fredag 11. november 2016

"Tante Grusom" av David Walliams

Tante Grusom
David Walliams
Illustrert av Tony Ross
Barnebok
430 sider
Oversatt av Sverre Knudsen
Aschehoug
2016

Barnebøkene til den britiske forfatteren og komikeren David Walliams ligger på bestselgerlistene i flere land, og hylles av kritikerne. Flere omtaler David Walliams som den nye Roald Dahl, og han er tre ganger nominert til Roald Dahl Funny Prize. Bøkene er oversatt til 46 språk.

David Walliams har solgt over 130 000 bøker i Norge!

Jeg har lest flere av bøkene til David Walliams. Samtlige har vært svært gode.

Walliams er utvilsomt barnelitteraturens nye Roald Dahl. De to forfatterne viser eksempelvis slående likhetstrekk når det gjelder de ondskapsfulle voksne, de tiltalende barnehovedpersonene, den tidvise spesielle formen for mørk humor og, fremfor alt, evnen til å fortelle en fengslende historie.

Tante Alberta er en virkelig forferdelige tante. Niesen hennes, den tolv år gamle Stella, har vært foreldreløs siden foreldrene, Lord og Lady Saxby, ble drept i en forferdelig bilulykke. Alberta ser etter Stella på Saxby Herregård, familie eiendommen, mens hun på grusomt vis forsøker å få kloa i niesens arv.

Tante Alberta har et uvanlig kjæledyr, en stor bayersk fjellugle, den største uglearten som finnes og en av verdens mest sjeldne fuglearter, som heter Wagner. Han bistår henne med å iverksette de onde planene og har vært trofast mot henne siden han var en liten ugle. Tante Alberta har nemlig trent opp uglen til å adlyde enhver kommando. Selv om det innebærer en ufattelig ondskap.

Det er også en eldgammel butler på Saxby Herregård, som heter Gibbon. Han er praktisk talt både døv og blind og er derfor til liten hjelp for Stella når det gjelder beskyttelse fra den onden tanten.

Stellas eneste hjelp kommer i form av gjenferdet til feiersvennen Sot, som hun blir kjent med når Alberta låser henne ned i kjelleren. Men vil han være en god nok alliert til å hjelpe Stella med å bli kvitt sin grusomme tante?

I denne fortryllende boken, inkorporerer Walliams en perfekt blanding av humor og et spennende plott som hele tiden vil få deg til å gjette hvordan historien vil utarte seg.

David Walliams skrivestil er særdeles tiltrekkende, noe som gjør at man ønsker å lese bøkene hans om og om igjen.

"Tante Grusom" er litt annerledes enn de foregående bøkene til David Walliams. Dette er nemlig en historisk barnebok, satt til 1932.

Det er også færre settinger og karakterer enn det pleier; det hele foregår på Saxby Herregård, med svært få karakterer.

Hver eneste karakter i boken portretteres glimrende, enten de er gode eller onde, døde eller levende. Fra den foreldreløse Lady Stella, til Sot, den spøkelsesaktige feiersvennen, til Gibbon, den eldgamle butleren. Alle etterlater seg et varig inntrykk.

De gode karakterene er meget elskverdige og de onde fullstendig avskyelige. Når det gjelder Alberta, er hun virkelig en forferdelig tante. En forferdelig person, rett og slett. Under krigen, valgte hun, uvanlig nok for en som var britisk, å kjempe på tyskernes side, bare fordi hun foretrakk de tyske uniformene, spesielt de spisse hjelmene til den tyske hæren. Hun er ikke bare en morder, men også en torturist. Og til å være en som tilsynelatende er glad i ugler, har hun ganske mange slike som er utstoppede.

Butleren Gibbon gjør for øvrig bare korte opptredener, men ble likevel fort en av mine favorittkarakterer.

Alle karakterene bringes dessuten på briljant vis til liv av Tony Ross sine artige illustrasjoner. De gir Walliams sine ord den visuelle støtte de fortjener.

"Tante Grusom" er en bok som nøyaktig vet hvordan den skal appellere til barn. Og da mener jeg ikke bare historien, men også selve boken. Hvorledes den fremstår, gjør boken interessant og spennende, med flere kart og illustrasjoner til teksten, skaper en verden som synes umulig å ikke ville utforske.

Dette er kanskje Walliams' beste bok til nå! Han har kombinert det eventyrlige, det komiske, det energiske og noen hjertevarme øyeblikk i en usedvanlig god historie.

Alt i alt er dette en herlig, morsom bok som ikke bare vil underholde barn, men også voksne.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar