lørdag 30. januar 2016

"Black Rabbit Hall" av Eve Chase

Black Rabbit Hall
Eve Chase
Roman
400 sider
Oversatt fra engelsk av Hege Mehren
Gyldendal Norsk Forlag
2016

Eve Chase bor i Oxford med mann og tre barn. "Black Rabbit Hall" er hennes debutroman. Den er solgt til oversettelse i 13 land.

Det er ikke ofte man kommer over en debutroman som både er godt skrevet og har en overbevisende, nærmest magisk historie. "Black Rabbit Hall" hører definitivt til denne sjeldenheten.

Når det forlovede paret, Jon og Lorna, bestemmer seg for å avholde bryllupet sitt i det gamle herskapshuset Pencraw Hall (også kalt Black Rabbit Hall), begynner merkelige ting å skje. Ingen av dem kjenner til husets- eller familien Altons historie, selv om Lorna har besøkt det gamle godset ved kysten av Cornwall, under en ferietur da hun var barn. Men av uforklarlige årsaker, vekker stedet noe dypt inni Lorna, og bringer tilbake minner om hennes avdøde mor.


Når Lorna finner en urovekkende melding som er risset inn et gammelt eiketre på eiendommen, begynner hun å innse at Black Rabbit Halls hemmelige historie er like mørk og flokete som de omkringliggende skogene.

I tilbakeblikk blir vi også kjent med Alton familien, som en gang bodde i Black Rabbit Hall. Den bestod av en vill, rødhåret amerikansk dame, hennes mann og de fire barna deres; tvillingene Amber og Toby, Barney og Kitty. Black Rabbit Hall synes å være det perfekte tilholdsstedet for denne fargerike gjengen, inntil en tragisk ulykke forandrer alt.

Etter morens død, blir Toby kjølig og fjern. Han blir desto mer urolig når faren begynner å treffe sin gamle flamme, Caroline. Amber derimot, føler seg revet mellom lojaliteteten overfor tvillingbroren og sin interesse for Carolines sønn, Lucien.

Det tar ikke lang tid før barna til den tidligere fru Alton kommer på kollisjonskurs med den nye fru Alton, særlig siden hun insisterer på å endre alt i Black Rabbit Hall. I tillegg forakter hun familietradisjonene, som hun til gangs forsøker å torpedere. Til og med det flotte maleriet av den tidligere fru Alton, henger hun ned.

Og tre tiår senere tilbyr hun det nedslitte herskapshuset til Lorna, som bryllups lokalitet. Men hvorfor?

Den som er glad i romaner om familiehemmeligheter, med uforglemmelige karakterer og store engelske eiendommer, vil garantert falle for "Black Rabbit Hall".

Boken forteller nemlig en vakkert skrevet historie om kjærlighet og tap, sentrert rundt en gammel gotisk eiendom og familien som bodde der. Denne blir fortalt fra to ulike perspektiver. Det ene tilhører Amber Alton, og tar oss med til slutten av sekstitallet da hun vokste opp og tilbrakte somrene på familiens eiendom, Black Rabbit Hall. Det andre tilhører Lorna, som i nåtid, på uforklarlig vis er tiltrukket av godset hun vagt husker fra barndommen.

Historien bringes til liv gjennom Eve Chase sin bemerkelsesverdige beskrivende skrivestil.
Hun er også ypperlig på karakterskildringene.
Jeg lot meg imponere over hvor skremmende ekte de ulike karakterene føltes. 

Denne oppsiktsvekkende debutromanen kan faktisk minne litt om Kate Mortons romaner.
Og det er en fantastisk bok, som ikke bare har sterk karakterisering og en mesterlig historie å by på, men også en emosjonell dybde. Den unge fortelleren (Amber) er for øvrig godt beskrevet. Det samme vedrører hennes veslevoksenhet og tre søsken. Dessuten beveger historien seg, på et elegant vis, mellom fortid og nåtid, samtidig med at den evner å holde et fast grep om leseren.

Ved å folde seg kløktig inn i det mystiske Cornwall landskapet der historien finner sted, og på samme tid være i stand til å få meg på gråten, til å le og (til og med) skjelve, er "Black Rabbit Hall" en av de fineste bøkene jeg har lest de senere år.

Jeg kommer garantert til å lese denne enestående debutromanen enda en gang, og ser frem til å høre mer fra Eve Chase.

"Black Rabbit Hall" er en flott bok som ikke fortjener noe annet enn de aller beste skussmål.

2 kommentarer:

  1. Flott omtale, det er tydelig at dette er en sjanger du setter stor pris på. Jeg syntes historien var plassert godt inni rammen av hvordan disse romanene er oppbygd, og fant den ganske så forutsigbar. Ga en en 4`er som indikerer at den er grei lesning, men ikke tilfører noe "nytt". Ønsker deg en fin fin søndag!

    SvarSlett
  2. Flott omtale, den gav meg virkelig lyst til å lese boka!

    SvarSlett