lørdag 13. juni 2015

"Mississippis døtre" av Deborah Johnson

Mississippis døtre
Deborah Johnson
Roman
470 sider
Oversatt av Ellen Karine Berg
Pantagruel Forlag
2015

Deborah Johnson er født i Missouri, og oppvokst i Nebraska. Etter college, bodde hun i San Fransisco og deretter mange år i Roma, hvor hun jobbet som oversetter og redaktør. Deborah Johnson har skrevet flere romaner. "Mississippis døtre" er hennes internasjonale gjennombrudd. Hun bor nå i Colombus, Mississippi, hvor hun skriver på sin neste roman.

Historien er satt til Mississippi rett etter andre verdenskrig. USA er i ferd med å bli normalisert igjen når de unge mennene kommer hjem etter harde kamper.

Den dekorerte afroamerikanske soldaten, løytnant Joe Howard Wilson, er på vei hjem til sin kjærlige far. En krangel (i Alabama) på bussen han reiser med, ender i at soldaten aldri når delstatsgrensen til Mississippi. Noen dager senere blir han funnet død, flytende i elva.

En svart, ung og usedvanlig begavet kvinnelig advokat fra New York blir trukket inn i saken og drar til Mississippi for å finne ut av hva som har skjedd og få rettferdighet.

Den unge advokaten, Regina Mary Robichard, er bokens hovedkarakter. Hun jobber for borgerrettighets organisasjonen og advokatfirmaet NAACP Legal Defence Fund. NAACP står for National Assosiation for the Advancement of Colored People.
Etter å ha mottat et brev fra den folkesky forfatteren M.P. Cahoun, med forespørsel om hjelp til å oppklare drapet på Wilson, reiser Regina fra New York til sørstatene.
Cahoun som tilfeldigvis er Regina sin barndoms forfatterhelt har skrevet den bannlyste boken "Den magiske hemmeligheten", hvor svarte og hvite leker side om side. Denne boken berørte henne så sterkt at hun bestemte seg for å kjempe for likhet og rettferdighet.

I Mississippi får Regina får bo hos Cahoun. Der møter hun også en brokete forsamling av karakterer, der svarte og hvite bor i de samme områdene, men som egentlig ikke kommer overens med hverandre.

Regina er i hvert fall fast bestemt på å avdekke sannheten vedrørende Wilsons død, men innser snarlig at det vil komme til å koste henne mye.

"Mississippis døtre" kan betraktes som et drama, selv om den også inneholder klassiske elementer av krim.

Det var svært interessant å lese hvordan livet utartet seg for de ulike karakterene, og da særlig Regina som var en svært fascinerende karakter. 
Mange hadde et sterkt håp om at andre verdenskrig ville endre det amerikanske samfunnet, men ble ubehagelig overrasket da dette ikke var tilfellet.

Forfatteren har forøvrig gjort en utmerket jobb med denne boken.
Og hun er svært detaljert i måten hun har skildret både karakterer og miljø på.

Vi blir introdusert for flere karakterer, og tidvis fant jeg det faktisk noe vanskelig å holde styr på dem alle.

Selve historien berører tematikk som familie, kjærlighet, hevn, og rase diskriminering.
Forfatteren har på dyktig vis vevd sammen fortid og nåtid, og hun evnet hele tiden å etterlate meg med spørsmål om hva som var falskt og hva som var ekte.

Med en sterk og poetisk stemme, forankret i personligheter og hendelser som definerte etterkrigstidens Amerika, har hun utvilsomt skrevet en stemningsfull, nyansert og lagdelt fortelling som også er en gjennomtrengende beretning om livet i sørstatene i etterkrigstiden. Hun har en finslipt fortellerstemme som perfekt har fanget opp livet i sørstatene, i etterkrigstiden - der alle kjenner sin plass og der de uuttalte reglene styrer samfunnet.
Hun er ikke mindre flink til å portrettere det rike utvalget av karakterer, fra M.P. Calhoun, til de arrogante og kraftige hvite mennene som styrer samfunnet tilsynelatende ustraffet.

Forfatteren har dessuten oppnådd en fin balanse ved å avsløre vanskelighetene mellom svarte og hvite i sørstatene og fortelle en overbevisende, spennende historie.
Karakterene er nyanserte, noe som, slik jeg ser det, viser hennes omtanke og visdom for det samfunnet de lever i.

"Mississippis døtre" forteller en fin historie, som både opplyser, berører og underholder. Jeg likte også kombinasjonen av kriminalmysteriet og den historiske konteksten.

Jeg vil definitivt anbefale denne spennende boken, og ser med glede frem til å lese mer av forfatteren.

1 kommentar:

  1. Flott omtale! Kombinasjonen mysterie og historie gir ofte spennende leseopplevelse. Takk for supert boktips!

    SvarSlett