mandag 8. januar 2018

"Skjulestedene" av Katherine Webb

Skjulestedene
Katherine Webb
Roman
400 sider
Oversatt fra engelsk av Jan Chr. Næss MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2017

Katherine Webb (f. 1977) vokste opp i landlige Hampshire og har studert historie ved universitetet i Durham. Siden har hun hatt tilhold i London og Venezia, men bor nå utenfor Bath.

Webb brakdebuterte i 2010 med "Arven" (på norsk i 2011), og har siden solgt over 250 000 bøker i Norge. Oppfølgerne "Det du ikke ser" (2012), "En sang fra fortiden" (2013), "Det forbudte barnet" (2014), "Italienske netter" (2015) og "Den engelske piken" (2016) har alle ligget på norske bestselgerlister.

En fortelling om mord, løgn og vennskap mot alle odds.

"Skjulestedene" forteller en sterk og bevegende historie satt til 1922, til et England som sliter med å komme seg etter første verdenskrig og dens konsekvenser.

Historien foregår i og rundt den lille landsbyen Slaughterford, sørvest i England, og er sentrert rundt Cartwright-familien.

Den femten år gamle Terta Cartwright har begynt i den jobben hun har ønsket seg mest av alt, som hestepasser for Hadleigh familiens hester på Manor Farm.

Den glamorøse Irene Hadleigh sliter med å tilpasse seg sitt nye liv i søvnige Slaughterford. Etter å ha unnslippet en skandale i London, giftet hun seg med den velstående godseieren Alistair Hadleigh.

For Irene har det ikke bare vært enkelt å komme til et hus hvor lite har forandret seg på århundrer. Etter alt Alistair la ut om Manor Farm, hadde hun sett for seg noe herskapelig, men så viste det seg å være mer i retning av en alminnelig bondegård.

Nå var Manor Farm absolutt det siste stedet hun ønsket å være, enda hun hadde giftet seg med en av de hyggeligste og beste mennene i mils omkrets.

Hun ønsker å få tankene over på noe annet, og bestemmer seg for å gi Manor Farm et skikkelig ansiktsløft.

Da Slaughterford blir åstedet for et drap, kommer det som et sjokk for alle som kjente offeret.

Men det som opprører folk aller mest, er offerets totale mangel på skyld. Ingen har noe vondt å si om vedkommende, ingen kan komme på noe ondt eller skammelig som offeret har gjort. Det er noe med hvor feil det hele er, som ryster dem. Tragedier og uflaks var det ingen manko på i området, men at en av deres egne skulle bli hugd så brutalt ned, og helt uten grunn. Det var simpelthen ikke naturlig.

Da Tertas storebror Donny, som også jobber på Manor Farm, blir mistenkt for ugjerningen, allierer hun seg uventet med Irene. Begge er fast bestemt på å finne ut hvem morderen er - før det er for sent.

Uten å være klar over hvor dypt røttene til forbrytelsen går, begynner Terta og Irene å avdekke rystende sannheter om miljøet rundt seg - og når de tilfeldigvis finner en gjenstand som har vært skjult i årevis, kommer det til å forandre livet for dem alle.

"Skjulestedene" er en historisk roman med hemmeligheter, løgner, bedrag og skjeletter som faller ut av skapene.

Webbs språk er flott og veldig beskrivende, noe som for øvrig passer godt med bokens mange passasjer om natur og omgivelser, som til tross for hyppigheten ikke blir for mye.

Landsbyen bringes vakkert til liv på sidene, og kontrastene mellom rike og fattige innbyggere, skildres med stor innlevelse og realisme.

Handlingsforløpet er svært fengslende på Katherine Webbs helt spesielle avdempende måte. Hele tiden øker spenningen og uvissheten.

Karakterene som blir skildret på ypperlig vis, har alle sine distinktive personligheter og individualitet.

Imidlertid kan boken minne noe om romaner av forfattere som Kate Morton og Lucinda Riley. Men jeg synes at denne romanen kommer dypere i sine personkarakteristikker enn de fleste i sjangeren.

"Skjulestedene" gir en leseopplevelse av beste slag, og bør være et definitivt must for de av dere som liker denne tidsperioden eller historiske romaner generelt.

Boken har mange spennende historiske aspekter som gir et lite innblikk i datidens kvinnesyn, klasseforskjeller og fattigdom. I tillegg er det poetiske språket en deilig avveksling til krimromanene jeg ofte leser.

Jeg kan varmt anbefale Katherine Webbs bøker, både denne og tidligere utgivelser, som "Italienske netter" og "Det forbudte barnet".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar