onsdag 3. februar 2016

"Hemmeligheten" av Dr. Wasim Zahid

Hemmeligheten
- Slik lever du godt - lenge
Dr. Wasim Zahid
Sakprosa
216 sider
Kagge Forlag
2016

Wasim Zahid jobber som lege under spesialisering i indremedisin og kardiologi, og er en engasjert samfunnsdebattant og blogger. Ikke minst er han aktiv på Twitter, der han blant annet arrangerer «mediquiz» som presenterer medisinske problemstillinger for et allment publikum. Hans første bok, "På liv og død", utkom i 2013.

"Hemmeligheten" er enda en innsiktsfull, velresearchet og høyst inspirerende bok av Wasim Zahid. Denne gangen retter han fokus mot svært viktig tematikk, mange av oss sannsynligvis kunne trenge en introduksjon til: Hva du skal spise, hvordan du skal trene og hvilken livsstil som fører til et godt liv.

Som lege vet Wasim Zahid hva som gjør nordmenn friske og fornøyde, og hva som gjør pasienter syke, og i denne boken gir han gode råd om hvordan vi bør leve. Zahid har selv lagt om livsstilen og gått ned 25 kilo. Han vet, med andre ord, hva som skal til.

I "Hemmeligheten" tar Zahid utgangspunkt i medisinsk forskning, men bruker, som nevnt, også sine egne erfaringer. Han byr på konkrete råd som er enkle og effektive å følge.

Denne boken er ment for de som ønsker å leve et langt og godt liv, og den er en praktisk bruksanvisning i hvilke valg du må ta for å holde deg frisk og være aktiv og vital helt til slutten.

Et sted mellom ekstremt helsehysteri i den ene enden og en selvdestruktiv livsstil i den andre, ligger de fornuftige valgene, balansen i livet. Dette er tilgjengelig for alle, men ikke så enkelt å få øye på som alle kvikk-fiks-rådene. Det er denne balansen du må finne for å leve et langt liv, fylt med glede, gode opplevelser og tilfredshet.

Helse handler nemlig om så mye mer enn kosthold og trening. Alt det andre vi fyller hverdagen med. Det sosiale livet vårt, hobbyer og interesser, det som gir livet en mening. Disse tingene påvirker helsen vår. Mye sterkere enn vi kanskje tror. Trening og sunn mat gir liten gevinst hvis man mangler gode venner eller et engasjement som gir grunn til å stå opp morgenen. Disse faktorene ser Zahid nærmere på.

Rådene han gir har vitenskapelig støtte. Zahid har hovedsakelig forholdt seg til større oversiktsartikler og metaanalyser. Slike artikler er skrevet av eksperter på de ulike områdene og oppsummerer det meste av den tilgjengelige informasjonen på feltet. Dette gir en sikrere og mer robust kunnskap. Der slike artikler ikke har vært tilgjengelige, har han benyttet enkeltstudier av god kvalitet, publisert i anerkjente tidsskrifter. Han har også søkt informasjon i internasjonale retningslinjer utarbeidet av faglige autoriteter som Verdens helseorganisasjon, den amerikanske kreftforeningen, samt den europeiske og amerikanske hjerteforeningen.

Zahids mål er å formidle forskningen enkelt og tilgjengelig, slik at vi kan bli inspirert til å komme i gang med de riktige tiltakene. Gjøre de endringene som vil gi et langt og godt liv.

Han skriver at det ikke ligger noen store overraskelser bak et langt og godt liv. Det er ingen mystikk eller magi. Heller ingen uoppdagede og fantasifulle dietter, eller en revolusjonerende ny treningsform. Det er rett og slett sunn fornuft satt i system. Velutprøvde og veldokumenterte prinsipper som vi vet fungerer.

I "Hemmeligheten" har Zahid forsøkt å samle disse prinsippene på en systematisk og lettfattelig måte. Hensikten er å gi oss både inspirasjon, og en enkel bruksanvisning til hvordan vi kan rette på livsstilen vår og leve et godt liv. Med den rette kunnskapen og passende verktøy kan nemlig alle klare det. Det er hardt, men det er ikke umulig.

Videre utdyper Zahid om slanking og omlegging av levevaner, og hevder at dette ikke har noe å si for helsen, hvis ikke endringene er vedvarende og permanente. Da er det avgjørende at tiltakene vi iverksetter for å nå målene våre ikke er ekstreme, men bærekraftige over lang tid.

Et godt forhold til venner og familie er også noe av det viktigste for en sunn kropp og en vesentlig betingelse for et langt liv. Zahid råder leserne til å investere både tid og penger i samvær med sine nære. Følelsen av fellesskap og tilhørighet gir nemlig trygghet og sinnsro.

Det er også viktig å pleie oss selv og våre interesser. Gjøre ting vi er interessert i, og det som gir oss glede. Vi må ikke gi slipp på det som engasjerer oss og det vi har lidenskap for.

Zahid gir i tillegg en liten forelesning om kroppens fysiologi. Han forteller også at ikke-smittsomme sykdommer i dag er den største trusselen mot folkehelsen i den vestlige delen av verden. Selv om genetikk spiller en vesentlig rolle, er både kreft og hjerte- og karsykdom i stor grad forbundet med livsstil. Han påpeker derimot at det selvsagt ikke betyr at det er din egen feil dersom du rammes av sykdom. Det er nemlig mange ting som former våre liv, og påvirker hvilke valg vi tar. Oppdragelsen, omgangskrets, utdanning og yrke spiller inn. Utfordringer og vanskeligheter i livet påvirker også helsen. Elementer vi ikke har kontroll over. Men selv om livsstilen vår i dag skyldes ulike impulser fra tidlige år, så skriver Zahid at vi likevel fortsatt har makt over den og mulighet til å endre eller justere den, og at vi ikke må gi fra oss denne makten.

Og for å inspirere, gjør han oss kjent med menneskene som lever lengst i verden, de som bor i såkalte "blå soner". Dette er samfunn i verden der folk lever til de er over hundre år, og Zahid studerer hemmelighetene i disse kulturene.

"Hemmeligheten" er en særdeles god bok. Den er leseverdig og lærerik, med god faglig substans.

Dessuten er den relevant for alle - enten man er ung eller gammel.

Boken er full av både nyttig og brukbar kunnskap, gjennomtenkte detaljer og banebrytende ny forskning. I tillegg er den svært praktisk anvendelig. Den er også full av praktiske råd, inkludert strategier for å nå og opprettholde din idealvekt, til hva som gir oss god helse, og hva som leder til sykdom, og mer.

Et av Zahids grunnleggende budskap er at forebygging gjennom en sunnere livsstil kan spare samfunnet for mye sykdom og død, og den enkelte for mye lidelse. Det er ikke skippertak som avgjør om man får et langt og godt liv. Det er den daglige levemåten din som bestemmer. Det man gjør dag etter dag, uke etter uke, tiår etter tiår. Som han skriver: Livstil skal ikke være et tidsbegrenset prosjekt, men en livslang kontrakt. Vi må ta vår helse i egne hender, så vi kan leve et langt og sunt liv full av vitalitet, velvære og lykke.

Men det dreier seg ikke bare om trening og kosthold, også om hvordan vi lever med hverandre og hva vi fyller livene våre med. Og det er aldri for sent å leve sunnere, du kan begynne i dag.
Spis godt, stress mindre, beveg deg mer og elsk mer. Så enkelt og så vanskelig.

Å legge om til en sunnere livsstil krever viljestyrke, målbevissthet og en god porsjon tålmodighet.  Med denne boken vil du få det til!

Min anmeldelse av Wasim Zahids første bok, "På liv og død":
http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2013/09/pa-liv-og-dd-en-leges-bekjennelser-av.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar