tirsdag 7. februar 2017

"Jeg vet hvor du bor" av Unni Lindell

Jeg vet hvor du bor
Unni Lindell
Krim
400 sider
Aschehoug
2016

Unni Lindell, født 1957, er en av Norges mestselgende forfattere. Kriminalromanene om Cato Isaksen og Marian Dahle er oversatt til en rekke språk og er solgt i nærmere 4 millioner eksemplarer bare i Norge.

"Jeg vet hvor du bor" (2016) er den første romanen der Marian Dahle er hovedperson. Lindell har også skrevet dikt, noveller og bøker for barn og ungdom. Lindell har fått flere høythengende priser for sitt forfatterskap, og bøkene hennes er oversatt til en rekke språk.

Unni Lindell tar gjerne utgangspunkt i det hverdagslige og nære, og alt etter genre kan dette utvikles i retning mystikken, surrealismen - eller marerittet. I kriminalromanene er etterforskernes turbulente privatliv av vesentlig betydning, og bøkene utmerker seg også ved at karaktertegningene er gjort med stor psykologisk innsikt og i et språk som skiller seg fra det vante i genren.

For ett år siden ble den 37 år gamle politiførstebetjenten Marian Dahle tvunget inn i en krematorieovn på et nedlagt psykiatrisk sykehus av en galning hun var i ferd med å arrestere. Cato Isaksen (Dahles mangeårige partner) reddet henne i siste sekund. Siden den tid har Marian vært sykemeldt grunnet dårlig psyke og en brannskade.

Hun har også flyttet inn i toppetasjen i et dragehus i Sophus Lies gate på Frogner, sammen med den tretten år gamle boxeren sin, Birka.

Marian har ikke snakket med Cato på en god stund. Helst vil hun tilbake i full jobb, men de vet begge at det ikke er mulig.

Én dag ringer Cato Isaksen henne og tilbyr henne en liten cold case-jobb, som han kaller det. Det er en gammel forsvinningssak han vil hun skal se på. Kripos har nemlig opprettet en ny cold case-enhet og Voldsavsnittet har fått instruks om å stille med noen etterforskere.

Den seks år gamle jenta Thona Ormberg Johansen ble borte i en parsellhage midt i byen for femten år siden. Hun har siden vært antatt drept, men aldri blitt funnet.

Til å hjelpe seg får Marian den joviale politipsykiateren Karsten Tønnesen som har vært pensjonist i noen år.

Duedamen, som hun ble kalt, var bestyreren i parsellhagen der Thona forsvant. Sønnen hennes, Glenn Haug, var lenge mistenkt.

Samtidig, i et øde hus utenfor Oslo har en hevnplan blitt satt i verk. Noen kidnapper menn, som senere blir funnet brutalt myrdet. Ingen skjønner den grusomme sammenhengen, før det nesten er for sent.

Men når Marian finner spor som binder den gamle forsvinningen med de nye mordene, blir hun oppringt fra et skjult nummer:

- Hold deg unna Thona-saken. Den er farlig. Jeg vet hvor du bor.

Og en natt er han der, i huset hennes...

Jeg er svært begeistret for Unni Lindells romaner. De har en dybde og psykologisk spenning som sjeldent oppleves i andre norske kriminalromaner. "Jeg vet hvor du bor" føyer seg fint inn i denne rekken.

Karakterbeskrivelsene er presise og skarpe. Boken har ingen overflødige ord eller handlingsspor, og er grunnleggende spennende, slik en god krim skal være. Dessuten er det så mange fine finesser i boken og mye menneskelighet, på tross av det tidvis så voldsomme handlingsforløpet.

Lindell har stor innlevelsesevne, og er usedvanlig god til å skildre den menneskelige natur på godt og vondt, og å beskrive menneskers tanker og følelser i en krisesituasjon. Hun også god til å endre synsvinkel mellom forskjellige personer uten at man mister oversikten.

Hovedpersonen, Marian Dahle, er en komplisert, men fascinerende karakter. Hun ble traumatisert etter hendelsene som ble beskrevet i Lindells forrige bok, "Brudekisten" fra 2014, og har siden da vært sykemeldt. Gradvis er hun i ferd med å vende tilbake til sitt gamle jeg, selv om hun ikke har fått bukt med sitt alkoholproblem. Cato Isaksen derimot, er denne gangen henvist til en birolle.

"Jeg vet hvor du bor" kan leses uavhengig av Lindells foregående bøker, men det vil være en fordel å ha kjennskap til karakterene (Marian Dahle og Cato Isaksen) og deres tidligere innbyrdes relasjoner.

Uansett, denne boken er et godt stykke håndverk med gode person- og miljøskildringer og et svært godt plott, med en spenning som øker jevnt og trutt underveis, samt det obligatoriske privatlivsrotet, som alle norske litterære politifolk tilsynelatende blir utsatt for.

"Jeg vet hvor du bor" er velskrevet og fengende helt til siste setning. Nå venter jeg i spenning på hva som kommer fra Unni Lindell neste gang.

2 kommentarer: