mandag 22. mai 2017

"Familieoppgjøret" av Cynthia D'Aprix Sweeney

Familieoppgjøret
Cynthia D'Aprix Sweeney
Roman
384 sider
Oversatt fra engelsk av Bente Klinge
Gyldendal Norsk Forlag
2017

Cynthia D'Aprix Sweeney har jobbet som tekstforfatter for alt fra små internettgründere til giganter som McDonald's og American Express. Hun har fått flere essays publisert i The New York Times Magazine og Martha Stewart Living. Hun er bosatt i L.A. og "Familieoppgjøret" er hennes debut som romanforfatter.

Bente Klinge har oversatt bøker av forfattere som Barbara Kingsolver, Doris Lessing og Sue Monk Kidd. Hun er tidligere redaktør for norsk skjønnlitteratur i Aschehoug og er medlem av Norsk Oversetterforening.

"Familieoppgjøret" av Cynthia D'Aprix Sweeney er historien om fire voksne søsken. De er veldig forskjellige, men har det til felles at de går og venter på at arven etter faren skal utbetales.

Vi befinner oss i New York, på Manhattan, hvor fire søsken lever sine svært forskjellige liv. Hva som binder dem

sammen er utsiktene til "slumpen" - navnet på den kommende arven de snart skal dele. En stor sum med penger som har ventet på dem, og som de har store planer med.

Ingen husker hvem som begynte å kalle denne arven for "slumpen", men navnet ble hengende. Melody var bare seksten da Leonard Plumb Sr. tok avgjørelsen om å opprette en forvaltningsformue for sine barn. "Det er ikke snakk om enorme summer", sa han ofte, "en beskjeden slump, forsiktig investert, som dere med tiden vil kunne ha glede av, men ikke misbruke." Arven ville ikke bli tilgjengelig før Melody, den yngste, fylte førti, forklarte Leonard Sr.

De fire søsknene har levd over evne på hver sin egen måte, og klarer nesten ikke vente på den store dagen da de endelig skal få utbetalt den store arven. Helt frem til den dagen da storebroren Leo blir involvert i en bilulykke og får et erstatningskrav å hanskes med. En erstatning som må tas fra den famøse "slumpen".

Bea, Jack og Melody Plumb samles en kald ettermiddag på Manhattan for å konfrontere sin karismatiske og selvopptatte storebror, Leo, som i verste fall kan ha rotet bort hele familiearven. Stemningen er mildt sagt tilspisset, for søsknene har levd i påvente av disse pengene med gigantiske huslån, høye skoleutgifter og en bedrift på randen av konkurs, men nå er det som om grunnen er revet vekk under dem.

De krever at Leo må betale pengene tilbake. Leo samtykker til avtalen, men ender opp med å løpe vekk fra det hele.

Han etterlater seg en frustrert familie som blir tvunget til å stå sammen og holde orden på kaoset som er igjen.

Det er duket for drama: Greier Leo å betale tilbake pengene, eller må søsknene Plumb legge fremtiden sin på ny? Og vil de finne tilbake til hverandre?

"Familieoppgjøret" er en svært underholdende og flott historie om familiebånd, som tåler en god del, men som også kan stramme ganske mye - og at lykken noen ganger finnes helt andre steder enn der hvor man leter etter den.

En familieroman om oppturer og nedturer. Om glemte og gjemte relasjoner som kanskje kan gjenopprettes under rette forhold. Som leser trekkes man inn i familiens hemmeligheter, deres forestillinger og løgner. Og man ser hvordan utsiktene til penger har styrt livene deres i forskjellige retninger.

Forfatteren, Cynthia D'Aprix Sweeney, har skrevet en imponerende roman, så engasjerende skrevet at man blir revet med helt fra starten av, der spesielt portrettene av de fire søsknene og deres dypt dysfunksjonelle familieliv er sterkt. Språket er meget godt, det samme er de levende og nøyaktige geografiske beskrivelsene, selve handlingen og oppbygningen av historien. Og selv om romanen kontinuerlig veksler mellom de ulike hovedpersonene og mange bipersonene, er det ganske enkelt å følge med.

Fokuset er familie, folk som viser seg fra sine verste - og beste sider. Dilemmaer som vedrører penger, arv, omsorg, svik og kjærlighet blir behandlet levende og settes omhyggelig inn i handlingen.

"Familieoppgjøret" er en varm, velskrevet og svært fengende bok. En bok så tilfredsstillende at man nødig legger den fra seg, og som føles så alt for kort fordi man hele tiden ønsker å vite mer.

Et ekte familiedrama med mange drømmer, intriger og hemmeligheter. Med et bredt persongalleri, så fenges man av historien der alt går galt til tross for gode intensjoner og hvor lykken viser seg på nye måter.

Boken tar utgangspunkt i de fire svært så ulike søskene Melody, Beatrice, Jack og Leo, som alle har basert sine liv på arven fra "slumpen", som faren lovte at de skulle få utbetalt når den yngste av dem fylte førti år.

Men de fire søskene har solgt skinnet før bjørnen er skutt. Det bør man selvsagt aldri gjøre, noe boken også viser med all tydelighet, for selvfølgelig kommer det noe i veien. For allerede i bokens innledningskapittel blir Leo involvert i en bilulykke etter en heller vill fest, og de kostnadene som følger av ulykken, tømmer arvekassen, så de andre søsknene bare panisk kan se på, mens deres egne økonomiske problemer holder på å vokse over hodet på dem. Og så bretter det store familiedramaet seg ut - med alt som hører til av store følelser og større forventninger, knuste håp og knuste drømmer, men også en ny forståelse av hva familie er og betyr.

For etter hvert går det opp for dem at livet er mer enn penger. At lykken også skapes i relasjoner og at familiebånd er et av de sterkeste. Fra å være et symbol på penger, blir "slumpen" et symbol på samhold, fellesskap og kjærlighet. Og bare når man innser at fred blir funnet i respekt, kjærlighet og i fokus på alle de positive tingene man har rundt seg, når man et lykkenivå i balanse.

Cynthia D'Aprix Sweeney skriver lettlest og flytende, så boken er en fryd å lese. Hun er lojal mot sine karakterer og beskriver dem med kjærlighet og subtil humor. Først av alt, beskriver hun både hoved- og bikarakterer som menneskelige, så selv om deres feil er åpenbare, kommer man likevel til å like dem.

"Familieoppgjøret" er en roman som både fremkaller smil og avsky. En herlig roman som er både underholdene og tankevekkende. En på mange måter strålende roman, som antakelig vil appellere mest til kvinnelige lesere.

Jeg kan bare anbefale "Familieoppgjøret" og ser frem til neste bok fra Cynthia D'Aprix Sweeney.

2 kommentarer:

  1. Kjekt å lese om denne boken som jeg har i hyllen men ikke sett nærmere på. Gleder meg til å lese :)

    SvarSlett
  2. Jeg tror du kommer til å like denne boken, Tine. :)

    SvarSlett