søndag 21. februar 2016

"De som fortjener det" av Peter Swanson

De som fortjener det
Peter Swanson
Krim/Thriller
320 sider
Oversatt av Kari Engen
Cappelen Damm
2016

Peter Swansons debutroman "The Girl with a Clock for a Heart" fikk internasjonal oppmerksomhet da den kom i 2014. Etter sigende ble filmrettighetene solgt før boken var lansert. "De som fortjener det" kom året etter og er første bok ut på norsk. Swanson bor i Somerville i Massachusetts, der han for tiden skriver på sin neste roman.

"De som fortjener det" er en mørk, psykologisk thriller som er forførende fra aller første side.

De to amerikanerne, Ted Severson og Lily Kitner, møtes tilfeldig i en flyplassbar på Heathrow utenfor London, for deretter å dele flere drinker på nattflyet hjem til Boston. Ted er en rik og vellykket forretningsmann, Lily en vakker rødhåret college arkivar.

Kanskje er det brennevinet som løsner tungen, eller Lilys nærvær, men etter en stund begynner Ted å fortelle henne om

de problemene han opplever med sin kone, Miranda. Han er nemlig ganske så sikker på at hun har en affære med entreprenøren som arbeider på deres store herskapshus i Kennewick, ved kysten av Maine.
Han vet at en skilsmisse vil koste ham dyrt, for ikke å snakke om ydmykelsen som vil komme i kjølvannet.

Når Lily spør hva han har tenkt å gjøre med sin kones utroskap, svarer Ted med et smil om munnen, at det han virkelig ønsker å gjøre er å drepe henne. Uventet svarer Lily at hun kan hjelpe ham.

En uke senere møtes de igjen i Boston, og Ted lar seg overraske av Lilys ubesværede væremåte når de igjen begynner å diskutere drapet. Deretter legger de en tilsynelatende idiotsikker plan. En plan som går ut på å ta livet av både Miranda og hennes elsker, den kjekke og kraftige entreprenøren Brad.

Underveis klarer ikke Ted la være å tenke på om Lily faktisk mener alvor, eller om hun på et eller annet vis vil lure ham. Men det Ted ikke vet, er at Lily er et større mysterium enn han kan forestille seg. Deretter blir alt litt mer komplisert...

"De som fortjener det" er en psykologisk thriller, med engasjerende karakterer og et fantastisk premiss, som vil få deg til å gjette fra første kapittel. Og når du endelig tror at du har et grep om karakterene, vil historien bare forvirre deg ytterligere.

Forfatteren maler et minneverdig og urovekkende portrett av et ekteskap som har blitt farefullt dårlig - et så skrantene forhold, at det blir gjenstand for en giftig samtale via et tilfeldig møte på en transatlantisk flygning.
Han gir oss et inngående studie av den menneskelige psyke, men også en psykologisk utfordrende thriller.

Karakterutviklingen er dessuten utmerket. Det samme kan sies om selve tempoet i handlingen.

Boken er skrevet på et særdeles unikt vis. Hvert kapittel er nemlig skrevet i et førstepersons perspektiv, sett fra den karakteren hvis navn er skrevet i overskriften, rett under kapittel nummeret.
Og det fortelles fra perspektivet til flere karakterer - Ted, hans kone Miranda, Lily, og ikke minst Henry Kimball, politietterforskeren fra Boston som etter hvert involveres i historien.

Selve handlingen hopper for øvrig frem og tilbake mellom ulike tidssoner og er sånn sett med på å legge rammene for det intrikate plottet.

Fortellerne er en broket forsamling av overbevisende, fortærende karakterer, som alle, tilsynelatende, er upålitelige og i stand til å begå svikefulle handlinger. De er også omhyggelig beregnende, og vet å skjule sine farlige motiver.

De hyppig skiftende fortellerperspektivene høres i utgangspunktet noe forvirrende ut, kanskje også irriterende, men blir i denne boken behandlet med kirurgisk presisjon. Som sådan, er overgangene jevne og skarpe, og vil definitivt holde den som leser på stolkanten.

"De som fortjener det" er en thriller som vil appellere til de som liker en velskrevet, uforutsigbar og karakterdrevet roman.

Det vi har med å gjøre, er nemlig kaldblodig hevn, dobbeltspill og drap, i stor psykologisk skala, pakket inn i en stilfull pakke av elegant prosa og medrivende fortelling.

"De som fortjener det" er en genial thriller.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar