torsdag 18. januar 2018

"Her, nå, alltid" av Catherine Isaac

Her, nå, alltid
Catherine Isaac
Roman
416 sider
Oversatt av Helge Frydenlund, MNO
Bastion Forlag
2017

Catherine Isaac er tidligere journalist og avisredaktør for The Daily Mail og har skrevet for blant andre The Guardian og The Times.

Hun har vunnet flere litterære priser og bor for tiden i England med mann og tre barn.

"Her, nå, alltid" har fått internasjonal oppmerksomhet allerede før bokens utgivelse, med rettigheter solgt til over 20 land. Historien skal også bli filmatisert.

Dette er en gripende og hjertevarm fortelling om drømmer, tilgivelse, kjærlighet og håp.

Den trettitre år gamle Jessica (Jess) og hennes ti år gamle sønn, William, bor i et lite rekkehus i sørdelen av Manchester.

Jess underviser i kreativ skriving på den lokale videregående skolen, men dette gir henne større jobbtilfredsstillelse enn økonomisk uttelling.

Williams far, Adam, var notorisk utro og en løgner. Etter at det ble slutt mellom Adam og Jess, kort tid etter at William ble født, flyttet han til Frankrike, hvor han nå driver et gammelt herregårdshotell i idylliske Dordogne.

Adam har ikke vært noen forsømmelig far etter den strenge definisjonen av ordet. Han betaler bidraget når han skal, husker fødselsdagen til William og skyper når han sier at han skal det. Men William har aldri vært noe mer enn en liten brikke i puslespillet som utgjør Adams brokete liv. De ser hverandre i høyden to eller tre ganger i året. Og Jess er faktisk ikke sikker på om Adam lenger ville protestere på påstanden om at han ikke er interessert.

Tomannsboligen til Jess sine foreldre ligger bare ti minutter unna William og hennes bopell, og det var Williams andre hjem før han begynte på skolen.

Moren til Jess, den femti tre år gamle Susan, lider av Huntingtons sykdom. Det er en hjernesykdom som påvirker nervene, og som er dødelig. Det finnes ingen behandling, og det er heller ikke mulig å bremse utviklingen.

Det har gått nesten et år siden moren flyttet inn på omsorgssenteret Willow Bank Lodge. De ville alle at hun skulle bo hjemme så lenge som mulig, men til slutt ble det for vanskelig, selv om faren til Jess satte inn en seng til henne i første etasje.

Det som for Jess' vedkommende begynte som en helt forståelig bekymring, har overtatt styringen etter hvert som morens tilstand har forverret seg. Depresjon er ikke det riktige ordet for det. Det er en overveldende angst, en manglende evne til å tenke på noe annet enn en fremtid som virker dystrere jo vanskeligere livet blir for den stakkars moren hennes. Tablettene som legen har foreskrevet Jess, har hjulpet henne, men de har ikke endret det grunnleggende faktum som utløste alt sammen: at moren hennes bor på et hjem og langsomt mister kontrollen over den hun er. Og at det er ingenting noen kan gjøre med det.

Siden Jess og Adam gikk fra hverandre, har moren hennes hele tiden ønsket at William skulle ha et eller annet slags forhold til faren sin

Derfor har Jess sendt en e-post til Adam og foreslått at de kommer på besøk til han i Frankrike. For hvis hun i hvert fall kan få William og Adam til å knytte et bånd, vil hun føle at hun har oppnådd noe som kan gi moren en bitte liten trøst.

Med reisen har hun to mål: å gjenforene Adam med deres felles sønn og forhåpentligvis tilgi mannen hun en gang elsket.

Men ferien blir annerledes enn Jess hadde tenkt. Hun ser sider av Adam som er dypere enn den tilsynelatende bekymringsløse og ufornuftige mannen hun en gang kjente. Samtidig plages Jess av en hemmelighet som ingen må få vite om, spesielt ikke William. Kan dagene i Frankrike få henne til virkelig å leve livet, her og nå?

"Her, nå, alltid" er en velskrevet og tankevekkende roman fra Catherine Isaac.

Historien er skrevet i første person og den ses utelukkende fra Jess' synsvinkel.

Karakterene er godt tegnet, men samtlige var ikke til å begynne med enkle å like. Spesielt Adam ble fremstilt som en mindre bra fyr. Dette fikk meg til å lure på om han virkelig var så forferdelig som Jess ville ha det til, eller om det kunne være ting ved ham som foreløpig ble holdt tilbake. Jess nevner senere i boken at problemet med Adam er at han er så lett å bli glad i. At han har en egen evne til å få en til å føle seg som midtpunktet i hans verden - i hvert fall for en liten stund.

For øvrig likte jeg bokens struktur og hvorledes plottet utfoldet seg på. Forfatteren gir sine lesere et godt innblikk i karakterenes univers, og god nok informasjon med tanke på å forstå Jess' karakter og motivasjon.

Historien dekker ulike aspekter av det å være en forelder, som nok mange vil kjenne seg igjen i, en ødeleggende sykdom med evne til å sterkt berøre en hel familie, langvarige hemmeligheter og misforståelser, samt tidligere og nåværende relasjoner/forhold. Denne sterke kombinasjonen holdt i hvert fall meg limt til sidene og fikk meg til å føle empati overfor karakterene.

Det merkes at Catherine Isaac har gjort grundig research om Huntingtons sykdom, og hun bringer svært god informasjon til lesere som har liten eller ingen kjennskap til denne sykdommen fra før.

Et av romanens tilbakevendende tema, er nemlig morens pågående kamp mot denne grusomme sykdommen. Handlingsforløpet beveger seg regelmessig tilbake i tid, til den tiden da Jess var tenåring og moren begynte å vise de første symptomene på sykdommen. Det er skremmende å lese at det til tross for alle fremskritt som er gjort innen medisin, ikke finnes noen kjent kur for sykdommen.

Beskrivelsene av Huntingtons sykdom, dens symptomer og prognose, håndteres for øvrig på sterkt og følsomt vis.

"Her, nå, alltid" forteller en historie som vil forbli hos deg lenge etter at du har lest den siste siden!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar