søndag 26. februar 2017

"Kjemikeren" av Stephenie Meyer

Kjemikeren
Stephenie Meyer
Thriller
527 sider
Oversatt fra engelsk av Inge Ulrik Gundersen, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2017

Stephenie Meyers fire ungdomsbøker Twilight (Evighetens kyss), New Moon (Under en ny måned), Eclipse (Formørkelsen) og Breaking Dawn (Ved daggry) har alle ligget kontinuerlig på bestselgerlistene i USA siden de utkom.

Bøkene i Twilight-sagaen er solgt i over 155 millioner eksemplarer verden over, og oversatt til 47 språk. Twilight-sagaen er allerede i ferd med å oppnå litterær udødelighet. Stephenie Meyer bor med sin mann og tre sønner i Arizona.

"Kjemikeren" er en skarpskodd thriller fylt med action og dramatikk, tilført en dose romantikk. Som thriller er dette en svært vellykket bok, selv om plottet skorter litt på originalitet.

Hovedpersonen heter Juliana Fortis. Hun er særdeles begavet innen medisinske- og naturvitenskaplige fag. Hennes kunnskaper har vært svært nyttige for en meget spesiell og hemmelig enhet i den amerikanske etterretningstjenesten.

Opprinnelig var det Julianas teoretiske forskning på monoklonale antistoffer som hadde vekket deres interesse for henne. Som ekspert på kjemiske stoffer fikk hun som nyutdannet en rask ansettelse i CIA. Hun ble satt til å utvikle ikke-detekterbare stoffer og medikamenter som skulle brukes i avhør av terrorister eller andre potensielle trusler mot amerikanske interesser. Hun var den beste kjemikeren de noen gang hadde hatt og deres beste forhørsagent.

Ingenting fikk nemlig fart på byrået som terrorisme. Hun var blitt rekruttert før det følelsesmessige støvet hadde lagt seg rundt hullet der Tvillingtårnene engang sto. Å forhindre terrorisme hadde alltid vært den viktigste delen av jobben hennes - det var det som forsvarte den. Men terrortrusselen hadde også blitt manipulert, vendt og vridd på, til hun omsider mistet troen på at hun faktisk drev med patriotisk arbeid.

Juliana hadde arbeidet på et hemmeligstemplet laboratorium sammen med sin mentor, dr. Joseph Barnaby. Én dag ble han drept av en eksplosjon i laboratoriet. På dette tidspunktet befant Juliana seg tilfeldigvis ikke på sin vante plass, men på toalettet.

Grunnet tidligere hendelser fikk Juliana raskt mistanke om at eksplosjonen hadde vært et bevisst forsøk på å drepe dem begge. Hun forsto også at hun selv var en sikkerhetstrussel, og at hennes liv var i fare. Derfor kom hun seg unna, så snart det lot seg gjøre.

Nå oppholder hun seg sjelden lenge på samme sted, og bytter stadig navn slik at den tidligere arbeidsgiveren ikke skal finne henne.

Hun bruker ofte navnet Alex. Hun lever et hemmelig liv, er stadig årvåken og i alarmberedskap. Hun har opplevd gjentatte drapsforsøk, men det skarpe sinnet hennes og ferdighetene som kjemiker, har gang på gang hjulpet henne med å overliste angriperne.

Én dag får hun imidlertid en e-post fra en tidligere overordnet i byrået. Han tilbyr henne en utvei. Juliana skjønner at det er hennes eneste mulighet til å unnslippe dødsdommen de har felt over henne. Men det innebærer samtidig at hun må gjøre en siste jobb for dem, og at hun må benytte sine unike evner på en måte hun aldri tidligere har gjort.

Oppdraget er nemlig komplisert og hennes ferdigheter vil bli testet til det ekstreme. Det dreier seg om å beskytte tusenvis av sivile liv. Juliana har ikke noe annet valg enn å stole på dem, men det hele kompliseres ytterligere når hennes veier krysses med en som ikke gir henne de store oddsene for å overleve, men en forsmak på hvordan livet kunne ha vært hvis hun ikke hadde vært på rømmen, og alene.

"Kjemikeren" er en spennende pageturner fylt med dramatikk, kjærlighet og humor.

Hovedpersonen, Juliana Fortis, eller Alex (hun skifter som nevnt navn hyppig) er altså på rømmen. Vi følger hennes daglige rutine som hovedsakelig består av å forsøke å være så lite synlig som mulig, noe hun de tre siste årene har klart godt. De daglige sikkerhetstiltakene er mange, men faktisk fascinerende å lese om. Vi får vite hvorledes hun rigger til dusinvis ulike feller ved inngangsdøren for uvelkomne besøkende, der den ene fellen er mer dødelig og sofistikert enn den andre. Hvordan det kan være å sove med en gassmaske i et badekar, og hvorfor man alltid skal alltid må en back up-plan, blir endog forklart. Det vises tydelig at Meyer gjort god research, for alt føles både ekte og troverdig.

Ispedd de analytiske detaljene, får vi også fartsfylt action. Og en overraskende riktig mengde humor. En vidunderlig tørr og sarkastisk humor som supplementerer alvoret i det som vedrører spion-tingene på utmerket vis, og som innbyr til høy leseverdighet. Balansen mellom detaljene, humoren og spenningen er meget god, nesten. For tidvis føles det litt som at Meyer har anstrengt seg litt for hardt som debuterende spion-forfatter. Det kan nemlig bli alt for detaljert, selv for den mest ihuga og lojale leseren av denne type litteratur. Dette kunne derfor godt ha vært noe nedtonet. Men for all del, dette er kun en bagatell, og påvirker i liten grad det totale inntrykket.

Romantikken, som Meyer lar blomstre i løpet av romanen, er også på det ujevne, men den berører en så liten del av historien at det ikke betyr noe særlig. Faktisk er det med på å tilføre en sjarme som føles nødvendig for å balansere de mer analytiske delene, samt alle slagsmålene som fyller handlingsforløpet.

Jeg synes at boken er velskrevet, men terminologien kan tidvis være svært så komplisert. Historien er godt utformet, og innimellom satt jeg med tanken om dette var virkelighet eller fiksjon. De detaljerte beskrivelsene bidrar nemlig til å gjøre historien autentisk og gjennomtenkt. Starten er noe langdryg. Kanskje det hadde med alle de tekniske beskrivelsene å gjøre. Ettersom det er mye av dette i begynnelsen, og at man må venne seg til all den kjemiske terminologien. Selve historien er derimot svært god.

For øvrig likte jeg hovedpersonen Juliana (Alex) og flere av de andre karakterene. Jeg syntes at de utfylte hverandre godt.

"Kjemikeren" er en intelligent thriller med en utmerket plot. Den kan virke litt tung i starten, men gi den for all del tid, den vinner seg raskt, og spenningen holder hele veien.

Og selv om boken er hele 527 sider lang, syntes jeg ikke at det tok lang tid å lese den ferdig.

Jeg ble i hvert fall begeistret! "Kjemikeren" er en svært god og intelligent spionroman som jeg utvilsomt kan anbefale videre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar