lørdag 5. mars 2016

"Den gjenfødte morderen" av A.J. Kazinski

Den gjenfødte morderen
A.J. Kazinski
Krim
448 sider
Oversetter:  Elisabeth Bjørnson
Gyldendal Norsk Forlag
2016

A.J. Kazinski er et pseudonym for filminstruktøren og forfatteren Anders Rønnow Klarlund og forfatteren Jacob Weinreich.

"Den siste gode mann" utkom i 2011 og var deres debut som spenningsforfattere. Boken ble solgt til 11 land allerede før utgivelsen i Danmark, blant annet England, USA og Japan. Filmrettighetene er solgt til Zentropa, der Lars von Trier er deleier.

"Søvnen og døden" utkom på norsk i 2013. Boken har allerede høstet gode kritikker i Danmark og begge bøkene deres er nå utgitt i mer enn 20 land.
"En hellig allianse" kom på norsk i mars 2014. Den ble en stor suksess i Danmark og solgte 20 000 eksemplarer på kort tid.

"Den gjenfødte morderen" er den tredje boken om politimannen og gisselforhandleren (i Københavnpolitiet) Niels Bentzon.

Niels Bentzon er nedfor, han fyller 50 år, føler at ektefellen Hannah beveger seg bort fra ham, og klarer egentlig ikke å glede seg over noe.

Bentzon får vite at psykolog og overlege Paludan, som en gang reddet livet hans, har blitt funnet død på Sikringen i Nykøbing, Danmarks sikreste psykiatriske anstalt, hvor de aller farligste pasientene er innesperret; massemordere, voldtektsforbrytere og schizofrene voldsmenn.

Paludan døde under mystiske omstendigheter. Obduksjonen forteller at han hadde fått i seg den meget giftige planten Skarntyde. Siden han hadde oppholdt seg i en del av sykehuset hvor de farlige fangene ikke hadde tilgang, tyder mye på at det kan være snakk om et selvmord. Men et postkort til en av de innsatte, Portugiseren, som ble funnet i nærheten av liket og en rekke andre uklarheter antyder imidlertid at det kan være et mord.

For å gå saken nærmere etter i sømmene, påtar Niels seg oppgaven med å gå undercover på Sikringen. Han utgir seg for å være pasient, og hverken de innsatte eller ansatte, vet hvem han er.

Selv om Bentzon blir tungt medisinert, klarer han å finne sikre tegn på en forbrytelse. Men da en annen medfange også blir myrdet, begynner Benztons opphold å bli mer enn farlig.

Samtidig med at Bentzon begynner sine dødelige bestrebelser blant innsatte mordere, voldsmenn og psykopater, reiser Hannah til Chile for å delta på en kongress for astrofysikere. Der starter hun sin egen etterforskning av en mulig betydning av ordene i postkortet. Hannahs undersøkelser leder henne etter hvert til Guatemala, og det viser seg snarlig, at det hun oppdager har noe å gjøre med drapene hjemme i Danmark og den mystiske Portugiseren.

Et tredje handlingsforløp finner sted i London i 1939. Tre unge studenter har funnet et dokument fra ingen ringere enn Sokrates, som beviser at det er et liv etter døden. Men noe går galt med de unges planer og en av dem dør - av Skarntyde forgiftning.

Men har disse tre dødsfallene noe med hverandre å gjøre, og i tilfelle hva? Og hvem står i så fall bak?
Svarene befinner seg i Sokrates' dødscelle i år 399 f.Kr., og på et luksushotell i London under den andre verdenskrig.

"Den gjenfødte morder" er en meget velskrevet kriminalroman, med tre adskilte handlingsforløp.

Boken er strukturert slik at handlingen dels foregår på den psykiatriske anstalten, Sikringen, hvor perspektivet er Niels Bentzons, dels på en reise i Latin-Amerika og England, hvor perspektivet er Hannah Lunds og til sist i førkrigstidens Oxford, hvor perspektivet er den unge mannen, Michaels. Han som dør på hotellrommet.
Disse handlingsforløpene fungerer faktisk godt.

I tillegg til å være en krim inneholder boken også to kjærlighetshistorier. En nåtidig mellom bokens to hovedpersoner, politimannen Niels Bentzon og hans kone, Hannah Lund, og en som finner sted i England, i 1939.

Det er spenning og tempo allerede fra første side for både Bentzon og de andre hovedrolleinnhaverne. Samtidig er Bentzon en svært troverdig figur, menneskelig i sine utfordringer på hjemmebane.
Karakterbeskrivelsene har dessuten stor psykologisk dybde.

Boken er fiffig konstruert, for stadig å skifte mellom forskjellige lokasjoner, tidesepoker og karakterer.
Som leser kan man ikke annet enn å la seg rive med av den spennende handlingen. Og selve avslutningen, samt konklusjonen, er i høy grad både overraskende og tankevekkende.

Det er mange interessante miljøskildringer, som spenner fra  små latinamerikanske byer, Oxford like før andre verdenskrig, politimiljøet, familiemiljøet til livet på sikringsanstalten. Spesielt skildringen av Sikringen og forholdene der er rystende lesing.

Tematikken er for øvrig ikke bare begrenset til mord, blod og ondskap, men noe langt større, nemlig emner som liv, død, kjærlighet, menneskelige relasjoner, tro, tvil, makt og galskap. Og i dette tilfellet også reinkarnasjon.

Blandingen av et sofistikert plott og et levende, lettlest og godt språk, er med på å gjøre "Den gjenfødte morderen" til en meget god bok.

Som man nesten kan gjette ut i fra tittelen, handler mye av boken om reinkarnasjon. Jeg må meddele at jeg har visse problemer med å ta dette temaet på alvor. Likevel er denne boken uhyre spennende, og jeg kan derfor ikke annet enn å glede meg til neste bok fra duoen bak navnet A.J. Kazinski.

Andre bøker jeg har anmeldt av A.J. Kazinski:
http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2013/03/svnen-og-dden-av-j-kazinski.html
http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2014/04/en-hellig-allianse-av-aj-kazinski.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar