fredag 10. februar 2017

"Det er noe som ikke stemmer" av Martina Haag

Det er noe som ikke stemmer
Martina Haag
Roman
197 sider
Oversetter: Kari Wille Rekdal
juritzen forlag
2016

Martina Haag (f. 1964 på Lidingö, Sverige) er en svensk skuespiller og forfatter. Hun debuterte som forfatter i 2004, og året etter kom hennes roman "Underbar och älskad av alla". Den ble senere filmatisert med Martina selv i hovedrollen. Filmen ble kritikerrost, og nominert til Publikumsprisen.

"Det er noe som ikke stemmer" gikk rett inn på bestselgerlistene i Sverige, og har solgt over 200 000 eksemplarer. Den er nominert til Årets bok i Sverige med begrunnelsen: "Ærlig, sterkt og ladet om mistanker, tvil, utroskap og smerten i å bli valgt bort. Forfatteren balanserer godt mellom nattsvart sorg og befriende humor i denne fortellingen om en kvinnes krevende vei tilbake."

"Det er noe som ikke stemmer" er en roman om å overleve når familien din rives i biter av utroskap og ekteskapsbrudd. Om tiden som står så ulidelig stille. Og mest av alt om å reise seg, når du tror du aldri vil orke å reise deg igjen.

Fofatteren Petra Wallin er gift med tv-personligheten Anders Wallin. Sammen har de to sønner, Sigge og Nisse. Det synes å være et lykkelig ekteskap, som er i ferd med å gå inn i sitt sekstende år. Petra mener i hvert fall det. Men én dag forandrer alt seg. Med Anders. Han er innesluttet og kjølig, men hevder at det ikke er noe galt.

Petra blir hyperstresset. Det er noe som ikke stemmer. Hjernen hennes går som en tørketrommel på superhastighet.

Hun leter etter tegn på landstedet i Ingarö. Hvorfor står messinglysestaken ved siden av dobbeltsengen på soverommet, og ikke der den pleier å stå? Har Anders en elskerinne?

Petra gjør sitt ytterste for å få forholdet til å fungere, til tross for uroen som ulmer. Hun gir klemmer, og er flørtende. Hun vil at dagene skal gå smidig. Være den perfekte hustru. Og alt som Anders vanligvis irriterer seg over, er hun villig til å endre. Hun ringer til forlaget og sier at hun dessverre ikke kommer til å bli med til bokmessen, sier opp kontoret hun leier, og gjør hva som helst for å lege det som ikke fungerer.

Men til tross for familieterapi, den iherdige innsatsen, og søket etter naturlige forklaringer, raser alt sammen en dag. Anders sier han vil skilles.

Det er åpenbart ikke en ny tanke for ham. Bruddet synes ferdig planlagt og klart for hans del. Nå skal bare det praktiske løses. For Petra derimot, er det som å dø innvendig.

Alene gjør Petra hva hun kan for å takle angsten og å få tiden til å gå. Hun blar et halvt år frem i kalenderen. Setter en dato for når hun må fungere igjen. Hvordan skal hun klare å overleve i seks måneder? Hun begynner å skrive hvert kvarter på et ark om morgenen, og så stryker hun over etter hvert som kvarterene går. Hun avventer livet, et kvarter om gangen, til tross for at det er ødelagt. Hun river ut alle bildene fra alle fotoalbumene og kjøper nye stoffalbum i friske farger og limer omhyggelig bildene inn igjen. Kaster omtrent en tredjedel, bare de fineste fotografiene får bli igjen. Det er hundrevis, kanskje tusenvis av bilder. Tiden må gå. De søvnløse nettene går med til å spille Candy Crush. Fotoalbumene og de andre meningsløse aktivitetene, får hjernen til å holde det gående. Gir en illusjon av at tiden går.

Historien kretser omkring hovedpersonen Petra, som opplever en maktesløshet når hennes ekteskap er i ferd med å gå i oppløsning. Ektemannen Anders, som jobber i tv, bryter opp fra familien for å være sammen med sin nye kjærlighet, programleder-kollegaen Klara Boman.

Boken utspiller seg i to tidsperspektiv, dels mens samlivsbruddet pågår og rett etterpå når skilsmissen gradvis blir et faktum, og dels på avstand, etter omtrentlig ett år, da Petra reiser til fjells for å jobbe som hyttebestyrer i området rundt Ráhnukka ved de lapplandske fjellene. Der vil hun forsøke å komme til hektene igjen, og kanskje skrive en bok.

Petra er ikke fjellvant. Hytta ligger avsidesliggende til, og det er nesten fem mil til nærmeste hytte. I tyve dager, frem til den 21. september, skal hun leve isolert fra resten av verden og kun ha kontakt med sporadiske fjellvandrere som vil besøke hytta. Da er nemlig sesongen over, og hun skal stenge hytta, for deretter å bli hentet av helikopteret som fraktet henne dit.

Det er sjelden man opplever en bok der sorgen er så naken som den er i "Det er noe som ikke stemmer".

For denne romanen er en brutal beskrivelse av hvorledes det kan være å leve med angst og hvor traumatisk et samlivsbrudd kan være for den som blir etterlatt mot sin vilje.

I en bok full av følelser, tvil og frustrasjoner, formidles livet til hovedpersonen på smertelig vis.

Martina Haag forteller med mye empati og skildrer følelser på en utmerket måte. "Anders. Faen. Hvorfor gikk ekteskapet vårt til helvete? Hvorfor sa du ikke noe?"

Historien dveler ved akutte smerter. Petra elsket virkelig Anders. Og hun elsker ham fremdeles. Hun ønsker ikke annet enn at han skal komme tilbake.

Man kan ikke unngå å bli berørt. Men Petra Wallins beretning blir aldri selvmedlidende eller sentimental, selv om man tydelig merker hennes smerte.

"Det er noe som ikke stemmer" er litterært interessant i sitt direkte og sanselige språk som gjør sorg og tap til en nesten fysisk manifestasjon som skal merkes. Som leser, kan man føle, høre og smake på det hele, tett på.

En sterk leseopplevelse jeg sent vil glemme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar