onsdag 16. november 2016

"Smykkearven" av Kate Lord Brown

Smykkearven
Kate Lord Brown
Roman
464 sider
Oversatt av May Grethe Lerum
Apropos
2016

Kate Lord Brown vokste opp i det ville vakre landskapet i Devon, England. Etter å ha studert ved Durham University og Courtauld Institute of Art, jobbet hun flere år som kunstkurator i Europa og Midtøsten. Da familien flyttet fra London og bosatte seg blant appelsinlunder i Valencia, begynte Kate å skrive på heltid. Hennes debutroman "The Beauty Chorus"  (2011) kom ut i Norge med tittelen "Til vi møtes igjen" i 2014. Bestselgeren "Parfymehagen" (2013) har solgt over 25.000 eksemplarer i Norge.

"Smykkearven" er en herlig roman som tar deg med på en reise fra et eksentrisk overklassemiljø på den engelske landsbygda på 70-tallet, til London og Paris på 30-tallet og frem til i dag. Her er bohemsk frigjorthet og fordums eleganse i skjønn forening.

Når den 29 år gamle Grace Manners ektemann, Sam, sporløst forsvinner, uten forvarsel, antas han å være død ved

selvmord. Han etterlater seg stor gjeld, og Grace blir vitne til at hjemmet og alle eiendelene hennes går til kreditorene. Dessuten må hennes elskede smykkeverksted gå under hammeren.

Men diamantbrosjen hun har arvet av bestemoren, Margot, forblir hos Grace. Denne brosjen var tidligere, som én av tre gjenstander, en del av de berømte Stratton-juvelene, som for øvrig også bestod av et halsbånd med sjeldne stjernesafirer og Stratton-tiaraen.

Grace reiser til Wittering Gods i Sussex, hjemmet til Stratton familien, for å avdekke historien om brosjen.

Hun begynner å jobbe som pensjonisten Fraser Strattons sekretær, og hjelper ham med å skrive ned sine memoarer om et spennende liv i diplomatiet. Sammen med datteren, Harriet, får hun lov til å bo i godsets hytte, og gradvis blir livet bedre for dem begge.

Grace blir også forelsket i Jack Booth, Frasers nyskilte gudsønn og godsets arving. Tilværelsen ser lys ut, helt til en rekke mystiske brev dukker opp og kaster dystre skygger over hennes nye liv.

Og når historien bak den vakre diamantbrosjen, gradvis blir blottlagt, dras Grace inn i en familiehemmelighet som etter hvert truer med å ødelegge det lille hun har igjen...

"Smykkearven" forteller en vakker historie om en sterk kvinne som har mistet mye, men som aldri er villig til å gi opp.

Boken er et hyggelig romantisk drama, som blottlegger historien til en familie som spenner over flere generasjoner.

Historien er karakterdrevet og satt til syttitallet. Grace Manner har en flott personlighet, og jeg likte hvorledes Kate Lord Brown beskriver sin hovedkarakter. Hun gjennomgår en betydelig forandring fra første- til siste side, noe som gjorde boken fornøyelig å lese. Jeg hadde nok ønsket å få vite litt mer om de andre karakterene, men dette ønsket ble etter hvert fullstendig underordnet, siden forfatteren skapte en svært god atmosfære og stemning boken igjennom, og beskrev personene på et levende vis, selv de mest perifere. Dessuten likte jeg å bevitne hvordan handlingen utspant seg, spesielt ettersom den hadde flere uventede avsløringer å by på.

Fraser Stratton er en eksentrisk og elskverdig gammel mann som fikk meg til å le mer enn én gang. Selv om de fleste av karakterene i romanen er interessante, er Fraser min favoritt. Grace derimot, som er deprimert etter alt det hun har måttet gjennomgå, innser at hun må få livet sitt på fote igjen, og ikke overraskende, blir hun med tiden en mer lykkelig person. Denne prosessen foregår imidlertid ikke helt knirkefritt, og hun oppfører seg fra tid til annen en smule irrasjonelt.

"Smykkearven" er en svært god bok, som man ikke kan legge fra seg. Den er så typisk Kate Lord Brown; et medrivende drama, kjærlighet, skarpe personskildringer og så skjer det plutselig noe som endrer det hele. Og vår heltinne i historien må igjennom en hel masse, før alt forhåpentlig ordner seg. Kan varmt anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar