lørdag 11. februar 2017

"Atten grader minus" av Stefan Ahnhem

Atten grader minus
Stefan Ahnhem
Krim
638 sider
Oversatt av Henning Kolstad
Aschehoug
2017

Stefan Ahnhem (f. 1966) har jobbet som manusforfatter for film og tv i over tjue år. Hans første bok, "Offer uten ansikt", ble Sveriges mestselgende debut i 2014, og vant også Crimetime Specsavers Award. "Den niende graven" vant den tyske krimprisen MIMI for 2016. Nordisk film har kjøpt tv-rettigheter til de fire første bøkene om Fabian Risk.
Ahnhems bøker utgis i 20 land. Forfatteren bor i Stockholm.

"Atten grader minus" er den tredje frittstående delen i serien om Fabian Risk etter de internasjonale suksessene "Offer uten ansikt" og "Den niende graven".

Det er vår og nesten to år har gått siden hendelsene i "Offer uten ansikt".

Etter en voldsom biljakt kjører en BMW over bryggekanten i Helsingborgs havn. Når føreren obduseres, reagerer

rettsmedisinerne på hvor uskadd kroppen ser ut. Særlig med tanke på at bilen måtte ha truffet vannflaten i forholdsvis høy fart. Det er ikke engang noe merke etter bilbeltet over venstre skulder, noe som nesten alltid oppstår etter kraftige kollisjoner, særlig i tilfeller hvor airbagen av en eller annen grunn ikke har løst seg ut. I motsetning til kroppen har ansiktet store skader. Da identiteten på føreren blir tilkjennegitt, kommer det frem at avdøde er en av Sveriges ledende it-entreprenører, en mann som har blitt steinrik på mobilspill. Undersøkelsene av liket har dessuten avdekket at mannen ikke døde samme dag, men for omtrent to måneder siden, og siden da vært i dypfrosset tilstand. Men hvordan kan en død mann kjøre en bil over en bryggekant? Ingen spor tyder på at det kan ha vært noen andre i bilen. Heller ikke politifolkene som jaget den så noen andre enn avdøde i BMWen.

Saken havner på politietterforsker Fabian Risks bord. Sammen med kollegaene i Helsingborgs kriminalavdeling, finner han spor som peker i retning av identitetstyveri, og at det høyst sannsynlig er flere ofre som har vært utsatt for lignende forbrytelser.

De må kjempe mot tiden i en undersøkelse der ingenting viser seg å være som det ser ut. Snart tør han ikke lenger stole på sin egen dømmekraft. Vil Fabian og hans team være kapable til å stoppe gjerningsmannen før neste offer havner i fryseren?

Rett over sundet har Dunja Hougaard måtte sette på seg uniformen igjen, i sin nye jobb som ordenspoliti i Helsingør, i Danmark. Dunjas tidligere sjef, er fast bestemt på å gjøre alt han kan for å sette kjepper i hjulene på hennes karrieremuligheter i politiet. Men når en hjemløs blir mishandlet til døde, kan hun ikke annet enn å sette i gang sin egen etterforskning. Sporene leder henne til Helsingborg. Vil hun klare å stanse de som så brutalt leter opp, misbruker og myrder hjemløse, før de kaster seg over det neste forsvarsløse offeret?

"Atten grader minus" er en uhyggelig og spennende kriminalroman om jakten på en bestialsk og kynisk morder.

Man kan undre seg over om en så tykk bok som denne kan holde på spenningen. Jeg kan avsløre at jeg ble godt underholdt hele tiden. Plottet holder til aller siste side, og spenningskurven er jevnt stigende, hele veien.

Historien er sammensatt, men den flyter godt og virker troverdig.

"Atten grader minus" forteller en mørk historie, og jeg synes ikke at Stefan Ahnhem tegner noe spesielt sympatisk bilde av det svenske politiet. Likevel forsvinner ikke det menneskelige i fortellingen, noe som gjør at mørket ikke blir for overveldende.

Karakterene er godt skissert. Fabian er en sterk hovedperson og de rundt ham er interessante å lese om. Likeså er Dunja.

Selv om dette er en tøff krim, med nokså grove forbrytelser, greier forfatteren å linje opp og skildre – uten å bli hverken overdetaljert eller grafisk.

Stefan Ahnhem lar synsvinkelen skifte mellom ulike hovedpersoner og avslutter hvert kapittel med en cliffhanger. Det gjør boken, nær sagt, umulig å legge fra seg.

"Atten grader minus" kan leses uavhengig, men jeg ville likevel foretrekke å lese de foregående bøkene i serien først, hvis du ikke allerede har gjort det.

Før jeg satte i gang med å lese, var forventningene til denne boken skyhøye. Ahnhem innfrir. Jeg hadde nemlig ikke drømt om en pageturner av dette kaliberet. Selv om boken er hele 638 sider lang, er tempoet høyt fra start til slutt, og ikke én eneste gang, er den langtrukken eller kjedelig. Jeg kunne nesten ønske at den hadde vært enda lenger.

"Atten grader minus" er krim av høy klasse. Den er godt skrevet og effektivt komponert. Plottet er raffinert, slik som personskildringene er overbevisende. Dette er en av de bedre bøkene jeg har lest på lang tid.

De av dere som ennå ikke kjenner til svenske Stefan Ahnhem, har virkelig noe å se frem til. Med denne, hans tredje kriminalroman, viser han igjen at han mestrer kunsten å skrive fascinerende, foruroliggende og ødeleggende for nattesøvnen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar