onsdag 13. januar 2016

"Dustedagboka 10" av Rachel Renée Russell

Dustedagboka 10
- Nedtegnelser fra en perfekt hundepasser - NOT!
Rachel Renée Russell
Barnebok, 9-14 år
298 sider
Oversatt av Kirsti Vogt, MNO
Kagge Forlag
2016

Rachel Renée Russell er advokat, men liker mye bedre å skrive bøker for tweenies enn å skrive saksresymeer. (Mest fordi bøker er mye morsommere, og det ikke er lov å ha på seg pysj og kanintøfler i rettsalen.) Hun skrev sin første bok som sjetteklassing i bursdagsgave til sine to yngre brødre. Hun har hatt enorm suksess med Dustedagbøkene om Nikki Maxwell. Bøkene har solgt i over 13 millioner eksemplarer, og de er solgt til 34 land. I Norge har de toppet bestselgerlistene en rekke ganger.

Hun har oppdratt to døtre og overlevd så hun kan fortelle andre om det. Hobbyene hennes er blant annet å dyrke lilla blomster og holde på med helt unyttig håndarbeid (som å lage en mikrobølgeovn av ispinner, lim og glitter). Rachel bor nord i Virginia sammen med en bortskjemt yorkshireterrier som terroriserer henne hver eneste dag ved å klatre opp over PC-en og kaste kosedyr på henne mens hun skriver. Og ja, Rachel anser seg som en ekte dust.


Hurra! Ny dustedagbok. Nå ti-boksjubileum!

I "Dustedagboka 10" får Nikki og bestevennene hennes, Brandon, Chloe og Zoey en viktig oppgave. I tillegg fortsetter rivaliseringen med Mackenzie Hollister, selv om Mackenzie har begynt på en annen skole. (Nærmere bestemt North Hampton Hills International Academy. Det er en skikkelig snobbete skole for barna til kjendiser, poiltikere, næringslivsledere og kongelige.) 

Når en Golden retriever-tispe og hennes syv små nydelige valper blir forlatt utenfor det lokale dyresenteret (hvor Brandon jobber som frivillig), bestemmer Nikki seg for å hjelpe Brandon. Dyresenteret er nemlig fullt, og ifølge sjefen er det ingen ledige plasser der med det aller første.
Dessuten gir forskriftene senteret bare lov til å ha et bestemt antall dyr boende. Og et brudd på dette reglementet vil føre til at stedet mister driftstillatelsen og blir stengt. I såfall vil alle dyrene som bor der havne på gaten.

Likevel er både Nikki og Brandon villige til å bryte disse reglene, men Nikkis erkefiende, Mackenzie, overhører dem på caféen hvor hun jobber og truer dem med å avsløre hemmeligheten.

Galskapen som deretter følger, tar leserne med på en heidundrendes tur, fra Nikki hjem til bestevenninnene hennes, Chloe og Zoey, og tilbake. Dessverre får ingen av dem lov til å ta vare på hundene i sine hjem. Men i ekte Dustedagbok-stil, er Nikki og vennene hennes mer enn kapable til å gjøre det beste ut av en situasjon som i utgangspunktet virker å være umulig.

Dermed må Nikki gjemme syv hundevalper fra to foreldre, en bråkete lillesøster, en hel ungdomsskole og ikke minst Mackenzie.

Og om noen skal klare det, må det være Nikki, men ikke uten noen hysteriske utfordringer underveis.

Som de ni foregående bøkene i serien, er også denne tiende boken skrevet i dagboks form og illustrert med mange morsomme tegninger.

Karakterene er unike og morsomme, og det vil for målgruppen være lett å kjenne seg igjen i deres vaner og væremåter.

Som sedvanlig skriver forfatteren godt. Stilen hennes er distinktiv, munter og humoristisk.

"Dustedagboka 10" er faktisk en av de beste bøkene i serien, så langt. Boken leder oss gjennom en spennende historie, der Nikki og hennes tre venner må forene kreftene for å kunne ta vare på en sjarmerende gjeng med valper.

Totalt sett er dette en svært underholdende bok, og den vil garantert være en godbit for mange fans av serien, og sikkert mange nye også.
Jeg vil så absolutt anbefale "Dustedagboka 10", kanskje spesielt til jenter i alderen 9 til 14 år.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar