torsdag 12. november 2015

"Forbannet (Kire 2)" av Tonje Tornes

Forbannet
Kire andre bok
Tonje Tornes
Ungdomsbok
344 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2015

Tonje Tornes (født 31. oktober 1977 i Bergen) jobber til daglig som tegneserieredaktør. Hun debuterte som ungdomsbokforfatter med boken "Hulder" i 2013. "Forbannet" er hennes andre bok.

Handlingen utspiller seg i et utpreget norsk fantasyunivers, hvor sagn og myter om nøkken, huldre, dyr og norsk folketro danner et bakteppe av eventyrlig og skummel magi.

Den litt innesluttede tenåringen Erik Skoglund bor sammen med sin far utenfor Tonstad i Sirdal. De har ikke bodd der lenge, men har valgt å bosette seg der med hensyn til moren, Gunnhild, som er innlagt på Alvheim, det psykiatriske sykehuset i Sirdal. Hun er dømt for drapet på en kvinne, utført mens hun var psykotisk.

Erik har alltid hatt en mistanke om at han ser vesener som ikke alle andre ser. Moren hans er helt overbevist om at

magiske arter lever i skogene i Norge. Hun er også overbevist om at de vil ha tak i sønnen hennes. For noen år siden ville Erik tenkt at det var innbilning, men ikke nå lenger. Han er en magisk person som kan se alle de ulike artene som eksisterer på jorden, dem som vanlige folk ikke kan se.
Han er også klar over at moren ikke har drept en kvinne. Hun har derimot stukket ned en hulder som prøvde å lokke med seg sønnen hennes. Ham. Men etter at hulderen falt om i myra, så hun ut som en helt vanlig kvinne.

Erik og faren lever som best de kan, mens de av hensyn til hverandre later som om en hverdag uten moren er en vanlig hverdag. Men de savner henne.

Erik har besøkt moren på Alvheim, men synes det er vanskelig å si noe ordentlig til henne der hun ligger i sengen, med sine våte øyne og gjentagende advarsler om at han kommer til å dø.

Erik går i tiende klasse på Tonstad skole. En av lærerne hans heter Jack Flink.

Det viser seg at Flink er en magiker fra England.
I et undervisningsrom i kjelleretasjen under biblioteket på skolen, gir han Erik og tvillingene Trine og Tore Landro, undervisning i magi. Også den synske Lena Stordalen, som er like gammel som Erik, og som nylig har blitt utskrevet fra Alvheim, deltar i disse magitimene. Det samme gjør den lille vakre hulderen Flora (som for øvrig har fått streng beskjed om at hun ikke kan oppholde seg der de andre elevene ferdes). Hun som er deres eneste guide i denne magiske verdenen, og datter av, den mindre sympatiske sjefshulderen, Rosalin, som fortsatt er innesperret i Sirdal.

Rosalin er dømt til å være fengslet i Sirdal så lenge Flora, eksisterer. Forbrytelsen til Rosalin er nemlig at hun har født Flora, det har Skogstinget bestemt.
Det er ikke slik at Skogstinget mener det er ulovlig å føde barn, men Floras far er en nøkk. Dermed har Rosalin skapt en ny art, og det er ulovlig.

Tvillingene Trine og Tore Landro, som i tillegg til å være Eriks klassekamerater, også er hans venner. De har spesielle evner for de kan lese hverandres tanker og vite om andre lyver.

Men én dag dukker ikke Flora opp til magitimen. Flink forteller de andre elevene at hun ikke lenger kommer til å delta i timene. Han sier at det ikke er trygt for henne å være der, og at hennes nærvær kan føles av andre mennesker.

Han gir også Erik beskjed om å holde avstand til Flora, men Erik leker med ilden og treffer henne i smug etter skoletid.

Samtidig blir Lena mer og mer plaget, tvillingenes krefter øker og Flinks magi glipper. Og når den hvite hingsten viser veien inn i berget, blir det livsfarlig for de fire ungdommene som er fanget i et nett av magiske krefter.

Fantasy er en populær sjanger blant barn og ungdom, og jeg forstår godt hvorfor. Det er eventyrlig, det er magi, spenning, og overnaturlige krefter, og så er det selvsagt kampen mellom godt og ondt.

"Forbannet" er definitivt en av de bøkene som rommer flere av disse elementene. Samtidig foregår den i vår egen verden der vi følger en vanlig tenåringsgutt og hans tanker om seg selv, skolen og vennene, og skaper dermed en historie som jeg tror at mange tenåringer vil kunne identifisere seg med.

Tonje Tornes leverer en velskrevet bok om sagn og myter om nøkken, huldre, dyr og norsk folketro med et spennende og fengslende plott som vil interessere både unge og voksne lesere.
Språket er uanstrengt og hun får det eventyrlige involvert på et nivå, som er både interessant, forståelig og samtidig handlingsmessig troverdig for leseren.

Videre er språket godt. Som det ofte kan være i mange fantasybøker, er det ikke mange intrikate navn som kan være vanskelige å uttale, og setningene er heller ikke lange og uoversiktlige.

Historien som fortelles byr på eventyr, magi og spenning, men det er også mye å hente på et mer eksistensielt plan. For når vi ser bort fra selve magien er det mange gjenkjennelige temaer som vennskap, forelskelse, spiseforstyrrelser, mobbing, familieproblematikk og mistillit overfor dem eller det som er annerledes.

Det flotte ved denne historien, er at hovedpersonen ikke er perfekt. Han kan være egoistisk, tankeløs og naiv. Men det gjør ham bare mer troverdig og historien mer nyansert.

Jeg synes dette er en riktig god bok. Den er spennende og samtidig underholdende.
Og med en strålende cliffhanger av en avslutning, ser jeg enda mer frem til å lese fortsettelsen på Eriks eventyr. Jeg håper og tror, at Tornes klarer å holde både tempo og plott oppe, slik at vi får en spennende avslutning på trilogien.

1 kommentar:

  1. Fin omtale! Jeg gleder meg også til neste bok. Selv om jeg egentlig er litt eldre enn målgruppen så gjør den norske overtroen som er med, meg til å ville lese videre :-)

    SvarSlett