lørdag 18. februar 2017

"Jeg vet hvor du er" av Claire Kendal

Jeg vet hvor du er
Claire Kendal
Thriller
351 sider
Oversatt fra engelsk av Bente Rannveig Hansen
Bazar Forlag
2016

Claire Kendal er født i California og utdannet i England, der hun har bodd hele sitt voksne liv. "Jeg hvor du er" er hennes første roman. Seks engelske forlag konkurrerte om rettighetene, og boken er oversatt til 22 språk.

Claire Kendal underviser i engelsk litteratur og forfatterstudier, og bor sørvest i England med familien. For tiden arbeider hun med sin neste psykologiske thriller.

"Jeg vet hvor du er" er en nervepirrende og spennende psykologisk thriller om stalking og sykelig besettelse.

Den 10. november begikk den 38 år gamle Clarissa Bourne sitt livs største feiltakelse; en kveld som fikk fatale konsekvenser. På en fest tok hun imot et glass vin fra kollegaen Rafe. Ikke bare voldtok han henne senere på kvelden, men sørget også for å kvitte seg med alle bevis for ugjerningen.

Siden har Rafe vært fullstendig besatt av henne. Nå befinner Clarissa seg i en situasjon hvor han er overalt. På jobben. Der hun bor. I parken. Beskjedene hans fyller telefonsvareren hennes, han overøser henne med oppmerksomhet og uønskede gaver. Det er sjofelt og ytterst ubehagelig. Rafe trenger seg inn på henne, han tar ikke et nei for et nei, Og han har gjort det klart: Han slipper henne aldri.

Handlingen følger Clarissa tre måneder etter den skjebnesvangre kvelden. Hun er paranoid, tør nesten ikke å gå ut og knapt å gå på jobb av frykt for å møte ham. Og han er der - hele tiden, overalt hvor hun er. Hvis det var opp til henne, hadde han bare forsvunnet og aldri kommet tilbake.

Clarissa prøver å gjøre omverdenen oppmerksom på at Rafe stalker henne, men ingen vil høre på henne, siden Rafe er en godt likt og populær lærer ved universitetet der de jobber.

Parallelt med sin egen situasjon, blir Clarissa innkalt som jurymedlem i en rettsak som vedrører en mishandlet og voldtatt kvinne.

Det viser seg at denne saken har visse likhetstrekk med hennes egen. Med skrekk og gru går det opp for henne at hun må være i stand til å bevise at Rafe stalker henne og at han har voldtatt henne.

For hvis hun skal anmelde Rafe, er det nemlig hun selv som sitter med bevisbyrden. Politiet kan nemlig ikke foreta seg noe uten at det foreligger adekvate bevis på at en kriminell handling er begått. Så hun begynner å gjemme på alle de tingene han sender henne.

Da hun forelsker seg i et av de andre jurymedlemmene, tar Rafe for alvor fatt. Til slutt går Clarissa til politiet, men har hun gode nok bevis, og i så fall er de gode nok til å få Rafe til å innse at han må la henne være i fred? Det ser ut til å fungere, inntil en natt da det går helt galt og Clarissa ser seg tvunget til å ty til ekstrem vold.

"Jeg vet hvor du er" er en ung kvinnes opptegnelser over hennes stalker, hans stadige tilnærmelser, brev, gaver og hvordan hun gjentatte ganger avviser ham. Opptegnelser som viser hvordan hennes avvisninger, gang på gang, preller fullstendig av ham. Opptegnelser som viser hvordan han isolerer henne fra venner og bekjente fordi hun frykter at de skal bli skadet. Opptegnelser som forårsaker forfrysninger langt nedover ryggraden på oss lesere.

Clarissa skriver alt ned i en dagbok, og romanen kryssklipper mellom nåtid, fortid og dagboksnotater.
For dette er på mange måter en skrekkelig historie, ikke blodig eller motbydelig, men klaustrofobisk og svært så klam.

Clarissa vil for alt i verden bare få Rafe til å holde opp, men siden hun ikke har håndfaste bevis på at han faktisk har gjort henne noe, vil det kun være hennes ord mot hans.

Romanen er primært skrevet i jeg-form, og man er i hovedsak plassert inne i hovedpersonens tanke- og følelsesliv, noe som gjør at man omtrent befinner seg inne i hodet på Clarissa. Man føler hennes frykt og maktesløshet, og man kan nesten føle når hjertet hennes banker hardt. Det er ulidelig spennende og nesten uutholdelig, når man venter spent på det neste trekket fra stalkeren Rafe. Alt mens man holder fingrene krysset og håper på at Clarissa slipper fra det hele med livet i behold.

For øvrig er det fascinerende å lese hvor mye Clarissa utvikler seg i løpet av denne boken, fra å være alt for redd til å foreta seg noe som helst, til faktisk å ta saken i egne hender og stå frem overfor politiet. Det krever mot!

"Jeg vet hvor du er" er en annerledes og velskrevet debutroman av Claire Kendal.

Les den for all del hvis du er på jakt etter en spenningsroman du ikke kan legge fra deg.

Med stor forventning, ser jeg frem til Claire Kendals neste roman.

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar