torsdag 18. januar 2018

"Alt vi vil beholde" av Kerry Lonsdale

Alt vi vil beholde
Kerry Lonsdale
Roman
368 sider
Oversatt av Svein Svarverud
Bastion Forlag
2017

Kerry Lonsdale ble uteksaminert fra California Polytechnic State University, USA, og er grunnleggeren av Women's Fiction Writers Association: et nettbasert fellesskap av forfattere over hele verden. Hun bor i Nord-California med sin mann, to barn og en aldrende Golden retriever.

"På bryllupsdagen vår kom forloveden min, James til kirken i en kiste.
Jeg hadde drømt i årevis om at han skulle vente på meg ved alteret med det smilet han reserverte bare for meg. Det fikk alltid hjertet mitt til å gjøre et hopp. Men i stedet for å gå oppover midtgangen mot min beste venn og min første og eneste kjærlighet, var jeg nå i begravelsen hans."

Slik begynner "Alt vi vil beholde", og disse ordene tilhører den seksogtyve år gamle hovedpersonen Aimee Tierney.

En slik innledning gjør meg trist og får meg til å undres over hvordan man evner å gå videre etter et slikt tap. Hvordan hanskes man med den ulidelige sorgen? Er det mulig å finne kjærligheten igjen etter en viss tid? Ønsker man i det hele tatt dette? "Alt vi vil beholde" tar for seg disse vanskelige spørsmålene, blant andre, i en historie om kjærlighet, tap og ikke minst, det vi er villige til å gjøre for å beskytte oss selv.

Aimee er i sin forlovede James' begravelse den dagen de egentlig skulle ha giftet seg. Sjokkert over at mannen hun har kjent siden hun var åtte år, og elsket nesten like lenge, er død, klarer hun ikke å forestille seg et liv uten ham.

James hadde sagt at han bare skulle være borte i fire dager, en kort forretningsreise. Fly til Mexico, ta en klient med på fisketur, forhandle om kontraktene under middagen og komme hjem igjen. Båtføreren sa at James hadde kastet ut snøret, og da føreren hadde sjekket motoren, var James borte. Helt uten videre. James var savnet i ukevis, og til slutt ble han erklært antatt død.

Det var Claire, James' mor, som insisterte på at begravelsen måtte holdes på det som var ment å være bryllupsdagen. Kirken hadde de jo allerede reservert, og slektningene hennes hadde bestilt reise. Hvorfor skulle de måtte avbestille eller endre planene sine?

Når en eldre ukjent kvinne ved navn Lacy tar kontakt med Aimee i begravelsen og forteller at hun har opplysninger om ulykken. Lacy hevder å være synsk, og mener at James er i live; at han ikke forsvant og druknet på fisketuren i Mexico.

Fornuften til Aimee forteller henne at James er død og at det er levningene hans som befinner seg i kisten, men hun klarer ikke annet enn å lure på hva som er sannheten.

Men ikke lenge etterpå, får Aimee flere dårlige nyheter. Foreldrene hennes har bestemt seg for gå av med pensjon og har derfor solgt The Old Irish Goat, restauranten hvor Aimee jobber som assisterende kjøkkensjef. De forteller at de en god stund har strevd med å holde restauranten gående. De ville ikke lesse gjelden over på Aimee ved å selge den til henne. Så, da det hadde dukket opp en kjøper som tilbød seg å overta den, og som i tillegg hadde store planer for stedet, valgte de å gå for den tryggeste løsningen.

Livet til Aimee har dermed tatt en forferdelig vending. Håpene og drømmene, fremtiden hun hadde planlagt sammen med James, er definitivt lagt i grus: James' plan om å åpne et kunstgalleri når han hadde sluttet i familiefirmaet Donato Enterprises. Aimees drøm om å overta restauranten når foreldrene hennes trakk seg tilbake. Alle timene hun hadde brukt på å planlegge fremtiden, hadde vært bortkastet.

Hun må selv skape seg et helt nytt liv.

Selv om hun holder fast på minnene om det livet hun hadde planlagt med James, får hun etter hvert mot til å åpne en kaffebar. Men å tenke på Ian, en fantastisk fotograf, som noe mer enn en venn, selv om hun er tiltrukket av ham, er foreløpig uaktuelt. I tillegg er det noe som gjør henne urolig; at James fortsatt kan være i live.

Aimee må ta en avgjørelse. Klarer hun endelig å bevege seg fremover, eller vil hun fortsette å klamre seg i fortiden?

Mens hun kjemper for å gjenvinne livet sitt, dykker hun dypere ned i James dramatiske forsvinning. Det hun oppdager er et hav av hemmeligheter. Og like under overflaten er en sannhet som kan sette Aimee fri - eller knuse henne for alltid..

"Alt vi vil beholde" forteller en historie om sorg, tap, håp og kjærlighet. Romanen er dels en kjærlighetshistorie, dels et mysterium.

Aimee er en svært sympatisk karakter det hverken er vanskelig å føle for eller med. Hun har mistet så mye, og går gjennom en sorgprosess hvor de ulike stadiene er preget av sjokk og fornektelse, sinne og utagering av alle slags følelser, bearbeiding og nyorientering. Jeg synes at Lonsdale gjør en fin jobb med å skildre dette.

Men selv om Aimee omsider evner å gå videre, er hun likevel ikke helt klar til å gjøre det rent følelsesmessig.

Første-persons perspektivet gjør det for øvrig enkelt å forstå hva som ligger til grunn når hun må ta vanskelige beslutninger. Samtidig er de hyppige tilbakeblikkene til barne- og ungdomsårene med på å fordype Aimees forhold til James og hvorledes det utviklet seg over tid.

Jeg  var i hvert fall hektet fra aller første side. Jeg ble fengslet av Aimees historie og selve mysteriet rundt James' forsvinning. For meg var dette en skikkelig følelsesladet berg og dal-bane som det ikke tok mange dagene å lese.

Med "Alt vi vil beholde" har Kerry Lonsdale skrevet en uforglemmelig og varm historie full av uventede vendinger. Boken er en page turner, med en avslutning som legger opp til at en oppfølger, som forhåpentligvis vil bli utgitt.

"Alt vi vil beholde" er en bok som utvilsomt vil glede mange nå i vintermånedene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar