søndag 31. januar 2016

"Svin" av Carl-Johan Vallgren

Svin
Carl-Johan Vallgren
Krim
384 sider
Oversatt fra svensk av Bjørn Alex Herrman
Gyldendal Norsk Forlag
2016

Carl-Johan Vallgren er født i Linköping, Sverige, i 1964. Han debuterte som forfatter i 1987 med romanen "Nomaderna". Siden har han utgitt novellesamlinger, romaner og en reiseguide om sin andre hjemby, Berlin. I 2002 ble han tildelt Augustprisen for romanen "Den vidunderlige kjærlighetens historie". Boken ble en internasjonal suksess og er oversatt til 25 språk.
"Skyggegutten" (2014) er hans kritikerroste krimdebut, den første boken i en serie om hovedpersonen Danny Katz. Boken er til nå solgt til 15 land. I tillegg til forfattervirksomheten er Vallgren også plateartist.

"Svin" er den andre boken om Danny Katz og en frittstående fortsettelse av den kritikerroste "Skyggegutten" (2014).

Danny Katz er tilbake! Igjen får vi stifte bekjentskap med antihelten og den mørke siden av tilværelsen, som er livet hans.

Trioen Jorma Hedlund, Eva Westin og Danny Katz, var uatskillelige da de vokste opp på det samme ungdomshjemmet. Men selv nå i voksen alder, vil deres veier krysses, og det kan nærmest virke som at de er hverandres skytsengler.

Jorma planlegger et kupp mot en verditransport, men noe går fryktelig galt og han blir i stedet vitne til at en politimann brutalt (og umotivert) tar livet av hans medskyldige, Zoran. Siden Jorma er det eneste vitnet, og av naturlige årsaker ikke ønsker å melde seg for politiet, avskrives drapet som selvforsvar.

Danny Katz forsøker å holde seg på den smale sti og ikke minst borte fra narkotika, selv om suget etter heroin river og sliter i ham.

Da hans venn Ramón blir funnet død av en overdose, får Katz en vemmelig følelse av at det er noe som ikke stemmer, og han setter i gang med å undersøke hvor det kan ha blitt av Ramóns kjæreste, Jenny. Dette fører ham til et miljø fullt av vold, sex og narkotika.

Samtidig holder Eva, som er aktor, på å kartlegge en svært vanskelig sak. Dessuten har hun innledet et forhold til sjefen sin. Men at hun snart vil bli involvert i både Katz' og Jormas anliggender, har hun foreløpig ingen anelse om...

"Svin" er en mørk, solid og meget velskrevet bok.

Carl-Johan Vallgren har skrevet en hardkokt thriller som vil få leserne til å bite negler. For å skrive, det kan Vallgren, og han har klart å skape et mørkt, atmosfærisk univers. Boken er full av svært detaljerte beskrivelser av både enkelt personer, men også miljøer.

Det er nemlig ingen munter tilværelse Vallgren presenterer i "Svin". Dette innebærer en brutal verden som de færreste av oss noensinne vil komme i kontakt med: Narkotikalangere, politikorrupsjon, rumenske tiggere som kommer i vanskeligheter, prostituerte, kriminelle gutter som er vokst opp i forstedene, voldspornografi, rasister, ran, organisert kriminalitet forankret i det tidligere Jugoslavia, barnemishandling, menneskehandel, og overklassemenn som er engasjert i ekstremt voldelige seksuelle overgrep mot kvinner.

Tempoet er høyt, og det er hele tiden spennende.

Det er mange tråder, og flere karakterer å holde styr på.

Som leser blir man dratt inn i handlingen fra første side. Og man føler seg nærmest tvunget til å hele tiden lese videre for å finne ut hva som vil hende med de ulike karakterene.

Hovedpersonene i boken er komplekse. Katz, ungdomskjæresten Eva Westin og vennen Jorma bærer på en fortid som er med på å forme deres karakterer. De fremstilles ikke bare som helter, men som mennesker på godt og ondt. Og de er alle troverdige.

Noe jeg fant svært så interessant, var Danny Katz sine jødiske røtter og de delene av boken som omhandlet disse. Danny lever nemlig mellom to ulike kulturer. Har har aldri hatt noen sterke bånd til den jødiske troen, men med alderen har han blitt mer opptatt av sin opprinnelse og sine røtter.

Vallgren er utvilsomt en dyktig forfatter. Han er forsiktig med ordbruken, men de ordene han benytter seg av, er med på å gi språket en optimal effekt.

Boken er tidvis svært så hard, og Vallgren sparer ikke på volden. Dette er noir av aller mørkeste valør. Men det passer forsåvidt utmerket til Katz, som kan karakteriseres som en hardhaus.

"Svin" ender med en cliffhanger som får meg til å lengte etter neste bok i serien. Jeg er spent på hvordan det til slutt vil gå med Danny Katz.

Hvis du ønsker å lese en pageturner som vil holde deg våken ut i de sene nattetimer, er dette boken du bør velge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar