onsdag 20. november 2013

"Gravrøvergåten" av Jørn Lier Horst

Gravrøvergåten
Jørn Lier Horst
Kagge Forlag
2013

Jørn Lier Horst (f. 27. februar 1970 i Bamble) er en norsk kriminalforfatter og dramatiker bosatt i Stavern. Fram til september 2013 arbeidet han som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt, men er i dag fulltids forfatter. I tillegg til spesialistutdannelsen i politiet har han studert kriminologi, filosofi og psykologi. Horst opptrer også som ekspertkommentator for VG i kriminalsaker.
Debutboken Nøkkelvitnet fra 2004 er basert på det uoppklarte drapet på pensjonisten Ronald Ramm i Larvik i 1995. Boken er den første i en serie om politimannen William Wisting. Horsts bøker er oversatt til flere språk.
Han er en av Nordens fremste kriminalforfattere for voksne, og har blant annet vunnet Bokhandlerprisen, Riverton-prisen og Glassnøkkelen for sine romaner.
Som dramatiker har han skrevet flere familieforestillinger for Teater Ibsen. I 2012 debuterte han med sin første krimbok for ungdom i spenningsserien CLUE, utgitt på Kagge forlag. I forfatterskapet inngår også andre barnebøker og en rekke kriminalnoveller.

Gravrøvergåten er den fjerde boka i Jørn Lier Horsts populære CLUE-serie, en norsk krimserie for barn og ungdom i alderen 10-14 år.
De andre bøkene i serien er Salamandergåten, Maltesergåten og Undervannsgåten.
Clue er engelsk og betyr ledetråd, spor for å løse en gåte. I tillegg er CLUE satt sammen av forbokstavene til hovedpersonene i serien: Cecilia, Leo, Une og hunden Egon.

"Det skjer ting om natten i Skutebukta. Cecilia, Leo og Une oppdager at noen har spadd opp gamle graver på kirkegården, men det viser seg at den gamle kirken også rommer andre mysterier. Den gamle Kutter-presten sies å gå igjen der, og for mer enn 60 år siden tok en annen gammel prest med seg hemmeligheten om Tysker-gullet i graven. Kan disse hendelsene ha noen sammenheng med hverandre? Og har det noe å gjøre med de to håndverkerne i campingvogna, eller den mystiske bobilen som nesten kjører ned Leo langs veien?
Samtidig etterforsker politiet saken med Cecilias mor som et drap, og i Gravrøvergåten får du svaret på hva som egentlig skjedde sist sommer da hun forsvant. På samme tid skjer det nye, mystiske hendelser som leder oss tilbake til forliste frakteskip, gull og perler, og vi får forklaringen på hvorfor pensjonatet i Skutebukta nettopp fikk navnet Perlen.
Det filosofiske bakteppet i Gravrøvergåten er Søren Kierkegaards tanker rundt ansvar, frihet og valgmuligheter."

Jeg vil først oppsummere CLUE serien:
I hver bok er det en sak som de tre barna løser. I bok nummer 1. ble det også introdusert en annen sak, og denne vil bli løst i bok nr. 4. Samtidig blir det introdusert en ny sak i bok nr. 4 som vil få sin løsning i bok nr. 8.
I tillegg ble vi introdusert for et mysterium i bok nr. 1 som vi vil få løsning på i bok nr. 12. I hver eneste bok introduserer forfatteren barnet for en filosof.
Bakteppet for historien i de bøkene er filosofens tanker. I hver eneste bok blir vi introdusert for neste bok. Denne presentasjonen er både interessant og lærerik. På denne måten kommer barnet rett inn i handlingen.

Ved en tilfeldighet oppdager barna at det skjer noe på natten på kirkegården i Skutebukta. Noen har spadd opp gamle graver. Det sies at den gamle kutter-presten går igjen i kirken. Og for over 60 år siden tok en gammel prest med seg hemmeligheten om tysker gullet i graven.
Det er Søren Kirkegaard som er filosof i bok nummer 4. Han er eksistensialismens far. Han gjør seg tanker rundt ansvar, frihet og valgmuligheter.
I bok nr. 1 ble vi fortalt at Cecilias mor hadde forsvunnet. I bok nr. 4 får leseren svaret på hva som egentlig skjedde sist sommer da hun forsvant.
Vi får vite hvordan pensjonatet i Skutevika fikk navnet sitt, Perlen. På samme tid skjer det nye mystiske hendelser som fører oss tilbake til forliste frakteskip, gull og perler.
Gravrøvergåten er en tanke mer spennende enn de tre første bøkene i serien. Forfatteren skriver særdeles godt. Han tar den unge leseren på allvor.
Unger får i boka med seg både filosofi og moral uten at de selv vet det. Boka kan leses som en frittstående bok, men jeg vil nok anbefale de voksne å skaffe til veie de andre bøkene i serien.
Min erfaring er at barna blir veldig glade i denne serien, og at mange føler en beundring for forfatteren da han tidligere har jobbet i politiet.

Anbefales på det varmeste! Men vær obs, barna kommer til å bli hekta.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar