tirsdag 30. januar 2018

"Brudekjolen" av Pierre Lemaitre

Brudekjolen
Pierre Lemaitre
Thriller
316 sider
Oversatt av Christina Revold
Aschehoug
2018

Pierre Lemaitre er født i 1956, i Paris. Han har i mange år undervist i litteratur før han viet sin tid til å skrive skuespill og romaner. "Alex" var hans første roman på norsk. Siden kom "Irène" og med "Camille" er Verhoeven-trilogien komplett. I 2013 vant han den prestisjetunge Goncourtprisen for sin roman "Vi ses der oppe" (på norsk 2015). Utrolig nok har Lemaitre vunnet den store britiske CWAs International Golden Dagger hele tre ganger, for "Alex", for "Irène" og for "Vi sees der oppe".

Dette er en roman for alle som likte "Gone Girl" og ikke minst Lemaitres egen krimtriologi: "Alex", "Iréne" og "Camille".

Sophie Duguet hadde én gang alt. Hun var lykkelig gift med Vincent, ventet et barn, og hadde en god karriere hos Percy's, et auksjonsfirma som selger bøker, antikviteter, kunst og så videre. Men livet tok brått en vending: Hun begynte å glemme møter, ting, mennesker, hun begynte å miste alt mulig, nøkler og papirer, for så å finne dem igjen flere uker

etterpå, på de mest overraskende steder. Da hun i et forsøk på å gjenvinne kontrollen, bestemte seg for å skrive ned alt hun foretok seg, like omhyggelig som om hun skulle vært en narkoman med abstinenser, mistet hun notatbøkene sine også. Hun mistet bilen sin, vennene sine, hun ble tatt for tyveri, og disse oppskakede hendelsene mørkla etter hvert alle deler av livet hennes. En psykolog foreslo innleggelse. Hun nektet, helt til ektemannens død gjorde sin inntreden i galskapen.

Når vi møter Sophie, har hun mistet alt og jobber som barnepike for en liten 6 år gammel gutt, Léo. Hun prøver å ta vare på ham så godt hun kan, selv om hun lider av atferdsproblemer som alvorlig irritasjon, tretthet og blackouts med hukommelsestap. Etter en kveld hun har passet Leo, lar Sophie seg overtale av moren hans til å overnatte, fordi det har blitt veldig sent. Neste morgen finner hun Leo død, kvalt av en snor surret så stramt rundt halsen hans at den har skåret seg dypt inn i huden. Hun har ingen erindring av hva som kan ha skjedd. Men uansett hva som er sant, føler hun at hun med sin bakgrunn, ikke har en sjanse til å bli trodd.

Sophies eneste håp er å stikke av og skaffe seg en ny identitet. Men fortsatt er det én som vet hvem hun er og hvor hun gjemmer seg. En person som har en utspekulert plan for Sophie, og som ikke har til hensikt å la henne slippe unna.

"Brudekjolen" er en meget god psykologisk thriller som er elegant komponert.

Vi følger Sophie og hennes kamp for å skape seg et nytt liv, i hemmelighet og på flukt, mens hun fortsatt sliter med sin mentale helse. Men uansett hva hun gjør, synes det å være dømt til å mislykkes. Gjennom små glimt fra hennes tidligere liv, begynner vi å forstå omfanget av det hun har blitt utsatt for og mistet.

Skildringen av den fortvilte Sophie er presis og god, og man føler virkelig med henne, mens hun er på flukt, mistenkt for et drap hun ikke har begått.

Det viser seg at Sophie er offer for en syk manns gale plan - og at denne mannen på det mest forferdelige vis stalker henne. Og her er det ikke snakk om en stalker som "bare" følger etter henne. Her er det snakk om en stalker som virkelig tar kontroll.

Etter å ha fulgt handlingen fra Sophies synsvinkel, følger vi den nå fra stalkeren Frantz Bergs synsvinkel. Beskrivelsen av han er også uhyggelig god.

Frantz tar oss gjennom bokens del to i form av dagboksoppføringer. Via dem blir vi fortalt at han er villig til å gå langt for å nå sine mål.

Romanen er sentert rundt de to hovedpersonene, Sophie Duguet og Frantz Berg, og er delt inn i tre seksjoner: Sophie, Frantz og Sophie og Frantz.

I bokens siste del, Sophie og Frantz, krysses de to hovedpersonenes synsvinkler, og spenningen intensiveres dramatisk.

Selv om historien er uhyggelig, tilbyr den også nå og da en underliggende humor, om enn litt mindre her enn i Lemaitres bøker om politimannen Camille Verhoeven. Som i Lemaitres andre bøker, inneholder "Brudekjolen" også elementer av samfunnskritikk. Jeg skal ikke røpe hva, fordi det vil være ødeleggende, men kan si at det er ganske så relevant.

"Brudekjolen" er en nervepirrende thriller om Sophies transformasjon fra en vellykket og lykkelig gift kvinne til et nedbrutt nervevrak som er i ferd med å miste forstanden. Hun skjønner ikke, at hun er hovedperson i en ondsinnet plan.

Den er særdeles spennende og handlingen så intens at boken er vanskelig å legge fra seg. Jeg har tidligere lest flere andre bøker av Lemaitre som virkelig har falt i smak. Jeg er svært begeistret for forfatterens måte å skru et plott sammen på. For øvrig er Lemaitre ikke bare i stand til å holde oss lesere på tå hev, men han gir også rom for undring og tvil som stimulerer lesingen og utfordrer realitetsforståelsen. Det er både forfriskende og fornøyelig å lese bøker av dette slaget.

Les den hvis du liker en velskrevet, psykologisk og uforutsigbar roman!

2 kommentarer:

  1. LeMaitre er en kløpper som thriller-forfatter. Godt å se at Brudekjolen følger samme løp som "Alex", "Iréne" og "Camille". Nå gleder jeg meg til denne. Den som sparer har ... et par til fra LeMaitre som jeg ikke har lest :)

    SvarSlett
  2. Så definitivt! Gled deg, for her holdes spenningen intakt til siste side.

    SvarSlett