lørdag 27. januar 2018

"Triangelgåten" av Jørn Lier Horst

Triangelgåten, CLUE 12
Jørn Lier Horst
Barnebok, 8-14 år
168 sider
Kagge Forlag
2018

Jørn Lier Horst har bakgrunn som etterforskningsleder i politiet. Han er en av Nordens fremste kriminalforfattere for voksne, og har blant annet vunnet Bokhandlerprisen, Riverton-prisen og Glassnøkkelen for sine romaner.

"Triangelgåten" er tolvte og siste bok i kriminalserien CLUE.

De tre barna, Cecilia, Leo og Une, og hunden Egon (tilsammen CLUE) må igjen oppklare et mysterium i Skutebukta, hvor Cecilias far eier et pensjonat. Denne gangen handler det om å løse Triangelgåten.

Det er vår i lufta! Men det er fremdeles noen uker til sommerferien og derfor fortsatt kjølig, slik at varmen forsvinner så snart man ikke er i sola.

Et sjøfly går inn for landing i Skutebukta, og Cecilia, Leo og Une følger med. Om bord er de to forskerne Werner Dahl og Jo Gjellum som tar inn på Perlen pensjonat. Det viser seg at de jobber med å kartlegge havbunnen utenfor Skutebukta.

De forsker på de mistenkelige skipsforlisene og flystyrtene som har skjedd gjennom de siste hundre årene i det som av sjøfolkene kalles Djevelens triangel, et trekantet havområdet mellom Skutebukta, Breiskjæra i vest og Utholmen i øst.

Det har forsvunnet så mange skip i dette området, uten at noen kan forklare hvorfor. Det er nesten som Bermuda-triangelet!

Det hele begynte på en klar og vindstille dag i 1927. Tre frakteskip som kjørte i følge, forsvant rett etter at de hadde meldt på kystradioen at de så Ålodden fyr. En redningsskøyte ble sendt ut for å se etter dem. Den kom aldri tilbake. Militæret ble varslet og sendte opp et stort sjøfly. Det meldte om posisjonen sin da det var midt i triangelet, så ble det stille. Ingen hørte noen gang fra dem om bord. Verken flyet eller båtene er noen gang funnet.

Til sammen har 22 båter og fire fly blitt borte i Djevelens triangel i løpet av de siste hundre årene.

Hva skyldes alle forlisene? Forskerne tror forklaringen på hvorfor det har forsvunnet så mange båter i området, befinner seg nede i dypet.

Omtrent samtidig finner Cecilia, Leo og Une tre mystiske bilder i en konvolutt. Det rare med bildene er at de tilsynelatende ikke er av noe spesielt – de er tatt utendørs, blant steinrøyser, busker og kratt, og viser litt ufokuserte og nærmest tilfeldige utsnitt av områder like innenfor Skutevika. Alle bildene er merket med en mystisk trekant - eller et triangel, om du vil. Jakten på sammenhenger og løsninger blir dødsens farlig.

"Triangelgåten" er en underholdende bok som garantert vil appellere til mange unge lesere, både jenter og gutter.

Som leser er du fanget av historien som er spennende fra aller første setning. I tillegg stiger spenningskurven konstant gjennom hele boken, inntil klimakset på de siste sidene.

Lier Horst skriver med et klart og moderne språk, og med stor innlevelse i sine karakterer. Han lar dem få være handlekraftige barn som blir tatt på alvor.

Boken har en innbydende forside og baksidetekst. Teksten har mye dialog, og kapitlene er korte - ofte med en cliffhanger. Etter en god gang klassisk detektivarbeid med utlagte spor til den oppmerksomme leser, får de unge hovedrolleinnehaverne oppklart saken, som har en overraskende slutt, som ikke skal røpes her. Men selvfølgelig skjer det ikke uten mye spenning og dramatikk.

Det filosofiske bakteppet denne gangen er Pythagoras, som er kjent for sin læresetning om rettvinklede trekanter, og hans utsagn om at alt er i tallene. Bakerst i boken er det to sider med fakta om Pythagoras.

"Triangelgåten" kan fint leses som en selvstendig bok, uavhengig av de elleve første i serien. Men for å kjenne og forstå karakterene litt bedre, kan det være en fordel å ha lest noen av de andre bøkene.

Handlingen er spenningsfylt, det er ikke så rent lite barna kommer ut for og klarer, men det er også plass til små hverdagsproblemer. Historien er velskrevet - teksten er formulert i korte setninger, uten bruk av vanskelige ord - og den har en passende vanskelighetsgrad.

På innsiden av bokomslaget er det et oversiktskart av byen, og hvor de forskjellige personene bor, samt en arkitekttegning over Perlen pensjonat. Dette finner du for øvrig i alle bøkene.

Hver bok i CLUE-serien er en egen historie som blir avsluttet, og du trenger ikke lese bøkene i noen bestemt rekkefølge. Likevel er det slik at gjennom de fire første bøkene løser Cecilia, Leo, Une og Egon et større mysterium, nemlig: Hva var det som egentlig skjedde forrige sommer da moren til Cecilia forsvant? I de fire neste bøkene er det Kutter-skattens hemmelighet som avsløres. Det er altså slik at fire og fire bøker i CLUE-serien henger sammen, i tillegg til gåten som løses i hver enkelt bok.

"Triangelgåten" er den tolvte og siste boken i CLUE-serien. Her må Cecilia, Leo, Une og Egon løse Triangelgåten, men du får også endelig svar på om de finner den verdifulle Bolette-ringen som de startet jakten på i bok nummer ni.

Men det kan ikke slutte her... I den trettende og absolutt siste boken i CLUE-serien drar Cecilia, Leo, Une og Egon for å utforske Smuglerhuset.

"Triangelgåten" er en god og spennende bok. Den er lett å lese, underholdende og passer fint til målgruppen. Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar