Sendkers bøker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar