mandag 8. februar 2016

"Den store boken om James Bond" av Morten Cruys Magnus Sagen og Morten Andreas Steingrimsen

Den store boken om James Bond
Morten Cruys Magnus Sagen og Morten Andreas Steingrimsen
Dokumentar/Historie
352 sider
Aller Forlag
2015

Morten Andreas Steingrimsen er utdannet medieviter og har blant annet bakgrunn som filmjournalist. Han er redaktør for det norske James Bond-magasinet, har intervjuet en rekke av aktørene i Bond-filmene, samt arrangert flere eventer med Bond-tema.

Morten Cruys Magnus Sagen er advokat og har siden 80-tallet vært en fanatisk Bond-fan. Han har en stor samling Bond-materiale, bøker og samleobjekter, og skriver fast for nettstedet James Bond-magasinet. Han har møtt en rekke Bond-personligheter gjennom årene, blant andre Sir Roger Moore.

Agent 007 eller James Bond er verdens mest berømte agent. Gjennom mer enn 60 år i bokform og i mer enn 50 år på film, har agenten med kvinnetekke og lisens til å drepe, kjempet mot ulike kriminelle organisasjoner og superskurker.

Medregnet den nye filmen "Spectre", er det blitt laget hele 24 offisielle filmer siden 1962.

Bond-serien er ikke bare den lengstlevende, men også den mest fremgangsrike serien i filmhistorien. Og publikums interesse har ikke dalt med årene, tvert imot. Den forrige Bond-filmen "Skyfall" er faktisk den mest innbringende i serien.

Suksessoppskriften er tilsynelatende som en god mikset Vodka Martini, og handler om riktig mengde av bestemte ingredienser. Bond-filmene har alle de riktige ingrediensene ristet godt sammen - vakre kvinner, raske biler, eksotiske destinasjoner, storpolitikk, halsbrekkende stunt, stormannsgale skurker, mektig musikk og mye mer. I tillegg har Broccoli-familien som produserer filmene, evnet å fornye serien gang på gang, uten at den har mistet sitt særpreg.

Men Bond-universet er mer enn filmene. Med denne boken går også forfatterne inn på andre aspekter ved Bond; skaperen Ian Fleming og hans bøker, livsstilen, tegneseriene, musikken, bilene og mye mer.

I mer enn femti år har James Bond opptrådt på kino. Ingen filmserie har hatt så langvarig og stabil suksess som Bond, og ingen filmkarakter har levert impulser til omverdenen som den hemmelige agenten med kodenavnet 007. Gjennom det siste halve århundret har to milliarder mennesker bidratt med enda flere milliarder i kassen til filmskaperne, det har kommet dataspill, bøker og musikkutgivelser i hopetall. Dette har selvfølgelig inspirert en rekke imitatorer på filmlerretet, i bøker og på TV. Men Bonds påvirkning strekker seg også lenger. Moteskapere, musikere, teknologibedrifter og arkitekter har blitt influert av det fantasiuniverset Mr. Bond befinner seg i.

Når den første James Bond-filmen kom i 1962, var Bond en helt med hår på brystet, som kjempet mot gale kommunister. Nå er han godt trent og har problemer med seg selv. Det samme har skurkene.

Velkommen til Bonds verden, som også, på sett og vis, forteller historien om vår egen.

Agenten James Bond ble født på papiret i 1953. I en roman ("Casino Royale") skrevet av Ian Fleming og ut av en tid da verden lot seg forklare i to farger: svart og hvit. Den vestlige verden versus landene bak jernteppet. Mannlige sjefer versus kvinnelige sekretærer. Maskulin styrke versus feminin svakhet.

De 14 bøkene (tolv romaner og to novellesamlinger) om den snartenkte helten som ble skrevet i årene 1953-1966, solgte godt i England, og han ble også en populær tegneseriestripe i avisene. Men det var først, da han i Sean Connerys skikkelse, den 5. oktober 1962 debuterte som filmhelt i "Dr. No", at hans status som et globalt ikon virkelig tok av. Og nå mer enn 50 år senere har han dukket opp i film nummer 24, "Spectre".

"Den store boken om James Bond" er den ultimate boken for alle Bond-fans.

Her kan man lese om Bond skuespillerne; Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan og Daniel Craig.  Forfatterne går igjennom 007s utvikling og de ulike aktørenes karaktertyper som har portrettert ham.

Boken tar også leserne med bak kulissene, samt foran lerretet, og den er like relevant for de med få kunnskaper om Bond-universet, som for hardcore fansen. Her finner du alt om filmene og bøkene, og detaljer om bilene, effektene, damene, skurkene, drinkene og klærne. Boken tar deg med bak kameraene og inn på filmsettet til de ulike filmene - til en verden som til tider var like dramatisk som den på lerretet. Boken har også et rykende ferskt kapittel om "Spectre" - den nyeste Bond-filmen.

Et annet spennende kapittel, er det om Bond og Norge. Mange vil nok tro at det ikke finnes så mange forbindelser mellom Norge og James Bond, men da tror man feil. Mest kjent er nok a-has musikalske bidrag til "The Living Daylights", en av de beste tittelmelodiene - men det slutter ikke der!

Dessuten er "Den store boken om James Bond" fullstappet med bilder og illustrasjoner som sjeldent har vært sett på trykk tidligere.

"Den store boken om James Bond" er en bok som enhver fan av Bond filmene må ha, og det er ingen tvil om at serien virkelig fortjener en bok som dette. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar