mandag 11. januar 2016

"Stormens søster" av Lucinda Riley

Stormens søster
Lucinda Riley
Roman
608 sider
Oversatt av Benedicta Windt-Val
Cappelen Damm
2015

Lucinda Riley er født i Irland, og skrev sin første roman da hun var 24 år gammel. "Orkideens hemmelighet" ble valgt ut i den britiske bokklubben Richard & Judy, og ble en internasjonal bestselger. Siden er bøkene hennes solgt i over 400 000 eksemplarer i Norge, og tre millioner eksemplarer over hele verden. De er oversatt til 30 språk. Lucinda Riley bor delvis i Norfolk i England og delvis i Sør-Frankrike sammen med ektemann og fire barn.

"De syv søstre" ble utgitt i 2015, og var første bok i en ny serie på syv bøker, basert på legendene om stjernebildet De syv søstre.
Denne handlet om Maia, den eldste av D'Apliése søstrene.

Maia og søstrene hennes ble alle adoptert av den sky mangemillionæren Pa Salt. Hver roman i serien vil følge en av søstrenes historier. Maia, Ally, Star, CeCe, Tiggy og Electra ble som spedbarn adoptert fra ulike deler av verden. Når

adoptivfaren dør, etterlater han hver av døtrene et spor som leder til fortiden deres, i tillegg til et sett av koordinater inngravert i en armillarsfære (et astronomisk instrument) som viser hvor i verden han hentet dem. Men hvem var Pa Salt? Og hvorfor mangler den syvende søsteren Merope?

"Stormens søster" er den andre boken i serien, og den handler om Al (kalt Ally) D'Apliése.

Selv om det er Maia som er eldst, er det Ally som har alltid vært betraktet som lederen av D'Aplièse-søstrene. Hun er også den mest praktiske og utadvendte av dem. Dessuten er hun en svært habil seiler og en høyt utdannet og dyktig fløytist.

Etter Pa Salts plutselige død møtes søstrene i barndomshjemmet Atlantis, et vakkert og tilbaketrukket slott ved Genèvesjøen i Sveits. Her får de en ledetråd hver, som vil lose dem tilbake til sine røtter.

Allys ledetråd fører henne til Norge, et land hun er ukjent med, men hvor hun likevel føler seg hjemme når hun ankommer. Og med sin bleke hud og sitt gyldne hår, glir hun rett inn i befolkningen.

I Norge blir Ally introdusert for historien om den norske kvinnen Anna Landvik, som på slutten av 1800-tallet var en ung og talentfull sangerinne, og som hadde tilknytning til den berømte komponisten Edvard Grieg.

Men hva har Anna Landviks historie med Allys opphav å gjøre?

I "Stormens søster" forteller Lucinda Riley en stemningsfull og overbevisende historie om Allys søk etter sine røtter.

Etterhvert som Ally tilegner seg mer kunnskap om Anna Landvik, den kjente norske sangerinnen som stod komponisten Edvard Grieg svært nær, fornemmer hun at hennes eget musikalske talent kan ha vært arvelig.

Boken har to parallelle historier, én fra fortid og én fra nåtid - og vi får både drama, mysterier, kjærlighet og historie. Mesteparten av handlingen er lagt til Norge, bl.a. Bergen og Christiania på slutten av 1800-tallet.

Vi blir, med andre ord, tatt med tilbake i tid, mer enn hundre år, og får innblikk i livene til datidens komponister og musikere i Norge. Vi lærer også om den ikoniske første oppsetningen av Peer Gynt, og menneskene bak den.

Selv om "Stormens søster" er fiksjon, er likevel historien inspirert av virkelige hendelser.

Riley skriver godt. Hun er definitivt en forfatter som evner å lage et stort konglomerat ut av ulike karakterer og hendelser, tidslinjer og land, for deretter å ta det igjennom en høydramatisk handling hvor tåredryppende angst og ulmende lidenskap er blant hovedingrediensene. Og til sist binder hun opp alle løse tråder med høy presisjon.

Boken fungerer utmerket som en frittstående roman. Likevel vil jeg råde deg til å lese den første boken i serien, "De syv søstre". Den vil nemlig komplimentere "Stormens søster", og samtidig tilføre en helt annen dimensjon, og mye kunnskap, til den fantastiske historien.

Som en del av en større serie, hadde jeg imidlertid håpet at "Stormens søster" ville kaste litt mer lys over noen av de sentrale mysteriene. Noen spørsmål ligger der nemlig fortsatt og ulmer. F.eks. hvem var Pa Salt? Hva var de virkelige omstendighetene rundt hans død og deretter begravelse på sjøen? Og hva skjedde egentlig med den syvende søsteren, som skal ha blitt kalt Merope?

Mange av Lucinda Rileys bøker berører tematikk som død og tap, noe som også er tilfellet med "Stormens søster". Likevel synes jeg at serien hittil har vært aldeles fantastisk. Og jeg ser med glede frem til den tredje boken, som visstnok utkommer i 2017.

 "Stormens søster" er en flott bok som, på tvers av kontinenter og generasjoner, utforsker livene til en ekstraordinær familie, åpenbarer spennende paralleller mellom fortid og nåtid, og åpner et vindu inn i Allys skjulte fortid.

Anbefales varmt!

Min anmeldelse av "De syv søstre":
http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2015/03/de-syv-sstre-av-lucinda-riley.html

1 kommentar:

  1. Jeg har akkurat lest De syv søstre og skal igang med Stormens søster så derfor leste jeg innlegget ditt litt forst, slik at jeg ikke skulle få vite for mye :-) Håper jeg også ska få skrevet om den!

    SvarSlett