tirsdag 17. november 2015

"Dale garn" av Siri Sparboe

Dale garn
- Strikking og hekling med historisk sus
Siri Sparboe
Kulturhistorie/Strikking
224 sider
Tigerforlaget
2015

Siri Sparboe har vært innholdsleverandør til inspirasjonsmagasiner i mer enn 20 år, og jobber til daglig med kommunikasjon. Strikking og hekling er en lidenskap hun har bragt med seg fra barndommen og boken med historien om Dale Garn er først i rekken av flere.

Tigerforlaget har som første forlag i Norge (og verden) fått fri tilgang til Dale Garns arkiver, noe som har resultert i denne praktboken.

Dale garn har vært med på å skrive norsk strikkehistorie siden 1879 og navnet er synonymt med stolt, norsk strikketradisjon. Å få gå på skattejakt i arkivet på Dale, er som å få fritt leide inn i en godtebutikk. Oppskriftene i boken utløste frydefull hjertebank ved første blikk og er valgt for å spre glede og inspirasjon. I tillegg kan du lese morsomme fakta fra norsk strikkehistorie som fortjener å huskes til evig tid. Hvis du leter etter en gave til noen som

er full av skaperlyst eller selv kjenner at det kribler forventningsfullt i fingrene, er boken skrevet spesielt for deg.

Det er ikke mange i Norge som er klar over at Dale Sweaters nevnes i samme åndedrag som Chanel, Dior, Hermés og Louis Vuitton utenfor Norges grenser.

Det var heller ingen som kunne forutse ringvirkningene av samarbeidet mellom Dale og Norges Skiforbund da det startet i 1954.

I en ubrutt rekke siden vinter-OL i 1956 har alle utøvere, støtteapparat, de kongelige og en stor andel nordmenn vært kledd i strikkedesign fra Dale. Dessuten er det ikke bare de norske OL-utøverne som har stått på seierspallen ikledd Dale-design. Også den amerikanske og den kanadiske OL-troppen har vært på kundelisten. Det er også Dale som står bak de offisielle VM-genserne. Dette har brakt kjennskapen til norsk strikkedesign med høy kvalitet ut i verden.

Eventyret startet med en strategisk plassert fabrikk og et enormt engasjement i lokalbefolkningen på tettstedet som i dag har adresse 5721 Dalekvam. Ansatte hos Dale of Norway smiler kledelig beskjedent idet de bekrefter at mange utenlandske forretningsforbindelser er blitt svært overrasket når de oppdager at en så stor og eksklusiv merkevare produseres på et så lite sted.

Gjennom tidene har virksomheten på Dale vært kjent og markedsført under flere navn: Dale Fabrikker, Dale Garn og Trikotasje, Dale of Norway og Dale AS med ulike avdelinger i forlengelsen av navnet.

I dag har søstervirksomhetene Dale Garn og Dale of Norway ulike eiere, men begge virksomhetene er hundre prosent enige om et viktig aspekt: Dale skal fortsette å være kjent som en merkevare med høy kvalitet.

Det sies at den som har et strikkeprosjekt, aldri er ensom. Dessuten er det terapi å arbeide med vakre farger, deilige garn, gode pinner og et litt utfordrende mønster.

I "Dale garn" finner du morsomme detaljer, litt historie og en stor mengde inspirasjon.

Oppskriftene som har fått plass her, er etter sigende nøye utvalgt. Modellene vil nok treffe den som liker autensiteten ekte vintageplagg har, og som finner glede i å gjenskape tidstypiske plagg fra 50-/60-tallet eller 70-/80-tallet, midt i hjertet. Noen av dem er over femti år gamle. Det betyr at plaggene er designet i tråd med datidens "look"; i de størrelser og med det snittet som var moderne da de ble utgitt.

Og i "Dale garn" boken finner du 63 vintage oppskrifter. Her er det også en slags hekle- og strikkeskole for den som ikke er så erfaren med pinnene. I tillegg forklares det hvordan vask og stell av håndstrikkeplag bør foregå.

Du finner også interessante historier, masse lystig inspirasjon og et vell av morsomme detaljer, samt alle OL- og VM-gensere gjennom tidene.

Boken vil bidra til litt nostalgisk gjensynsglede, og vil appellere til deg som liker å lære nye ting, som sitter pris på å få vite litt mer om historie, navn og årstall, og som synes det er gøy å kunne referere til denne delen av vår stolte, norske kulturarv.

Den er en perfekt gave til den som er full av skaperlyst, eller som kjenner at det kribler forventningsfullt i fingrene ved synet av et garnnøste.

"Dale garn" er en bok som garantert vil stimulere til kreativ aktivitet på strikke- og heklefronten. Det er nemlig ikke annet enn utrolig hva man kan skape med noen pinner, lekkert garn og gode oppskrifter.

Det ville ikke ha forundret meg, om denne ligger under treet hos noen og enhver på julaften.

 
 
 
 
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar