tirsdag 28. februar 2017

"Evig din" av Karen Swan

Evig din
Karen Swan
Roman
448 sider
Oversatt av Kjersti Lunnan Aass
Apropos
2016

Karen Swan har studert ved Exeter University, og jobbet som journalist for blant annet Sunday Times, Financial Times og magasinene Tatler, Vogue og YOU. Hun bor nå i Sussex med mann og tre barn, og skriver bøker i et trehus med utsikt over elven Downs.

 "Evig din" er en frittstående oppfølger til "Bringebærpiken" (som ble utgitt i 2013).

Handlingen er satt til London, New York (romanen starter med en tilstelning der) og Cornwall.

Henry og Cassie, som begge er i begynnelsen av tredveårene, har vært forlovet i halvannet år. De bor minimalistisk i en liten, 74 kvadratmeter stor leilighet, sentralt i London. Henry er profesjonell oppdagelsesreisende, Cassie er medeier i Eat'n'Mess, et vintage piknikfirma som setter sammen gammeldagse matkurver for arrangementer hos fiffen. Hvis en av

dem hadde hatt vanlige jobber, ville de fått sparken minst ti ganger hittil.

Med en ring fra Tiffany's på fingeren, er det kun bryllupsplanleggingen som gjenstår. Så enkelt og likevel så vanskelig, for da Henry vil sette en dato, får Cassie kalde føtter. Hun er livredd for å gjenta tabben fra sitt første ekteskap.

Når Henry drar på en forskningsekspedisjon i Stillehavet, gir han Cassie et ultimatum: Når han er tilbake om tre måneder skal hun ha satt en dato for bryllupet, hvis ikke går han videre alene.

Cassie reiser til Cornwall hvor hun må bestemme seg for hvordan hun skal gå videre med livet sitt, og hva hun egentlig ønsker.

Henrys kusine, den tyve år gamle viltre Gemma (eller Gem som hun blir kalt), er den rake motsetningen til Cassie. Hun er fast bestemt på å gifte seg i den samme korniske kirken som foreldrene hennes gjorde, så snart som mulig. Henrys mor, som er vergen hennes siden Gems foreldre døde i en husbrann da hun var tolv, liker ikke at Gem skal gifte seg. Cassie, som tross alt har erfaring fra et mislykket ekteskap, tar på seg oppgaven å få Gem på andre tanker.

Men Cassies ankomst til Cornwall skjer ikke uten dramatikk, og snart tvinges hun til å ta noen livsendrede beslutninger.

"Evig din" er enda en velskrevet og underholdende roman fra Karen Swan. På overflaten er den kanskje lett og luftig, men nede i lagene er den deilig tung og tankevekkende. Og til tross for bokens lengde (på hele 448 sider), kjedet jeg meg ikke et sekund!

Karen Swan har en helt formidabel evne til å mane troverdige scener og levende mennesker frem. Hun skaper slike velkonstruerte karkaterer at det gir leseren mulighet til å komme inn under huden på den enkelte, noe som gir en større forståelse for dem.

Jeg lot meg fange fra første side. Det jeg likte aller mest, var hvor "ekte" historien føltes, og hvor uforutsigbar den var. Vi blir godt kjent med Cassie, og bevitner at hennes forhold til Henry er alt annet enn perfekt. Livet etter forlovelsen har bragt dem snarlig ned på landjorda, der de må kjempe mot hverdagens mas og jag. Jeg tror mange lesere vil kunne relatere seg til Cassie.

Historien beveger seg i et adekvat tempo. Den er likevel full av overraskelser, og man kan aldri være helt sikker på hvor handlingsforløpet vil bevege seg eller hvordan det kommer til å ende - Swan holder nemlig sine lesere i uvisshet til siste side!

Den andre delen av boken er satt til Cornwall, et sted som virkelig høres eventyrlig ut, spesielt for noen som aldri har vært der før. Og måten Swan skildrer det nydelige strandhuset der på, samt det omkringliggende landskapet er fantastisk.

"Evig din" er en skjønn bok som varmt kan anbefales til alle, som vil lese en god historie. Her er både underholdning og innhold, og det er alltid en god kvalitet for en roman.

Min anmeldelse av "Bringebærpiken":
http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2014/10/bringebrpiken-av-karen-swan.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar