torsdag 21. januar 2016

"Leon" av Mons Kallentoft & Markus Lutteman

Leon
Mons Kallentoft & Markus Lutteman
Krim
396 sider
Oversetter: Kurt Hanssen
Kagge Forlag
2016

Mons Kallentoft har med sine krimromaner om Malin Fors blitt hyllet av både lesere og kritikere, og bøkene er oversatt til 30 språk og solgt over 2,5 millioner eksemplarer på verdensbasis. Mons er født i 1968, oppvokst utenfor Linköping i Sverige og bor i dag på Mallorca.

Markus Lutteman er journalist og forfatter, blant annet av den bestselgende biografien om høydehopperen Patrik Sjöberg, "Det du inte såg", og biografien om gründer, skateboardkonge og moteskaper Per Holknekt. Til sammen har hans bøker solgt over 500 000 eksemplarer. Markus er født i 1972 og bor i Örebro, Sverige.

"Leon" er den andre frittstående boken i den kritikerroste Herkules-serien, skrevet av forfatterparet Mons Kallentoft og Markus Lutteman. Over hele serien trer et voldsomt skjebnedrama frem, der den komplekse antihelten Zack, akkurat som en moderne Herkules, slites mellom to ulike verdener.

Et barn forsvinner sporløst fra et flyktningmottak, men ingen savner ham, før han blir funnet død høyt oppe i en skorstein. Kort tid etter mottar politiet en video som viser hvordan gutten døde:
Fanget i et bur, for deretter å bli jaget og drept av en mann kledd i et løvekostyme.

Snart forsvinner det enda en gutt. Politiet mottar en ny video, som denne gangen er en live-sending hvor gutten sitter fanget i et bur. En klokke i bildet tikker ubønnhørlig ned mot tidspunktet da løven vil drepe sitt byttedyr.

Når kriminalinspektøren ved Stockholmspolitiet, Zack Herry ser den direktesendte filmen, forstår han umiddelbart hva slags forferdelig skjebne denne gutten er tiltenkt om de ikke finner ham i tide.

Det er snakk om en brutal barnemorder, og det blir et kappløp mot tiden for å finne den skyldige.

Samtidig holder Zack på å tape sin egen kamp mot narkotikamisbruket sitt, og båndet til hans venn og nære kollega Deniz revner. I et kaldt og mørkt Stockholm følger et ubarmhjertig spill, et spill der Zack aldri har vært nærmere døden enn nå.

"Leon" er en spennende bok, der tempoet er høyt, plottet handlingsmettet og karakterene fengslende på både godt og vondt.

Boken legger ut i et høyt tempo, med korte setninger og kapitler, noe som bidrar med å gi handlingsforløpet et driv jeg sjelden har opplevd maken til. Og det spares heller ikke på actionscenene. Det er full fart fremover, der den ene scenen nærmest avløser den andre.

Dette er historien om en fryktelig forbrytelse, akkurat som i den første boken, men denne gangen er volden og detaljene mer nedtonet.

Hovedpersonen Zack Herry, er ikke som alle andre. Han har gjort en rask karriere i politiet, og avansert til tross for sin unge alder. Nå er han kriminalinspektør ved Stockholmspolitiet. Men han har alvorlige problemer. Han er narkotikamisbruker og hans kontaktnett innbefatter kriminelle elementer.
Og i "Leon" må han bl.a. hanskes med mafialignende organisasjoner. Han ender til og med opp i et parti russisk rulett.

Miljøbeskrivelsene er dystre og viser de mørke sidene av Stockholm, hvor været ikke alltid er det beste, bygningene falleferdige, og lokalitetene kalde og nakne.

Når det gjelder selve persongalleriet er det likedan; det er et indre mørke hos flertallet som gjør det nesten umulig å sympatisere med noen av dem.

Det litterære og selve settingen fungerer derimot perfekt, og de korte kapitlene med skiftende fokus på de involverte, det intrikate og gripende plottet, de engasjerte personskildringene og dialogene er forseggjorte.

Spesielt fungerer hovedpersonen Zack Herry godt. Han har gjort en kometkarriere i politiet, men hva ingen vet er at han er plaget av minner fra en komplisert barndom i et hjem med en syk far og en myrdet mor. Drapet på moren har aldri blitt løst, og Zack har lovet å finne den skyldige. For å unnslippe sine indre demoner, oppsøker han byens klubbmiljø etter arbeidstid. Dessuten har han blitt svært så avhengig av kokain og andre rusmidler.

I denne boken har vi med de to forfatterne, Mons Kallentoft og Markus Lutteman, å gjøre. Det merkes knapt at de er to, alt virker nemlig å være så enhetlig og sammenhengende.
Dette er for øvrig en mer stram bok enn "Zack". Alt det unødvendige er luket bort, og alt er med på å drive handlingen fremover.

"Leon" er en åndeløst spennende bok, og jeg innrømmer gjerne at det var problematisk å legge den bort før den var ferdiglest.
Anbefales!

Min anmeldelse av seriens første bok, "Zack":
http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2015/01/zack-av-mons-kallentoft-markus-lutteman.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar