lørdag 6. februar 2016

"Den niende graven" av Stefan Ahnhem

Den niende graven
Stefan Ahnhem
Krim
638 sider
Oversatt av Henning Kolstad
Aschehoug
2016

Stefan Ahnhem (f. 1966) har jobbet som manusforfatter for film og tv i over tyve år. Hans første bok, "Offer uten ansikt" (på norsk 2015) ble Sveriges mestselgende debut i 2014, og vant også Crimetime Specsavers Award. "Offer uten ansikt" lå lenge på bestselgerlistene både i Sverige, Tyskland og Danmark. Nordisk Film har kjøpt tv-rettigheter til de fire første bøkene om Fabian Risk.

Anhems bøker utgis i 20 land. Forfatteren bor i Stockholm.

"Den niende graven" er den andre, frittstående boken om politietterforskeren Fabian Risk.

Det er vinter. Stockholm er dekket med snø, men få vet at den svenske justisministeren har forsvunnet sporløst. Saken er offisielt Säpos ansvar - men Säpo er rådville. Politietterforsker Fabian Risk og hans høygravide kollega Malin

Rehnberg famler også i blinde.
Det tar ikke lang tid, før det viser seg at ting ikke er som de burde. Og sterke interesser ønsker ikke at sannheten skal frem i lyset.

Samtidig i Danmark, blir kona til en kjent dansk tv-journalist brutalt myrdet i parets luksusvilla, som ligger nord for København.

Dunja Hougaard leder etterforskningen som fører henne over sundet til Sverige.
Spørsmålet som snart melder seg, er om det eventuelt kan være en forbindelse mellom den forsvunnede justisministeren og den drepte kvinnen?

Fabian og Dunjas spor krysser hverandre, og sammen blir de trukket inn i et nett av hemmeligheter og intriger, mens de prøver å komme til bunns i forbindelsen mellom de to sakene.

Flere brutalt myrdede personer blir funnet i begge land, og det synes etter hvert klart at de jager en svært så farlig drapsmann.

Med "Den niende graven" har Stefan Ahnhem skrevet en meget god kriminalroman, som både holder et høyt tempo og spenningsnivå, fra første til aller siste side.

Volden er massiv og sentral, ja noen ganger på grensen til motbydelig. Flere seriemordere figurerer.

At Stefan Ahnhem har evnet å sy sammen det intrikate plottet er i seg selv en stor prestasjon. Likeledes er det at han klarer å holde på spenningen gjennom hele boken.

En av bokens styrker er det fargerike persongalleriet. Personbeskrivelsene er gode, og spesielt får man god innsikt i hovedpersonen Fabian Risk, som ikke er en enkel person. Selv om Risk er en dyktig etterforsker, har han problemer med følelseslivet, spesielt når det kommer til forholdet til ektefellen, Sonja og deres barn. Den danske politietterforskeren Dunja Hougaard er heller ikke den enkleste å forstå seg på, men er likevel en interessant person.

Selve plottet er godt skrudd sammen, men selv for meg som leser en del krim, ble noen av beskrivelsene nesten for makabre.

Boken er nærmest en 638 sider lang, fartsfylt og spennende jakt på en eller kanskje flere mordere? Spørsmålene er mange og som leser blir man tatt med på en intens ferd som involverer både det danske og svenske kriminalpolitiet.

Selv om spenning og drama regjerer i boken, spiller også kjærligheten i sine mange former en stor rolle. Her er den fanatiske kjærlighet, kjærligheten mellom ektefolk, kjærligheten mellom kolleger og kjærligheten (eller kanskje begjæret) som ledere kan behefte sine ansatte med.

"Den niende graven" er en velskrevet kriminalroman om hevn og besettelse. Den inneholder mange av de ingrediensene en god krim skal ha av både mord, mystikk, markabre scener, politikk og kjærlighet. Vi møter etterforskere som lever og ånder for arbeidet sitt og som har problemer med å få sine personlige og profesjonelle liv til å gå i hop, ufølsomme voldsmenn, ambassadefolk som ikke har helt rent mel i posen og ledetråder som peker mot en kannibal.

Dette er en av de bøkene som du absolutt ikke bør gå glipp av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar