søndag 26. februar 2017

"Tre ønsker" av Liane Moriarty

Tre ønsker
Liane Moriarty
Roman
478 sider
Oversatt av Einar Blomgren, MNO
Pantagruel Forlag
2017

Liane Moriarty (f. 1966) er født i Sydney, Australia.

Så lenge hun kan huske har hun skrevet eller lest bøker. Hun husker ikke hvilken bok som var den første hun skrev, men hun husker godt den aller første bokavtalen hun inngikk. Det var en avtale med hennes far, om at hun skule skrive en roman, og han betalte 1 dollar i forskudd. Romanen ble en episk triologi - The Mystery of Dead Man's Island.

Etter endt skolegang gikk hun inn i reklamebransjen, og etter hvert jobbet hun lenge som frilans tekstforfatter for alt fra reklamefilmer til hjemmesider. Nå er hun forfatter på heltid, og har gitt ut seks bøker for voksne, i tillegg til en hel haug med barnebøker.
Bøkene hennes er oversatt verden rundt, og da "Ektemannens hemmelighet" gikk rett inn som nummer én på New York Times bestselgerliste, ble det feiret med MYE champagne.

"Tre ønsker" er en varm og medrivende bok om de båndene som holder søsken sammen; et bånd sterkere enn noe annet.

Lyn, Cat og Gemma Kettle er ikke som andre søsken. De er trillinger, og stjeler oppmerksomheten hvor enn de går. Sammen deler de latter og drama, men på privaten er det slett ikke alt de kan dele med hverandre...

Boken følger dem gjennom deres trettifjerde år: Et stormfullt år, der de må hanskes med utfordinger som søsken rivalisering og hemmeligheter, avsløringer og relasjoner, utro ektemenn og utenkelig beslutninger, og det flotte, men tidvis så utrolig frustrerende livet der man for alltid vil være en del av en trio.

"Tre ønsker" handler om de tre trilling-søstrene Lyn, Cat og Gemma Kettle, men dette er også tre individuelle historier, sett fra hver tre ulike synspunkt, derav tittelen "Tre ønsker". Handlingen er satt til Australia, og begynner med en forferdelig krangel under en bursdagsmiddag på en av Sydneys populære fiskerestauranter. Trillingene er der for å feire sin 34 års dag, men godt bevarte hemmeligheter kommer frem i lyset, og middagen som skulle være en hyggelig feiring ender i katastrofe. En av søstrene blir nemlig opprørt og kaster en gaffel, som treffer rett i magen på søsteren som er gravid. For de andre tilstedeværende i restauranten ser det hele fullstendig absurd ut. Hun som kastet gaffelen besvimer, og den tredje søsteren bare sukker og rister på hodet som om det ikke er noe å hisse seg opp over, og ringer etter ambulanse.

For når alt kommer til alt, hvor godt kjenner de hverandre, egentlig?

Deretter beveger handlingen seg ett år tilbake i tid: Fra dette tidspunktet følger vi søstrenes individuelle liv frem mot den dramatiske bursdagen. De tre søstrene er svært forskjellige, noe som er med på å gjøre deres historier interessante. Cat som er den hissige av dem, prøver å få barn, men får rede på at hennes mann har vært utro. Gemma, den mer frisinnede av søstrene, som ikke engang har et eget sted å bo, faller for en ny mann. Samtidig får vi vite at hun de siste ti årene har hatt hele fjorten kjærester. Lynn, derimot er den målbevisste søsteren. Hun ønsker å gjøre noe fint for sin 15 år gamle stedatter, Kara, mens hun prøver å holde tritt med sin halvannet år gamle datteren Maddie, og være daglig leder for bedriften Gourmet Brekkie Bus. Dette er imidlertid bare utgangspunktene for de tre søstrenes ulike historier. Jeg vil ikke røpe mer, eller fortelle deg om de mer lystige øyeblikkene i livene deres, for da vil jeg ødelegge for de mer morsomme delene av denne boken.

"Tre ønsker" er en velskrevet bok med en rørende historie, samt flere sterke elementer.

Det sterkeste av disse, er kanskje hvor godt Moriarty portretterer sine karakterer. Og i sentrum av hennes historie står trillingene. Alle tre har en svært distinkt personlighet, og Moriarty baserer seg ikke utelukkende på det faktumet at de er trillinger. Lyn og Cat er identiske, men ikke Gemma, som selvsagt har en viss innvirkning på henne. Men de tre søstrene er hovedsakelig formet av sin bakgrunnshistorie og det de opplever i denne boken. Det er for øvrig lett å identifisere seg med dem. Til og med de sekundære karakterene, som f.eks. trillingenes foreldre, andre implisertes parter og bestemoren kommer til liv.

På dyktig vis, har Moriarty strukturert denne romanen slik at man som leser nærmest suges inn i åpningsscenen og tilbringer de neste tre fjerdedeler av romanen med å komme tilbake til dette punktet. Da oppleves det derimot ikke som et tilbakeblikk  - i stedet, er det omtrent som gå fra en scene som sees gjennom et vindu, til å gå gjennom døren og inn på scenen selv. Jeg fryktet at den siste fjerdedelen skulle bli en liten nedtur. Men Moriarty bruker denne delen av boken til å bryte opp med resten av historien, og får den til å føles frisk ut, og ikke som en gjentakelse. Hun tar seg også tid til å tegne hver av karakterene mot en meget tilfredsstillende konklusjon.

Moriarty er dessuten flink til å gi sine lesere fragmenter av informasjon i minneverdige scener, for siden å sirkle tilbake til dem på en måte som får oss til å innse, at det var nettopp derfor dette skjedde. For øvrig er løsningene hun benytter for å nå dit, uforutsigbare, men likevel realistiske.

Moriarty utforsker tematikk som søsken- og familie relasjoner, ekteskap og moderskap med ferdigheter som ingen andre. Hun har så definitivt skrevet en god bok.

Selve historien kunne faktisk ha foregått hvor som helst. Det er deilig befriende, og nettopp det, tror jeg er grunnen til at Moriarty har en så stor fanskare.

Jeg kan også godt forstå hvorfor samtlige av hennes romaner er bestselgere. Det er virkelig velkomponerte romaner med solide portretter av mennesker, når livet rammer dem.

Jeg lot meg i hvert fall underholde fra første til siste side, og hadde store problemer med å legge denne boken fra meg, som ble lest i rekordfart.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar