torsdag 7. januar 2016

"Engletreet" av Lucinda Riley

Engletreet
Lucinda Riley
Roman
544 sider
Oversatt av Benedicta Windt-Val
Cappelen Damm
2015

Lucinda Riley er født i Irland, og skrev sin første roman da hun var 24 år gammel. "Orkideens hemmelighet" ble valgt ut i den britiske bokklubben Richard & Judy, og ble en internasjonal bestselger. Siden er bøkene hennes solgt i over 400 000 eksemplarer i Norge, og tre millioner eksemplarer over hele verden. De er oversatt til 30 språk.

Lucinda Riley bor delvis i Norfolk i England og delvis i Sør-Frankrike sammen med ektemann og fire barn.

"Engletreet" har toppet bestselgerlistene i Tyskland.

Deler av boken var opprinnelig skrevet for over 20 år siden da Lucinda Riley hadde hatt en karriere som skuespillerinne. Mye av stoffet i denne romanen er nettopp inspirert av den erfaringen. Hun har nå bearbeidet romanen og lagt til et nytt nåtidsplan med en helt ny dramatisk historie, slik at dette er blitt en roman slik Riley-leserne er blitt så vant til å elske.

Det er 1985, og det har gått mer enn tredve år siden den 58 år gamle Greta Marchmont sist så sitt tidligere hjem, det vakre gamle herskapshuset Marchmont Hall som ligger idyllisk til mellom de snødekte fjellene i Wales.

Men Greta lider av hukommelsestap etter å ha vært utsatt for en tragisk ulykke, så når hun vender tilbake for å tilbringe julen sammen med sin gamle venn, komikeren og TV-kjendisen David Marchmont, husker hun ingenting fra fortiden, eller sitt liv på Marchmont Hall.

På en spasertur gjennom det vinterlige landskapet ved Marchmont Hall, faller Greta over en gravstein blant trærne. Hun bøyer seg ned for å børste snø og is av steinen og oppdager at den tilhører en liten gutt, som tilsynelatende er hennes sønn - en sønn som hun ikke har noen minner om. Ifølge inskripsjonen hadde han bare vært tre år gammel da han døde.

Greta er dypt sjokkert, men går likevel i gang, bit for bit, med å avdekke sin egen fortid - en fortid som viser seg å gjemme på en slik forferdelig hemmelighet, at det kanskje ville vært best om den hadde forblitt glemt.

Tvunget til å gjenoppleve skjulte kapitler som vil avsløre foruroliggende sannheter om familien hennes og traumene de har måttet gå igjennom, står Greta overfor en ny virkelighet, mer smertefull enn hun noensinne kunne ha forestilt seg.

Og med Davids hjelp, erindrer hun sitt liv i etterkrigstidens London, en tid med både spenning og nye begynnelser, spesielt for en ung og pen kvinne som hadde ambisjoner om å bli skuespiller.

"Engletreet" forteller en vakker historie om tap og kjærlighet, men også om å våge å se fortiden i øynene.

Handlingsforløpet beveger seg mellom fortid og nåtid, fra etterkrigstidens London og 60-tallets Los Angeles til den vakre walisiske landsbygda.

Historien beveger seg på et psykologisk plan. Den utforsker en traumatisk barndom og forteller hvorfor fortidens hendelser ikke bare påvirker hvordan vi oppfatter verden, men også hvordan vi håndterer våre mellommenneskelige relasjoner.

Lucinda Riley tar oss med inn i hjertet av en generasjonskonflikt, og fyller sidene med fascinerende karakterer og dynamiske lokasjoner. Hun byr også på mange overraskelser underveis.

Boken er full av menneskelig drama, intriger og følelser, men besitter også en dybde og et mørke som minner oss om hvorfor Riley er en av dagens mest populære forfattere når det kommer til trollbindende fiksjon.

"Engletreet" er ikke noe annet enn en absorberende, velskrevet og overbevisende bok.
Den er spennende, og ikke minst fascinerende.

Lucinda Riley skriver godt og hun tegner sine karakterer med svært stor dyktighet.

"Engletreet" er en hjemsøkende og imponerende page-turner. Anbefales varmt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar